Pietarsaaren Fäbodaan ei rakennu igluja

Pietarsaaren tekninen lautakunta ei myöntänyt vuokrasopimusta Fäbodan kallioille lasi-igluja suunnitelleelle yritykselle.

Pietarsaari
Fäbodan kallioita
Clarissa Jäärni / Yle

Pietarsaaren Fäbodaan ei ainakaan lähiaikoina rakennu lasi-igluja. Pietarsaaren tekninen lautakunta ei myöntänyt Botnia Villa -yhtiölle vuokrasopimusta keskiviikkona pitämässään kokouksessa.

Yrittäjät suunnittelivat kallioille kolmea vuokrattavaa lasista iglua sekä rantasaunaa ja grillimökkiä.

– Lasi-iglujen idea oli hyvä, mutta sijainti oli epäonnistunut, sanoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg (RKP).

Lautakunnan päätöksestä ensimmäisenä uutisoi Yle Österbotten.

Tekninen lautakunta on päättänyt odottaa raporttia 22. kesäkuuta nimitetyltä työryhmältä, jonka tehtävänä on pohtia kaupungin turismia, virkistysmahdollisuuksia ja uutta alueen yksityiskohtaista suunnitelmaa leirintäalueen, vesipuiston, uimahallin ja Fäbodan osalta.

Työryhmän raportti valmistuu loppuvuonna.

Alueella on uusi yksityiskohtainen suunnitelma

Kaupunkigeodeetti Anders Blomqvist mukaan nyt tärkeää on saada kokonaiskuva Fäbodasta, joka on mukana tulevien suunnitteluhankkeiden luettelossa.

Nykyinen suunnitelma on hieman yli 30 vuotta vanha eikä se ole tarkoituksenmukainen. Fäbodaan on myös tekeillä uusi asemakaava.

– Ihmisten tarpeet, toiveet ja muuttotavat ovat muuttuneet. On arvioitava suunnitelman ajantasaisuus, Pietarsaaren kaupunkisuunnitteluarkkitehti Sören Öberg sanoo.

Monet tahot ovat vuosien saatossa olleet kiinnostuneita alueesta.Sekä Rantasipi-ketju että paikalliset urakoitsijat ovat yrittäneet rakentaa hotelleja tai mökkejä alueelle. Toistaiseksi lomakyliä, hotelleja tai leirintäalueita koskevia suunnitelmia ei ole toteutettu.

Nyt on myös aloite, jonka mukaan kaupunki herättäisi Fäbodan kylpylän jälleen elämään ja jossa olisi mahdollisuus yöpyä, saunoa ja nauttia luonnosta. Esityksen on allekirjoittanut 17 neuvoston jäsentä. Aloite toimi lähtökohtana myös työryhmän nimittämiselle.

Christer Tonberg uskoo, että Fäbodan kalliot pysyvät rakennuksilta vapaina myös tulevaisuudessa.

_Artikkeli on käännetty Svenska Ylen artikkelista:_Det blir inga glasiglor på klipporna i Fäboda - tekniska nämnden inväntar arbetsgruppens rapport och en ny detaljplan för området.

Sen on kirjoittanut Mikaela Löv. Artikkelin käänsi Merja Siirilä.

Fäbodaan suunnitellut iglut kuumentavat pietarsaarelaisten tunteita