1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Vatikaani julkaisi kauan odotetun oppaan seksirikosten käsittelystä kirkon sisällä: Poliisille ilmoitettava matalalla kynnyksellä

Jotkut katolisen kirkon piispat ovat jättäneet ilmoittamatta hyväksikäyttösyytöksistä suojellakseen pappeja.

Varsovassa Puolassa ihmiset protestoivat viime vuonna katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalia vastaan kiinnittämällä lasten kenkiä kirkon aitaan. Kuva: Marcin Wziontek / AOP

Vatikaani on julkaissut oppaan siitä, miten piispojen ja muiden katolisen kirkon johtajien tulisi suhtautua epäilyihin kirkon piirissä tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Opas ei sinänsä sisällä uusia lainvoimaisia sääntöjä, mutta siinä pyritään selkeyttämään olemassaolevia sääntöjä.

Katolista kirkkoa ovat vuosien ajan ravistelleet paljastukset alaikäisten hyväksikäytöstä ja sen salailusta kirkon piirissä. Paavi Franciscus on luvannut ottaa asiaan puuttumisen yhdeksi virkakautensa keskeisistä tehtävistä.

Oppaasta ilmoittanut arkkipiispa Giacomo Morandi totesi, että pappien syyllistyminen alaikäisten hyväksikäyttöön on yhä läsnä kaikissa maanosissa. Vanhoja tapauksia tulee ilmi, mutta jotkut rikoksista ovat tuoreita.

Oppaassa kirkon johtajia kehotetaan ilmoittamaan hyväksikäyttöepäilyt poliisille myös silloin, kun paikallinen lainsäädäntö ei velvoita heitä siihen, jos sitä tarvitaan uhrin tai muiden suojelemiseksi. Heidän on myös tehtävä yhteistyötä tapausten tutkijoiden kanssa.

Opas myös kehottaan olemaan suoralta kädeltä sivuuttamatta nimettömiä ilmiantoja. Myös kuulopuhe ja somepäivitykset voivat olla pohjana alustavalle tutkimukselle. Ilmiannon sivuuttaminen oitis on hyväksyttävää vain, jos kuvattu hyväksikäyttö ei olisi ollut mahdollista, esimerkiksi syytetty pappi ei olisi voinut olla paikalla.

Opas varoittaa, että kirkko voi syyttää piispoja itseään laiminlyönnistä, jos he eivät ota tietoonsa tulleita syytöksiä vakavasti ja tutki niitä. Opas sisältää lomakemallin, jolla epäilyistä voi ilmoittaa.