Armenian ja Azerbaidžanin yhteenotot jatkuneet jo monta päivää – tilanteen pelätään kärjistyvän uudeksi sodaksi

Kummankin maan kerrotaan menettäneen useita sotilaitaan. Kyliä kohti väitetään ammutun tykeillä.

Maiden välisellä rajalla sijaitseva Movsesin kylä. Kuva on otettu 15. heinäkuuta. Kuva: Vahram Baghdasaryan / AOP

Armenia ja Azerbaidžan ovat jatkaneet yhteenottojaan maiden välisen rajan pohjoisosissa, kansainväliset uutistoimistot kertovat.

Venäläisen Ria Novostin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Armenian puolustusministeriöstä kerrotaan, että armenialaiset sotilaat huomasivat yöllä liikettä ja pysäyttivät "sabotaasiin tähdänneen tunkeutumisyrityksen" kiivaan taistelun jälkeen. Aygeparin ja Movsesin kyliin kerrotaan ammutun tykistötulta.

– Tulitus jatkuu parhaillaan. Armenian asevoimat neutraloivat Azerbaidžanin armeijan provokaatioita, sanoi puolustusministeriön tiedotuspäällikkö Shusha Stepanyan.

Azerbaidžanin puolustusministeriö taas kertoi Armenian sotilaiden yrittäneet hyökätä Tovuzin piirikunnan alueelle, ja useisiin kyliin ammuttiin muun muassa kranaatinheittimillä.

Maiden välisellä rajalla sijaitsevassa Aygeparissa olevan asuinrakennuksen kerrotaan vaurioituneen tykistön ammuttua kylään. Kuva: Vahram Baghdasaryan / AOP

– Siviiliväestöä ei ole kuollut. Tällä hetkellä tässä suunnassa taistellaan, ja yksikkömme tarkkailevat tilannetta, puolustusministeriö sanoi tiedotteessaan uutistoimisto Interfaxin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ria Novosti kertoo, että osapuolten mukaan taisteluissa on kuollut ainakin kaksi armenialaista sotilasta ja 11 azerisotilasta, mukaan lukien kenraali. Interfaxin mukaan armenialaisia kerrotaan kuolleen neljä.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Vuoristo-Karabahin alueella rauhallista

Heinäkuun 12. päivä alkaneet yhteenotot ovat tapahtuneet Tovuzin ja Tavushin raja-alueilla, jotka sijaitsevat satojen kilometrien päässä maiden välejä vuosikausia hiertäneestä Vuoristo-Karabahin alueesta.

Siellä levottomuuksia ei ole ollut viime päivinä.

Perinteisesti vihamieliset suhteet kahden maan välillä ovat viime aikoina kärjistyneet entisestään. Pelkona on, että maiden tavanomaiset rajakärhämät roihahtavat isommaksi yhteenotoksi.

Entiset neuvostotasavallat sotivat 1990-luvulla Azerbaidžaniin kuuluvasta Vuoristo-Karabahista. Sodassa kuoli noin 30 000 ihmistä.

Sekä Yhdysvallat, EU että Venäjä ovat vedonneet tilanteen rauhoittamisen puolesta.

Lisää aiheesta: