Hyppää sisältöön

Aurinkoa kiertävä luotain vie meidät lähemmäs kuin koskaan – uudet kuvat kertovat pienistä "leirinuotioista" tähden kaasukehässä

Leirinuotiot ovat Auringon mittakaavassa pieniä. Maassa räjähdykset pyyhkisivät kokonaisia valtioita kartalta.

Luotain kertoo uutta tietoa koronan aktiivisuudesta silloinkin, kun aurinko näyttää hiljaiselta. Kuva: ESA

Euroopan avaruusjärjestö ESAn helmikuussa laukaiseman Solar Orbiter -luotaimen ensimmäiset kuvat on nyt julkistettu. (siirryt toiseen palveluun)

Luotain on tähän mennessä käynyt lähimmillään noin 77 miljoonan kilometrin päässä auringosta – Venusta lähempänä, mutta Merkuriusta kauempana.

Uusissa kuvissa on paljastunut aiemmin tieteelle tuntematon tulileikki Auringon koronassa eli ulommassa ja äärimmäisen kuumassa kaasukehässä.

Pieniltä tulenlieskoilta näyttävät purkaukset ovat kuin nukkekotiversioita miljoonia kertoja suuremmista auringonpurkauksista.

Voimakkaat purkaukset kaasukehässä kertovat tähden aktiivisuudesta. Maassa niiden vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi meille tuttuina revontulina.

Solar Orbiterin kuvista on käynyt ilmi, ettei korona hiljene kokonaan silloinkaan, kun Aurinko ei ole aktiivinen.

Läheltä otetuissa kuvissa Aurinko näyttää kuin keltaiselta marmorilta. Pienet kirkkaat pisteet ovat "leirinuotioita". Kuva: ESA

Kaukaa katsottuna tähti vaikuttaa seesteiseltä, mutta lähempää voi huomata pieniä auringonpurkauksia, joita tutkijat nimittävät leikkisästi leirinuotioiksi.

Vielä ei tiedetä laukeavatko ne samanlaisista magneettisuuteen liittyvistä syistä kuin niiden valtavat sisarukset.

Yhden jo esitetyn teorian mukaan jatkuvasti palavat pienet purkaukset voisivat olla osasyynä sille, että lämpötilat koronassa kohoavat jopa miljoonaan celsiusasteeseen. Siis huomattavasti Auringon pintaa kuumemmaksi.

Vaikka leirinuotiot ovat Auringossa vain pieniä purkauksia, pyyhkisivät ne Maapallon mittakaavassa kertaheitolla pois kokonaisia valtioita.

Kiertolainen kuvaa Auringon monet kasvot

Luotain kantaa mukanaan kymmentä erilaista mittalaitetta, jotka piirtävät erilaiset kuvat tähdestä.

Teleskoopeilla on mahdollista saada paremman resoluution valokuvia Auringosta ihan omalta planeetaltamme käsin. Siksi merta edemmäs ei kannata lähteä vain valokuvien perässä.

Luotaimen tärkein tehtävä on kertoa aurinkotuulesta, magneettikentistä ja hiukkasten käyttäytymisestä. Siis asioista, joita teleskoopeilla ei näe.

Eri instrumenttien kuvauksia Auringosta. Keltaisissa kuvissa tarkastellaan koronaa, punaisemmissa taas sisempää kerrosta kaasukehästä. Vaalein on Auringon magneettikartta ja Ranskan lippua muistuttava kuva havainnollistaa tähden pyörimistä akselinsa ympäri. Kuva: ESA

Hiljalleen luotain hivuttautuu kierros kierrokselta yhä lähemmäksi Aurinkoa. Tavoitteena on edetä vain 43 miljoonan kilometrin päähän.

Maan etäisyys Auringosta on noin 150 miljoonaa kilometriä. Satojen asteiden lämmön kestävällä kilvellä varustettu sisukas auringonkiertäjä vie meidät katsomaan kaksi kolmasosaa lähemmäs kotitähteämme.

ESAn ja NASAn yhteisessä projektissa on mukana myös Parker Solar Probe -luotain, joka pyrkii ennätyslähelle aurinkoa.

Jos suunnitelmat menevät maaliin, tulee luotain kulkemaan radallaan lähimmillään vain noin 6 miljoonan kilometrin päästä hohkaavasta tähdestä.

Lue myös:

BBC: Solar Orbiter: Sun probe's first images reveal small 'camp fires' (siirryt toiseen palveluun)

Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla