Hyppää sisältöön

Erittäin hyvän hillasadon raja on 10 raakiletta neliöllä, nyt niitä on paikoin jopa 60 – marjatutkija: "On ihan hurja määrä"

Luonnonvarakeskuksen mukaan erittäin hyvän hillasadon raja ylittyy kuusinkertaisesti Ranuan ympäristössä.

Hilla alkaa pikku hiljaa kypsyä jo Lapin eteläosassakin. Kuvan hillapaikasta Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärveltä kaksi ahkeraa poimijaa sai nopeasti kerätyksi 18 kiloa marjaa. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Lapin ja muun Pohjois-Suomen hillasadosta näyttää tulevan poikkeuksellisen hyvä. Hillan kukinta ja pölytys onnistui jo erityisen hyvin, ja sama kehitys on jatkunut myös sen jälkeen.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola sanoo, että esimerkiksi Itä-Ranuan hillasoilta on löytynyt jopa 60 raakiletta neliömetrillä. Hillasatoa pidetään jo erittäin runsaana, kun marjoja on 10 kappaletta neliöllä.

– Kyllä 60 raakiletta on ihan hurja määrä. Luke on seurannut 4H-kerhon kanssa marjahavaintoja nelisen vuotta, enkä ole aikaisemmin törmännyt tommoseen määrään. Mutta ei pidä olettaa, että joka jängältä löytyy sellaisia määriä.

Tällä hetkellä Etelä-Lapissa on kuitenkin kypsää hillaa vasta paikoitellen, parhaimmilla kasvupaikoilla. Lähinnä raakileita löysi torstaina esimerkiksi rovaniemeläinen hillastaja Aimo Arvola.

– Minä olen ajanut Rovaniemeltä etelään Ranuan suuntaan ja poikkesin siellä muutamassa metsässä, ja kyllä marjaa tulee paikka paikoin oikein kovastikin, mutta ei ole vielä kiirettä.

"Tunnissa desi–pari kypsää hillaa"

Luken Rainer Peltolan mukaan hilla alkaa kypsyä jo Lapin eteläosassa. Kittilän korkeudella kypsää hillaa joudutaan odottamaan vielä parisen viikkoa, mikä tosin riippuu paljolti kasvupaikasta ja lähipäivien säästä.

– Itse kävin keskiviikkona Kittilässä, ja siellä hilla oli vielä ihan tukevasti raakileena. Pari viikkoa menee hyvinkin ennen kuin siellä päästään toden teolla hillanpoimintaan. Nythän on luvattu taas vähän lämpenevää, joten kyllä se varmaan hillakin joutuu.

Ahkeran marjastajan Aimo Arvolan mukaan hänen tutkimissaan hillapaikoissa pitää vielä odottaa viikon päivät ennen kuin hillaa on reilusti tarjolla.

– Olen tässä tunnin verran kävellyt ja minulla on semmonen desin parin verran kypsää hillaa. Epäsäännöllisesti se on kypsynyt, vielä oli monta kukintoakin.

Lue myös:

.
.