Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat kaksinkertaistuneet Hämeessä – Poliisi: "Siitä ei yksinkertaisesti ole mitään hyvää sanottavaa"

Hämeen poliisin mukaan törkeät liikennerikkomukset vähenisivät, jos kuljettajien asenteet muuttuisivat.

ylinopeus
Poliisin tunnuskuva miekkaleijona
Hämeen poliisin mukaan törkeä liikennerikkomus tehdään useimmiten autolla. Noin 10 prosentissa tapauksista rikkomukseen sortuu moottoripyöräilijä.Timo Nykyri / Yle

Rajut ylinopeudet ovat työllistäneet Hämeen poliisia kevään ja kesän aikana. Hämeen poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan ylikomisario Reijo Tuovinen kertoo, että törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat kaksinkertaistuneet Hämeessä viime vuoteen verrattuna.

Huhti-kesäkuun aikana poliisi kirjasi Hämeessä yli 110 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Vilkkain kuukausi oli toukokuu, jolloin törkeitä liikennerikkomuksia kirjattiin yli 60. Viime vuoden toukokuussa kirjauksia oli alle 20.

– Tämä näyttää kyllä vakavalta ja sellaiselta, että omasta tai toisten kansalaisten turvallisuudesta ei välitetä. Siitä ei yksinkertaisesti ole mitään hyvää sanottavaa, toteeaa Tuovinen.

Poliisi kertoi keväällä, että koronaepidemia lisäsi törkeitä ylinopeuksia. Tästä vuodesta ennakoidaan mustaa vuotta myös liikennekuolemien osalta. Poliisin mukaan liikennekuri on höltynyt selvästi jo keväästä alkaen.

– Usein syynä on myös välinpitämättömyys tai kuviteltu kiire. Joissain tapauksissa kuljettaja on yksinkertaisesti halunnut kokeilla, kuinka kovaa ajoneuvo kulkee, kertoo Tuovinen.

Hämeen poliisin mukaan törkeät liikennerikkomukset vähenisivät, jos kuljettajien asenteet muuttuisivat.

– Jollain tavalla pitäisi pystyä vaikuttamaan siihen, että mikä merkitys tällaisella toiminnalla on liikenneturvallisuuden heikkenemiseen. Ja ajatella lähimmäisiä ja muita tiellä liikkujia laajasti, eikä itsekkäästi.

– Poliisi tekee valvontaa, mutta jokaisen kuljettajan pitäisi myös itse tajuta, että ylinopeuksien ajaminen on moitittavaa ja väärää, toteaa Tuovinen.

Hämeen poliisin mukaan reilussa 10 prosentissa tapauksista kaahailija on lisäksi ajanut päihtyneenä. Hurjastelijoista valtaosa on alle 18–20-vuotiaita.

Lue myös:

Mopoilija ajoi Riihimäen keskustassa 92 km/h – poliisi mittasi Hämeessä rajuja ylinopeuksia

Poliisi nappasi kortittomia kuskeja kiinni Kanta-Hämeessä

Nuorilla kuljettajilla rajuja ylinopeuksia Kanta-Hämeessä