Turun arkeologisia helmiä voi nyt tarkastella 3D-mallinnoksina netissä – löytöjä voi pyöritellä näytöllä kuin omissa käsissä

Digitaalisessa kokoelmassa on esineitä, joita ei museon näyttelyissä ole aikaisemmin ollut esillä.

arkeologia
3D mallinnoksen koirafiguuri on valmistettu punasavesta ja sillä on leikitty 1700–1800-lukujen taitteessa.
Täplikäs koirafiguuri on valmistettu punasavesta ja sillä on leikitty 1700–1800-lukujen taitteessa.Aboa Vetus & Ars Nova

Turkulaisen Aboa Vetus -museon arkeologisesta kokoelmasta löytyvistä esineistä on julkaistu netissä 3D-mallinnoksia vapaasti katseltavaksi. (siirryt toiseen palveluun) Esineet löytyvät museon kaupunkiarkeologisesta kokoelmasta ja ovat peräisin 1400–1800-luvuilta.

Osa esineistä löytyy museon näyttelystä, mutta suurin osa nähtävillä olevista mallinnoksista on ensimmäistä kertaa yleisön tarkasteltavina.

3D-malleja voi pyöritellä ja tarkastella eri puolilta. Mallinnosten avulla voi tarkastella yksityiskohtia, joita museovitriinissä ei pääse näkemään.

Täplikäs koirafiguuri on valmistettu punasavesta ja sillä on leikitty 1700–1800-lukujen taitteessa.
Tältä punasavinen koirafiguuri näyttää oikeasti.Jari Nieminen

Mallinnokset on tehty Turun yliopiston arkeologian oppiaineen, Turun museokeskuksen ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon yhteisessä digitointihankkeessa, jossa tutkittiin 3D-digitoinnin mahdollisuuksia arkeologisten löytöjen tutkimukselle, tallettamiselle ja esittelylle.

Kaikkiin hankkeessa digitoituihin arkeologisiin löytöihin pääsee tutustumaan täällä. (siirryt toiseen palveluun)