Mihin suomalaiset matkasivat lomakauden alussa? Puhelindata paljasti: pikkuruinen saaristolaiskunta Kustavi nosti suosiotaan eniten

Vertailimme ihmisten liikkumista lomakauden alussa tänä ja viime vuonna. Korona-ajalla näyttäisi olleen myönteinen vaikutus monen pikkukunnan väkimäärään.

matkailu
Saariston rengastie Kustavin maisemissa.
Saaristo vetää nyt suomalaismatkaajia puoleensa. Tällaisia maisemia pääsee ihailemaan Varsinais-Suomessa sijaitsevasa Kustavissa, joka kasvatti ihmismääräänsä eniten kesäkuun viimeisellä viikolla, kun verrataan viime vuoteen.Sergi Reboredo / Alamy / AOP

Lomakausi alkoi: minne suomalaiset lähtivät?

Kun katsotaan ihmisten liikkeitä, voidaan havaita, että ainakin saaristolaiskunta Kustavin on nyt löytänyt aiempaa useampi suomalainen.

Saariston rengastielle ei siis turhaan odoteta uutta ennätyskesää. Kustavi on yksi kunnista rengastien varrella.

Varsinais-Suomessa sijaitseva Kustavi kuuluu mökkikuntiin, jotka kesäisin moninkertaistavat asukaslukunsa.

Tänä vuonna Kustaviin näyttäisi kuitenkin eksyneen muutkin kuin mökkeilijät, sillä juhannuksen jälkeen, kesäkuun viimeisellä viikolla Kustavissa oli jopa 47 prosenttia enemmän väkeä kuin vastaavana aikana vuonna 2019.

Tämä käy ilmi Telian keräämästä matkapuhelindatasta, josta voi tarkastella ihmisten liikkumista. Yksittäisten ihmisten tietoja tai liikkeitä Telian tiedoista ei näy.

Autojono Paraisten ja Nauvon väliselle lautalle.
Saariston rengastiellä on ollut pyöräilijöitä ja autoilijoita ruuhkaksi asti. Kustavi on yksi kunnista rengastien varrella. Tällainen liikennesumppu syntyi Paraisten ja Nauvon väliä kulkevalle lautalle torstaina.Minna Rosvall / Yle

Kustavin lisäksi suosiotaan näyttäisivät kasvattaneet Padasjoki Päijät-Hämeessä ja Vaala Pohjois-Pohjanmaalla. Näissä kunnissa ihmisiä liikkui kesäkuun lopulla 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Nousijoita löytyy siis muualtakin kuin saaristosta.

Tilaston mukaan plussan puolelle pääsi kaikkinensa 164 kuntaa.

Helsinki puolestaan kuuluu niihin kuntiin ja kaupunkeihin, joissa ihmismäärä mitatulla ajanjaksolla putosi.

Pääkaupungissa liikkui kesäkuun viimeisellä viikolla 14 prosenttia vähemmän porukkaa kuin viime vuonna. Ovatko suomalaismatkaajat hylänneet Helsingin lomakohteena vai ryntäsivätkö helsinkiläiset itse viime vuotta innokkaammin maakuntiin?

Myös muissa isoissa kaupungeissa, kuten Tampereella (–9%) ja Turussa (–7%), oli lomakauden alussa viime vuotta vähemmän ihmisiä.

Kahdessatoista kunnassa väkimäärä pysyi suunnilleen samana tänä ja viime vuotena. Yksi tällainen kunta on Parainen, joka Kustavin tavoin sijaitsee saaristossa ja on yksi rengastien kohteista.

Telian data ei ole kaiken kattava, ja siitä puuttuvat kunnat, joista ei ole ollut saatavilla vastaavia tietoja vuodelta 2019. Esimerkiksi perinteistä mökkikuntaa Puumalaa ei tässä tilastossa ole.

Kustavi, Padasjoki ja Vaala ovat kasvattaneet väkimääräänsä kesäkuun viimeisellä viikolla, kun verrataan vuosia 2020 ja 2019. Helsingissä puolestaan on ollut pudotusta.
Kun verrataan kesäkuun viimeistä viikkoa vuosina 2020 ja 2019, väkimäärässä suurin nousu on ollut saaristolaiskunta Kustavissa. Kolmen kärkeen mahtuvat myös Padasjoki ja Vaala. Pääkaupungissa Helsingissä puolestaan liikkui tänä vuonna samaisella ajanjaksolla vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna. Helsingin pudotus on Telian keräämällä tilastolla viidenneksi suurin.Matti Myller / Yle

Mikä on 1 000 asukkaan Kustavin salaisuus?

– On ne hurjia lukua, toteaa Kustavin kunnanjohtaja Veijo Katara kuullessaan kuntansa noususta tänä kesänä.

Sinänsä Katara ei ole yllättynyt, sillä hän kertoo kyllä huomanneensa muutoksen. Väkeä on riittänyt kunnassa, jossa pysyvästi asustelee vajaat 1 000 ihmistä.

– Väkimäärän kasvu on näkynyt ennen kaikkea liikenteessä, mutta myös palveluiden käytössä. Lisäksi yksi merkki oli se, kun juhannuksen aikaan veden kulutus oli huomattavalla tasolla normaaliin ja aikaisempaan verrattuna.

Mutta mistä Kustavin suosion nousu johtuu? Onko kunnan markkinointiosastoa kenties kasvatettu?

– Markkinointi on tietenkin jatkuvaa ja siihen panostetaan, mutta en usko, että siinä suhteessa kovin suurta lisäystä on tapahtunut, Katara pohtii.

Hän uskoo, että suurin vaikutus on ollut koronatilanteella, joka on ajanut ihmiset mökeilleen ja toisaalta lisännyt kotimaan matkailun suosiota.

– Lisäksi kelit olivat nyt [kesäkuun viimeisellä viikolla] paremmat kuin viime vuonna, se vaikutti varmasti.

Kataran mukaan Kustavissa suurin houkutin on nimenomaan sen luonto. Kunnassa on huimat 2 074 saarta ja luotoa.

– Varmasti se luonto on ykkösasia. Merellisyys ja saaristo puhuttelevat ihmisiä.

Kataran mukaan mökkeilijöihin ja matkailijoihin suhtaudutaan Kustavissa myönteisesti: paikalliset ymmärtävät, että kunnassa vierailevat ihmiset tuovat sinne elinvoimaa.

Kesää on vielä jäljellä, ja monen suomalaisen lomat ovat vielä edessä. Katara arveleekin, että Kustavissa jälleen meno vilkastuu.

– Veikkaan, että tämä viikonloppu tulee olemaan samaa luokkaa kuin juhannuksen tienoilla. Sen on nähnyt jo nyt liikenteessä. Tänne on tullut valtavasti autoja ja keskustan palvelupisteet ovat olleet hyvin täysiä, eli väkeä liikkuu.

Näin tiedot on kerätty

Telian keräämä data perustuu siihen, miten päätelaitteet, kuten puhelimet, yhdistyvät mobiiliverkkoon eri paikoissa.

Ihmisen liikkeistä syntyy havainto, kun hän oleilee tietyn kunnan alueella päivän aikana vähintään 20 minuuttia.

Jos sama ihminen liikkuu päivän aikana useammassa kunnassa ja on kussakin paikassa niin ikään vähintään 20 minuuttia, syntyy havainto myös näistä käynneistä.

Tässä jutussa on hyödynnetty Telian tilastoa, josta näkyy, miten eri kunnissa on liikuttu kesälomakauden alussa vuosina 2019 ja 2020 sekä mikä on ollut suhteellinen muutos vuosien välillä kyseisellä ajanjaksolla.

Valittu ajanjakso, eli tässä tapauksessa niin sanottu lomakauden alku, on kesäkuun seitsemän viimeistä päivää molemmilta vuosilta.

Tilaston häntäpäässä on Muhos, jossa ihmisiä liikkui kesäkuun lopussa 69 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Muhos sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla.

Minkään muun kunnan tai kaupungin kohdalla pudotus ei ole lähellekään yhtä suuri. Esimerkiksi listan toiseksi viimeistä sijaa pitää Vantaa, jossa väkimäärä samaisella aikavälillä putosi 15 prosenttia.

Syy tähän löytynee siitä, että Muhoksella järjestettiin viime vuonna Suviseurat.

Juttua täsmennetty 17.7. klo 19.14: Muhoksen sijoitus tilastossa johtunee viime vuoden Suviseuroista.

Lue myös:

Karjalaisuudesta kansainvälinen matkailuvaltti – Nurmeksen Bomballe houkutellaan turisteja Keski-Euroopasta

Pohjalaishotellit täyttyvät nyt kotimaan matkailijoista – isojen tapahtumien poissaolo näkyy silti

Matkailu elpyy vauhdilla Tampereella – kaupunki on nyt erityisesti lapsiperheiden suosiossa: "Täällä on monenmoista pienemmälle ja isommalle"

Meri-Lapissa vuokrataan vilkkaasti matkailuautoja tänä kesänä – useimmiten auton keula kääntyy kohti pohjoista