Kevätsiivouksen ylijäämää viedään urakalla kiertoon: kirpparipöytää saa jonottaa, kierrätyskeskusten varastot täynnä

Itä-Suomen kierrätyskeskuksissa toivotaan, että tavaran laatuun kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Kirpputorit ja myyjäiset
Ihmisiä kirpputorilla
Itä-Suomen kirpputoreilla riittää nyt sekä asiakkaita että myyjiä. Arkistokuva.Laura Kosonen / Yle

Kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat nyt täynnä tavaraa.

Tavallisesti kesä on kirpputoreille hiljaista aikaa, mutta nyt Kuopion ja Joensuun kirpputoreilta kerrotaan, että sekä myytävää tavaraa että asiakkaita on ollut reippaasti.

Kuopion Citypörssi-kirpputorilla myyntiä on jopa 50 prosenttia enemmän kuin tavallisesti heinäkuussa, tosin osa kasvusta johtunee siitä, että kirpputori muutti hiljattain uusiin tiloihin.

Myyntipöytää saa tällä hetkellä jonottaa ainakin pari viikkoa, sillä kaikki pöydät ovat täynnä, sanoo Citypörssin toimitusjohtaja Jani Sinervirta.

– Se on tosi mieluisa asia näin korona-ajan jälkeen. Se oli kyllä synkkää, firman kassa tyhjeni totaalisesti.

Joensuun Kirpparilla.fi-myymälässäkin pöytien täyttöaste on normaalia parempi, sanoo myymäläpäällikkö Nina Mustonen.

– Lomalaisia on ollut asiakkaina paljon. Monet tulevat tänne mökille ja sukulaisten luokse, ja kirppisten kiertäminen on ihmisille yksi tapa viettää päivää, kun ei ole esimerkiksi huvipuistoja tai festareita, Mustonen sanoo.

Tavara kasautuu varastoon

Kirpputoreille ruuhkat ovat iloinen asia, niin kierrätyskeskuksillekin – mutta niissä tavaraa alkaa olla jo turhankin paljon.

Suomen Punaisen Ristin Joensuun Kontti-myymälän päällikkö Susanna Jalkanen kertoo, että heti kesän alussa huomasi, että kierrätyskeskusten tarve "patoutui" keväällä ja on purkautunut nyt kesällä, kun keskukset ovat taas auki.

Kuopion Elävässä kaupassa käsittelemätöntä tavaraa on ruuhkautunut varastotiloihin, koska sitä on tullut paljon eikä keväällä ollut tarpeeksi henkilökuntaa tavarakasojen selvittämiseen.

– Ihmiset olivat kotona, eli ehtivät tyhjentämään kaappeja, siivoamaan ja tekemään uusia hankintoja, jolloin vanhat tavara sitten tuotiin tänne. Nyt sitä sumaa yritetään purkaa pikkuhiljaa. Varmasti menee tämä vuosi, ennen kuin saadaan kokonaan purettua, sanoo Elävän kaupan myymälävastaava Sakari Kallio.

Erityisesti kierrätyskeskuksia harmittaa se, miten paljon ihmiset tuovat myyntikelvotonta tavaraa. Huonokuntoisia vaatteita tulee kaikkein eniten.

– Se tietyisti kasvattaa meidän kustannuksiamme, Joensuun Kontti-myymälän päällikkö Jalkanen toteaa.

Elävän kaupan Kallio kertoo helpon nyrkkisäännön sille, mitä kierrätyskeskukseen kannattaa tuoda.

– Jokainen voi kuvitella itse mielessään, voisiko itse ostaa samanlaisen kierrätystuotteen, jos se olisi jossain myynnissä.

Lue lisää:

Nettikirppikset takovat nyt ennätyksiä – All time high lyöty jo useasti peräkkäin, kerrotaan Tori.fistä

Moni kirpputori on kiinni koronan takia, mutta kaikkia kevätsiivoajia se ei hidasta – myös silkkaa jätettä tuodaan oven taakse tavallista enemmän

Uskaltaako nettikirppareilta ostaa nyt tavaraa? Asiantuntija pitää epätodennäköisenä, että koronavirus tarttuisi tavarasta