Britannian hallitus pitää liki varmana: Venäläiset yrittivät sekaantua viime vuoden vaaleihin

Sosiaaliseen mediaan vuodettiin Yhdysvaltain ja Venäjän välisiä salaisia kauppa-asiakirjoja, ulkoministeri Dominic Raab sanoo.

vaalit
Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson konservatiivinen puolue sai vaaleissa muhevan voiton.Ray Tang / Xinhua / AOP

Britannian hallituksen mukaan on lähes varmaa, että venäläiset toimijat yrittivät sekaantua Britannian viime vuoden parlamenttivaaleihin vuotamalla asiakirjoja sen ja Yhdysvaltojen välille suunnitellusta vapaakauppasopimuksesta.

Ulkoministeri Dominic Raabin mukaan hallitus on tullut tähän johtopäätökseen kattavan selvityksen pohjalta.

Ministeri sanoo, että asiakirjat oli hankittu laittomasti ja niitä levitettiin sosiaalisen median palvelussa Redditissa.

Britannian hallitus varaa itselleen mahdollisuuden vastata sopivaksi katsomallaan tavalla, hän toteaa.

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue sai joulukuisissa vaaleissa suurimman voiton sitten vuoden 1987.

Vaalikampanjan aikana esiin nousi väite, että Johnsonin hallitus aikoisi osana vapaakauppasopimusta päästää yhdysvaltalaiset osallistumaan Britannian kansalliseen terveydenhuoltojärjestelmään NHS:ään. Johnson kiisti suunnitelmat.

Hallitus käynnisti tutkimuksen siitä, miten asiakirjat vuotivat julkisuuteen.

Venäjää on syytetty sekaantumisesta myös Yhdysvaltain ja Ranskan vaaleihin. Venäjä on jälleen kiistänyt väitteet. Venäjän ulkoministeriön mukaan väitteet ovat epäloogisia ja perusteettomia, kertoo uutistoimisto Tass.

16.7. klo 18.07 Juttuun lisätty Venäjän ulkoministeriön tuoreet kommentit.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass