1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Latvia

Latvia tiukensi koronalinjaansa – karanteenirikkuria voi odottaa jopa parin tuhannen euron sakko

Latviassa on raportoitu alle 1 200 koronavirustartuntaa. Maa haluaa uusilla toimilla pitää tartuntamäärät edelleen aisoissa.

Uusilla toimilla Latvia pyrkii pitämään koronavirustartuntojen määrän matalalla tasolla. Kuva pääkaupunki Riian kansainväliseltä lentokentältä toukokuussa 2020. Kuva: Toms Kalnins / EPA

Latvia uhkaa koronarajoituksia rikkovia tuntuvilla rangaistuksilla, maan yleisradioyhtiö kertoo (siirryt toiseen palveluun). Tavoitteena on pitää koronatartuntojen määrä pienenä, vaikka maa on jälleen avannut ovensa matkailijoille.

Hallituksen päätöksen mukaan esimerkiksi väliaikainen oleskelulupa tai viisumi voidaan purkaa, mikäli sen haltija on määrätty kotikaranteeniin, mutta ei noudata sitä.

Kahden viikon karanteenimääräysten rikkomisesta voi napsahtaa myös jopa 2 000 euron sakko.

Lisäksi poliisin tai terveydenhuollon ammattilaisten on mahdollista tarkastaa, että kotikaranteenimääräyksiä noudatetaan.

Ulkomaalaiset matkailijat muodostavat riskin

Pääministeri Krišjānis Kariņšin mukaan tarkoituksena on varmistaa, että maan tartuntatapaukset pysyvät vähäisinä.

Latviassa on raportoitu yhteensä alle 1 200 koronavirustartuntaa. COVID-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia maassa on 31. Tiedot käyvät ilmi Johns Hopkins -yliopiston keräämistä tiedoista (siirryt toiseen palveluun).

– Tunnistamme potentiaalisen riskin, jonka Latviaan saapuvat matkailijat niin sanotuista korkean riskin maista muodostavat.

Baltian maat ovat kertoneet ottavansa matkustajia Suomesta ja muista Schengen-maista, joissa koronatilanne on pysynyt riittävän pitkään kurissa.

Ehtona on että tulomaassa on ollut alle 15 koronatapausta 100 000 asukasta kohden viimeksi kuluneen kahden viikon aikana.

Suomen hallituksen suosituksen mukaan suomalaiset voivat vapaasti matkustaa Latviaan. Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta.

Lue myös:

Hattulalainen Simolan perhe tuli Tallinnaan pöytäostoksille heti kun raja aukesi – "Ihana päästä käymään edes vähän ulkomailla"