1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kylät

Hämeen Vuoden Kyläksi valittiin Viksbergin kaupunginosa Forssassa – Hämeen Nuori Kylätoimija tulee Lopelta

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Hämeen Vuoden Kyläksi valittiin kaupunginosa.

Hämeen Vuoden Kylä 2020 on kaupunginosa Viksberg. Kuva lauluillasta aluetalo Vikspirtiltä. Kuva: Hämeen Kylät ry

Hämeen Kylät ry valitsi Hämeen Vuoden Kyläksi Viksbergin Forssassa. Ensimmäistä kertaa valinta osui kaupunginosaan.

Hämeen kylät ry perustelee valintaansa sillä, että Viksbergin asukasyhdistys on tehnyt pitkään yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti merkittävää työtä. Noin 2 500 asukkaan kaupunginosassa muun muassa järjestetään neljä kertaa viikossa kylälounaita, joissa esimerkiksi yksinasuvat ikäihmiset ovat voineet tavata toisiaan.

Asukasyhdistyksen asukastalo Vikspirtiltä on voinut saada apua älylaitteiden käyttöön ja internetissä asioimiseen. Lisäksi yhdistys on tarjonnut työpaikan kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille.

Hämeen kylät ry:n mukaan Viksbergin asukasyhdistys toimii kaupunginosan kehittäjänä, välikätenä ja yhteistyössä Forssan kaupungin suuntaan alueen maineen parantamiseksi ja asuinviihtyvyyden lisäämiseksi.

Valinnassa korostui lisäksi Viksbergin toiminta kevään poikkeusoloissa. Asukasyhdistyksen järjestämät kylälounaat muutettiin ruokien kotiintoimituksiksi ja noutolounaiksi. Myös työttömille ja vähävaraisille annettiin ruoka-apua maksutta.

Loppilaisesta Essi Tuomenojasta Hämeen Nuori Kylätoimija 2020

Hämeen Kylät ry halusi tänä vuonna palkita Nuoren Kylätoimijan ja samalla tuoda esille, kuinka kylätoiminnassa tekee vapaaehtoistyötä kaikenikäiset ja myös nuoret. Valinta kohdistui 25-vuotiaaseen, loppilaiseen Essi Tuomenojaan.

Essi Tuomenoja yllätettiin Vojakkalan lavan juhannuskahvilassa Hämeen Nuori Kylätoimija -tunnustuksella. Kuva: Hämeen Kylät ry

Valintaperusteissa Hämeen kylät ry mainitsee, että Tuomenoja on nuoresta iästään huolimatta kylätoiminnan konkari, joka ottaa rohkeasti vastuuta kotikylänsä Vojakkalan kehittämisestä. Myös kyläläisten hyvinvointi ja liikkumaan kannustaminen on ollut yhtenä hänen tavoitteenaan.

Tuomenoja on toiminut Lopella nuorisovaltuuston jäsenenä ja piti aikanaan näkyvästi, nyt jo lakkautetun, Vojakkala kyläkoulun puolta.

Tuomenoja on myös Kanta-Hämeen ehdokas valtakunnallisessa Kylätoiminnan Tiennäyttäjä 2021 kisassa.