1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. julkiset hankinnat

HS: Helsinki sai apulaisoikeusasiamiehen huomautuksen viestintäpalvelujen lainvastaisesta hankinnasta – kansliapäällikkö myöntää virheensä Ylelle: "Olen pahoillani"

Helsingin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna vastasi huomautuksen saaneesta päätöksestä.

Helsingin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Helsingin kaupungille on annettu huomautus lainvastaisesta hankintamenettelystä sekä tiedusteluihin vastaamiseen liittyvistä laiminlyönneistä, kerrotaan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin kesäkuun lopulla antamassa päätöksessä (siirryt toiseen palveluun).

Hankinnasta päätti Helsingin kaupunginkanslian päällikkö Sami Sarvilinna. Hän vastasi saamaan aikaan myös kaupungin viestinnän johtamisesta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Sarvilinna myöntää Ylelle, että hän on päätöksentekijänä vastuussa virheestä. Hän kertoo jo ohjeistaneensa kaupunginkansliaa pohtimaan keinoja virheen korjaamiseksi.

– Olen pahoillani tapahtuneesta ja tämä pyritään korjaamaan mahdollisimman hyvin, Sarvilinna sanoo.

Kantelu tehtiin saksankielisten viestintäpalvelujen hankinnasta

Väärinkäytösepäilyä alettiin tutkimaan yksityishenkilön tekemästä kantelusta. Hän toimitti saksankielisiä viestintäpalveluja Helsingin kaupungille vuodesta 2013 kesäkuun 2018 loppuun Saksasta käsin.

Kun kantelijan sopimuskausi oli päättymässä, hän tiedusteli kaupungin viranhaltijoilta jatkon aikataulusta. Kantelijan mukaan hänelle ilmoitettiin, että päätökset viestintäpalveluiden hankinnasta heinäkuusta 2018 alkaen voidaan tehdä vasta kesälomakauden jälkeen.

Kantelija jäi odottamaan lomien päättymistä. Hänen tiedusteluunsa vastattiin sähköpostiviestillä elokuussa 2018, ettei kaupunki enää voi jatkaa sopimusta hänen kanssaan.

Kantelijan kertoman mukaan hän oli tiedustellut syytä sopimuksen päättymiseen, mutta ei saanut vastausta.

"Totean, että hankintamenettelyä on kokonaisuutena arvioiden pidettävä lainvastaisena."

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin

Hän kuitenkin huomasi kaupungin verkkosivuilta, että saksankieliset viestintäpalvelut oli päätetty antaa toisen henkilön hoidettavaksi viestintäjohtajan viranhaltijapäätöksellä kesäkuussa 2018.

Kaupungin päätöksessä todettiin tuolloin, ettei kyseisellä alueella Saksassa ole muita vastaavaa toimintaa harjoittavia, suomen kielellä toimivia viestintätoimistoja. Päätöksessä todettiin, että hankintalain mukaisesti hankinta voidaan tämän vuoksi tehdä suoran neuvottelumenettelyn perusteella.

Tarjouksen perusteella palveluista aiheutuvat kustannukset olivat 20 000 euroa ilman arvonlisäveroa.

Kantelija valitti päätöksestä kaupungille.

Kaupunki kertoi vastauksessaan, ettei se aio käsitellä vaatimusta.

Kaupunki väitti muun muassa, ettei kantelija ole oikea henkilö tekemään valitusta, koska hän ei ole asianosainen. Lisäksi todettiin, että oikaisuvaatimuksen tekemiselle asetettu 14 päivän määräaika sekä hankintayksikköaloitteiselle oikaisulle asetettu 90 päivän määräaika olivat umpeutuneet viestintäjohtajan päätöksen mukaisesti.

Apulaisoikeusasiamies näkee päätöksessään asian toisin:

"Ottaen huomioon hankintamenettelyssä todetut virheet ja lainvastaisuudet sekä edellä todetut päätöksen sisällölliset virheet ja lainvastaisuudet, totean, että hankintamenettelyä on kokonaisuutena arvioiden pidettävä lainvastaisena."

Apulaisoikeusasiamies on saattanut päätöksen erikseen myös Helsingin kaupunginhallituksen tietoon sen vakavuuden vuoksi.