Hyppää sisältöön

Orjakauppiaan patsaan tilalle pystytetty mustan mielenosoittajan patsas ei saanut jäädä paikalleen – Bristolin kaupunki vei molemmat museoon

Kaupunki nosti orjakauppias Edward Colstonin patsaan satama-altaasta, jonne mielenosoittajat olivat sen upottaneet.

Mieltä osoittavaa Jen Reidiä esittävä patsas kiinnosti keskiviikkona ohikulkijoita. Kuva: Neil Hall / EPA

Englantilaisen Bristolin kaupungin viranomaiset ovat vieneet pois mustan mielenosoittajan patsaan, jonka mielenosoittajat pystyttivät keskiviikkona ilman lupaa orjakauppiaan patsaan paikalle.

Mielenosoittajat olivat kaataneet orjakaupias Edward Colstonia esittäneen patsaan 7. heinäkuuta ja upottaneet sen veteen.

Tilalle tuotu patsas esittää Black Lives Matter -mielenosoitukseen osallistunutta mustaa Jen Reidiä, joka oli paikalla, kun Colstonin patsas kaadettiin. Patsaan teki taiteilija Marc Quinn.

Vain vuorokausi patsaan pystyttämisen jälkeen kaupunki vei patsaan museoon. Patsasta säilytetään museossa kunnes taiteilija noutaa sen tai lahjoittaa museon kokoelmiin, kaupunginvaltuusto sanoo lausunnossaan.

Bristolin kaupunki myös nosti Colstonin patsaan satama-altaasta. Colstonia esittävä patsaskin viedään museoon, jossa se on esillä rasismin vastaisen Black Lives Matter -liikkeen mielenosoituskylttien keralla.

Pormestari Marvin Rees perustelee Reidiä esittävän patsaan poistamista sillä, että on kaupunkilaisten asia päättää, mikä patsas tulee Colstonin patsaan paikalle.

– Kyse ei ole Reidiä esittävän patsaan viemisestä pois, hän on hyvin vaikuttava nainen. Kyse on ilman lupaa patsaansa pystyttäneen lontoolaisen taiteilijan patsaan viemisestä pois, pormestari perustelee.

Aiheesta aiemmin:

Orjakauppiaan kaadettu patsas korvattiin mustan mielenosoittajan patsaalla Britanniassa – uuden veistoksen malli: "Olen täynnä ylpeyttä"