1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Sinilevä on taas runsastunut pohjalaisvesissä – Erikoistutkija: "Sitä pyritään selvittämään, mistä se oikein johtuu"

Sinileväkukinnot ovat nousseet pintaan viime päivinä eri puolilla pohjalaismaakuntia.

Sinilevä on kuvattu Mustasaaren Raippaluodon edustalta 14.7.2020.

Terveydelle haitallinen sinilevä on lisääntynyt viime päivinä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan vesistöissä.

Sinilevän määrä on paikoin jopa erittäin runsasta. Havaintoja on tehty muun muassa Maalahden, Vaasan ja Raippaluodon edustalla sekä Kokkolan Trullevissa, mutta myös sisäjärvillä Ähtärissä, Alajärvellä ja Soinissa.

Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnot runsastumaan. Viime päivien sateet ovat myös aiheuttaneet ravinteiden valumista ja tehneet leville otolliset lisääntymisolosuhteet.

Etenkin leväseurannan kansalaishavainnot ovat lisääntyneet kuluvan viikon aikana.

– Vaasan rannikolta on kyllä tullut edellisinäkin vuosina aika paljon havaintoja sinilevästä. Sikäli ei ole mitenkään poikkeuksellista, että niitä havaintoja on tullut tänäkin vuonna, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Sirpa Lehtinen toteaa.

Lehtinen kuitenkin selventää, että sinänsä sinilevän määrän kasvaminen on aina huolestuttavaa.

– Yleisesti ottaen tilanne vaikuttaa siltä, että sinilevien määrä on lisääntynyt myös pohjoisella Selkämerellä ja jopa Merenkurkun rannikollakin, siellä Vaasan rannikolla. Sitä pyritään selvittämään, mistä se oikein johtuu.

– Se on totta kai huolestuttavaa, jos sinilevän määrä lisääntyy jossain, missä sitä ei ole aikaisemmin niin paljon ollut.

Sinilevän kanssa kannattaa aina olla tarkkana

Lehtisen mukaan ravinteiden määrä vesistöissä lisää sinilevien määrää, varsinkin jos on fosforiravintoa tarjolla.

– Myös sopiva säätila, aivan kuin nyt ja viime vuonna on ollut, lisää mahdollisuutta, että sinileväkukinto nousee pintaan, Lehtinen kertoo.

Vesistöjen kanssa tekemisessä ollessaan kannattaa aina ottaa selvää levätilanteesta.

– Uimareiden kannattaa joka kerta tarkkailla sinilevätilannetta, etenkin jos mukana on lapsia tai lemmikkieläimiä.

Sinilevä on kuvattu Mustasaaren Raippaluodon edustalta 14.7.2020. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Tilanne pahenee lähiviikkoina

Lehtinen arvioi, että sinilevän määrä on todennäköisesti kasvamassa runsaasti seuraavien viikkojen aikana.

– Suomen merialueilla sinilevien määrä yleensä nousee vasta heinäkuun loppupuolella ja elokuun alussa. Olemme menossa sitä kohti, että sinilevien määrä on runsaimmillaan. Jos on tyyntä hellesäätä, niin sinilevät nousee vedenpintaan ja ne muodostovat kukintoja, joita on helpompi huomatakin.

Loppuviikolle ennustettu lämmin sää siis voi lisätä sinilevän määrää.

– Jos tulisi viileä ja sateinen sää, niin silloin sinilevän määrä ei niin paljon kasva. Tämä ilmiö on siis hyvin paljon säästä riippuvainen. Tuulisuus taas vaikuttaa siihen, että onko sinilevä sekoittuneena veteen vai siinä pinnassa.

Syke kannustaa ilmoittamaan sinilevähavainnoista

Sinilevähavaintoja on tehty myös virallisilla uimarannoilla, joita kuntien ympäristöterveydenhuolto seuraa. Tällä viikolla Vaasan Kustaanlinnan uimarannalla havaittiin sinilevää. Myös Vetelin Räyringinjärvellä on edelleen uimakielto.

Sinileväkukinnan voi tunnistaa vedestä aluksi vihertävinä hippusina, minkä jälkeen se sopivien olosuhteiden myötä runsastuu ja kasautuu muodostaen sinilevälauttoja. Sinilevälautat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi.

Itse havaitun sinilevähavainnon voi tallentaa Järvi-Meriwikiin (www.järviwiki.fi (siirryt toiseen palveluun)) tai ottamalla yhteyttä leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lue myös: Kustaanlinnan uimarannalla sinilevää Vaasassa – uimista kannattaa toistaiseksi välttää

Kuvat mereltä kertovat: Helle hellii myös sinileviä