1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan keskuspankki

EKP piti korot ennallaan – Pääjohtaja Christine Lagarde: Talous on virkistynyt, kun koronarajoituksia on purettu

Euroopan keskuspankki ei ilmoittanut uusista rahapoliittisista toimista. Keskuspankkiirit odottavat nyt EU-johtajien poliittisia päätöksiä viikonlopun huippukokouksesta

Maaliskuussa koronavirus tyhjensi Euroopan keskuspankin tiedotussalin. Mediatilaisuudet pidetään yhä etäyhteyksillä. Kuva: Armando Babani / EPA

Euroopan keskuspankki EKP päätti pitää korot ennallaan (siirryt toiseen palveluun)torstain rahapoliittisessa kokouksessaan.

Talletuskorko pysyy –0,5 prosentissa. EKP arvioi tiedotteessaan ohjauskorkojen pysyvän nykytasolla tai vielä matalampinakin siihen asti, että kuluttajahintojen nousu palautuu alle kahden prosentin tuntumaan.

Nyt nousua ei ole euroalueella nimeksikään, esimerkiksi Suomessa inflaatiovauhti on pyöreä nolla.

– Talous on piristynyt, mutta talouden aktiviteetit ovat yhä selvästi vähäisempiä kuin ennen koronaa, pääjohtaja Christine Lagarde sanoi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen. Työpaikkojen ja tulojen menetykset koronapandemiassa painavat hänen mukaansa kulutusta.

Juuri kesäkuussa EKP ilmoitti laajentavansa arvopapereiden osto-ohjelmaa selvästi. Nyt se ilmoittaa, että osto-ohjelmaa jatketaan ainakin ensi vuoden kesäkuun loppuun asti.

Keskuspankki aikoo ostaa pääosin valtioiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta yhteensä 1 350 miljardilla eurolla. Toistaiseksi EKP:n hätätoimet ovat tehonneet: markkinat ovat pysyneet rauhallisina ja valtionlainojen hoitokustannukset ovat pysyneet matalina.

– Jatkamme omaisuuserien hankkimista ja rahan määrän lisäämistä, Lagarde sanoi.

– Jos ei tule merkittäviä myönteisiä yllätyksiä, käytämme osto-ohjelman kokonaan.

EKP on päättänyt hätätoimista pitkin koronakevättä. Maaliskuussa se aloitti ensin 120 miljardin euron hätärahoituksen koronaviruksen talouteen tekemän tuhon vuoksi. Heti perään se kasvatti ostoja 750 miljardiin.

Nyt keskuspankki keskittyy tarkkailemaan, miten yritykset ja kuluttajat reagoivat, kun yhteiskunnan koronasulkuja poistetaan.

"Elpymisrahasto syntyy kyllä"

Christine Lagarde ja 19 euromaan keskuspankin pääjohtajat odottavat nyt tuloksia huomenna alkavalta EU-huippukokoukselta. Kokouksen uskotaan venyvän, koska erimielisyyksiä on paljon.

Lagarde sanoi itsekin kuuluvansa "loputtomien eurooppalaisten kokousten veteraaneihin". Hän toivotti kollegoilleen muun muassa rohkeutta ja yhteistyöhaluja viikonlopun kokoukseen.

– Uskomme, että elpymisrahasto luodaan ja että siihen tulee sekä avustuksia että lainoja, Lagarde sanoi. Hän ei vastannut kysymykseen, mitä vaikutuksia siitä olisi, jos "nuukanelikko" eli Hollanti, Ruotsi, Tanska ja Itävalta onnistuisivat estämään rahaston luomisen.

– Toivomme, että 750 miljardin euron suuruinen elpymisväline hyväksytään, että se tulee jo sovitun 540 miljardin euron paketin päälle.

Aiheesta lisää:

EKP vyöryy markkinoille entistä suuremmalla voimalla – Keskuspankki kasvattaa arvopaperien osto-ohjelmaa 600 miljardilla eurolla

Miljardien eurojen pankkiiri luo rahaa nappia painamalla – Suomen Pankissa on käynnissä valtava vastaisku koronakriisille

Pitääkö valtioiden maksaa velat pois? "Kyllä", vastasi EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde huippujohtajien tapaamisessa