Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriön ex-valtiosihteeri Raimo Sailas on kuollut

Asiasta kertoo STT:lle hänen lähipiirinsä.

Entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas oli kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäen Vapauden voitto -kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä 26. huhtikuuta 2018. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas on kuollut viime yönä Helsingissä 74-vuotiaana.

Asiasta kertoo STT:lle hänen lähipiirinsä. Sailas sairasti pitkään syöpää.

Sailas teki mittavan, vuosikymmenten uran valtiovarainministeriössä. Eläkkeelle jäämisen jälkeen hän vaikutti vielä yhteiskunnallisena ja talouspolitiikan keskustelijana.

Sailakselta kysyttiin radio-ohjelmassa, voiko virkamies mennä julkisuuteen ministerin ohi omine ehdotuksineen. Näin hän vastasi.

Sailas aloitti työuransa valtiovarainministeriössä vuonna 1971. Sailas eläköityi vuonna 2013. Uransa viimeiset lähes 20 vuotta hän työskenteli ministeriön virkamiesjohdossa valtiosihteerinä.

Ministeri Raimo Sailas ja elämää virkamiesvallan huipulla.

Sailaksen tähti nousi Esko Ahon (kesk.) pääministerikaudella 1990-luvun alussa. Hän tuli koko Suomen tietämäksi viimeistään vuonna 1992, jolloin tehtiin niin sanottu Sailaksen paperi. Se oli valtionvarainministerin virkamiesten säästölista poliitikoille lamaan syöksyneessä Suomessa.

Raimo Sailas työskenteli valtiovarainministeriössä yli neljä vuosikymmentä. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Sailas oli lähtöisin Nivalasta Pohjois-Pohjanmaalta. Hän oli seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhin poika (siirryt toiseen palveluun).

Virkamiesuralleen Sailas ponnisti Helsingin yliopiston kautta. Yliopistossa hän opiskeli kansantaloustiedettä. Sailas liittyi jo varhain Suomen Sosialidemokraattiseen Puolueeseen (SDP).

Lue myös: