Hyppää sisältöön

Akava ja STTK: Nykyinen työttömyysturvajärjestelmä on toimiva – EK: Yleinen ansiosidonnainen kasvattaisi menoja, heikentäisi työllisyyttä

Akava ja STTK näkevät silti nykyjärjestelmässä kehitettävää.

Työmarkkinajärjestöjen eväät syksyn työllisyystalkoisiin
Työmarkkinajärjestöjen eväät syksyn työllisyystalkoisiin

Akava ja STTK pitävät kumpikin nykyistä työttömyysturvajärjestelmää toimivana, joskin järjestöt näkevät siinä myös kehittämistarpeita. Kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat keskiviikkona järjestetyssä Suomi-areenan paneelissa valmiita ulottamaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille suomalaisille.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari kritisoi, että yleinen ansiosidonnainen työttömyysturva tarkoittaisi myös menojen merkittävää kasvua ja työllisyyden heikkenemistä.

Rantahalvari totesi Ylen aamussa, että nykyistä työttömyysturvajärjestelmää kohti esitetty kritiikki on hänestä oikeutettua. Hänen mukaansa järjestelmästä ei tehtäisi nykyisenkaltaista, jos sitä oltaisiin luomassa nyt.

Sen vuoksi Rantahalvari pitää tärkeänä, että jos järjestelmää lähdetään uudistamaan, tehtäisiin samassa yhteydessä merkittäviä muutoksia työttömyysturvan sisältöön, kuten työssäoloehtoon, enimmäiskestoon ja tasoon.

– [Uudistuksilla] huolehditaan siitä, että työllisyys kohenee ja kustannukset pysyy hallinnassa.

Akavan edustaja: Jokaisella jo mahdollisuus liittyä kassaan

Akavalla ei ole virallista kantaa työttömyysturvan laajentamiseen. Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko totesi Ylen aamussa, että nykyinen järjestelmä on järjestön mielestä toimiva.

Savinko haluaa kumota väitteen siitä, että nykyjärjestelmä pönkittäisi ammattiyhdistysliikkeen asemaa. EK:n Rantahalvari on tästä hänen kanssaan eri mieltä.

– Jokaisellahan on mahdollisuus liittyä kassaan. Hyvin nopeasti järkevä ihminen, joka katsoo nettiä, huomaa sen, että kassaan voi liittyä ilman mitään kytköksiä, Savinko perustelee.

Järjestelmässä on silti Savingon mielestä kehitettävää, joskin järjestelmän uudistaminen tulee maksamaan.

– Täytyy myös miettiä, että meillä on iso joukko ihmisiä, jotka liikkuvat palkansaaja–itsensätyöllistäjä–yrittäjä-väliä, ja heidän osalta työttömyysturvan järjestäminen on tosi hankalaa.

STTK: Nykyjärjestelmä on toimiva ja hyvä, toki kehittämistarpeita on

STTK on Akavan kanssa samoilla linjoilla, ja järjestö pitää nykyjärjestelmää toimivana ja hyvänä. Siinä on silti myös kehittämistarpeita.

– Täytyy muistaa, että kaikilla on halutessaan mahdollisuus liittyä työttömyyskassaan ja ottaa tätä niin sanottua lisäturvaa, STTK:n edunvalvonnan johtaja Katarina Murto sanoi Ylen aamussa.

Murto pitää tarpeellisena, että työttömyysturvan laajentamisesta tehtäisiin jatkoselvitys.

– Meidän mielestä pitää ensin selvittää rahoitusvaihtoehdot: miten rahoitettaisiin, ja mitä tarkoittaisi etuuksien ja kustannuksien kannalta. Sitten voidaan paremman tiedon ja faktan perusteella tehdä johtopäätöksiä.

Pitäisikö työttömyysturvaa mielestäsi uudistaa? Voit keskustella aiheesat 18.7. kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.