Enontekiö lentokenttä avautunee sittenkin – kunta ja Finavia kertovat hyvähenkisistä neuvotteluista, aikaa ratkaisun löytymiseen on pari viikkoa

Brittiläiset matkanjärjestäjät tarvitsevat tiedon kentän kohtalosta heinäkuun loppuun mennessä.

Enontekiö
Enontekiön lentokenttä
Enontekiön lentokentälle on lennetty tilauslentoja talvikaudella. Kesällä kenttä on hiljainen.Annu Passoja / Yle

Enontekiön kunta, Tunturi-Lapin Kehitys ja alueen yrittäjät ovat neuvotelleet Finavian kanssa tiiviseen tahtiin sen jälkeen, kun Finavia ilmoitti harkitsevansa huonokuntoisen kentän sulkemista. Finavian mukaan Enontekiön kenttä vaatisi jopa 15 miljoonan euron remontin kiitoradalle ja terminaalipalveluihin, eikä Finavia aio satsata moista summaa.

Nyt kentän avautuminen talvikaudelle näyttää entistä todennäköisemmältä, sanoo Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen (kesk.).

– Neuvotteluissa on otettu merkittäviä edistysaskeleita. Jos neuvottelut jatkuvat tässä hengessä, niin uskon että pääsemme positiiviseen ratkaisuun.

Myös Finavia viestinnästä vahvistetaan, että neuvottelut ovat edistyneet merkittävästi. Ratkaisu Enontekiön lentomatkustajien palvelemiseksi myös jatkossa on mahdollisesti löytymässä, Finaviasta kerrotaan.

Kentälle laskeutuu vain tilauslentoja

Kentälle ei ole lennetty reittiliikennettä kahteen vuoteen vaan sitä käyttävät lähinnä kaksi brittiläistä matkanjärjestäjää Transun ja Canterbury Travels. Transun kertoi juhannuksen aikaan, että yhtiön kautta oli tehty jo 18 000 varausta talven lennoille Enontekiölle. Canterbury Travelsin kautta matkan on varannut 5000 ihmistä.

– He ovat suostuneet odottamaan, mutta heinäkuun aikana pitää ratkaisu saattaa heidän tiedokseen ja se on meidän tavoitteemme, Alatörmänen toteaa.

Canterbury Travelsin toimitusjohtaja Jacqui Banham kertoo yrityksen nähneen suuren vaivan, jotta tehtyjä varauksia ei koronatilanteessa peruttaisi. Lapin turvallisuutta matkakohteena on korostettu.

– Jos päätös Enontekiön lentokentän suhteen olisi negatiivinen, se veisi jo valmiiksi huolestuneilta asiakkailta luottamuksen Lappiin matkustamista kohtaan. Se vaikuttaisi koko Lapin maineeseen, Banham sanoo.

Uudesta omistajasta ei mitään tietoa

Neuvotteluja käydään siitä, miten valtion varaama 5 miljoonan euron tuki voidaan kanavoida kiitotien kunnostukseen niin että tarvittavat korjaukset ehditään tehdä loppukesän aikana.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen kertoo kunnan olevan tarvittaessa valmis maksamaan remontin aluksi vaikka omasta pussistaan sillä ajatuksella, että valtio maksaa tukisumman kunnalle myöhemmin.

Neuvotteluissa on puitu myös tulevia omistusjärjestelyitä. Uutta omistajaa toivovat niin Finavia kuin kunta. Ne ovat olleet kuitenkin eri mieltä siitä, missä ajassa omistajan vaihdoksen pitäisi tapahtua jotta kenttä pysyisi avoinna.

Alatörmäsen mukaan tässäkin asiassa on lähennytty. Uudesta omistajasta ei kuitenkaan ole vielä mitään tietoa.

– Vielä ei ole minkäänlaista hahmoa siitä kuka tai mikä olisi tuleva omistaja. Meillä on erilaisia vaihtoehtoja ja uskon, että ratkaisu löytyy.

Kentälle lentävien brittituristien lasketaan tuovan aluetalouteen yli 5 miljoonan euron piristysruiskeen. Sen menetys kolahtaisi matkailuyritysten lisäksi palveluihin ja lopulta myös kunnan verotuloihin.