Aki Tulimäki, 29, jätti Jehovan todistajat ja opiskelee nyt amispohjalta juristiksi – “Ehkä minusta tulee pahimpien murhamiesten puolustaja”

Aki Tulimäki ei koskaan mennyt lukioon. Entinen rakennusmies ja kännykkäkauppias pääsi lukemaan lakia kolmannella yrittämällä.

opiskelu
Oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki.
Tulimäki on seurannut kevään koronakeskustelua mielenkiinnolla. Usein asiat eivät täysin mene lain kirjaimen mukaan. Perustuslaillisia ongelmia käsitelläänkin monilla luennoilla.Ari Welling / Yle

Turkulainen 29-vuotias oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki tapaa yhä esittäytyä rakennusmieheksi tai myyjäksi.

– On hauskaa hämmentää ihmisiä. Yleensä rakennusmiehiä pidetään tyhminä ja myyjiä katsotaan alaspäin. Eikä tarvitse valehdella, olen oikeasti raksamies ja myyjä, sanoo Tulimäki pilke silmäkulmassaan.

Nuorella miehellä on takanaan ensimmäinen vuosi Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Opintopisteitä on kertynyt jo kahden vuoden opintojen edestä. Tulimäki aikoo valmistua kolmessa vuodessa, kesällä 2022.

Oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki.
Jehovan todistajat eivät kannusta hakemaan yliopistoon. Vasta erottuaan uskonlahkosta Tulimäki alkoi tosissaan harkita lakiopintoja.Ari Welling / Yle

Motivaatio opiskeluun on kova. Paljosta on kiittäminen ammattikoulun matematiikan opettajaa. Tulimäki ajautui hänen kanssaan kiivaaseen sanaharkkaan siitä, onko homeongelmaisessa koulussa pakko opiskella vai ei.

– Finlexiä tutkimalla sain selville, että voin tenttiä jo osaamani matematiikan osuudet. Siitähän opettaja ei tykännyt yhtään. Mutta pakko hänen oli opinnot hyväksyä. Jos et tiedä oikeuksiasi, sinua poljetaan, Tulimäki toteaa.

Hän sai rakennusalan perustutkinnon suoritettua vuonna 2008. Tulimäki oli kuitenkin huomannut jo opiskeluaikaisessa harjoittelussa, että työmailla leijuva pöly ei sovellu hänelle. Nuori kirvesmies ajautui myyntitöihin. Suurena etuna oli aiempi kokemus ovelta ovelle kiertämisessä.

Oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki.
Tuleva juristi huomasi jo ammattikoulussa, että on hyvä osata asioita ja tuntea omat oikeutensa.Ari Welling / Yle

Jehovan todistajien opeista apua myyntityössä

23-vuotiaana Tulimäki kirjoitti Facebook-seinälleen, että on eronnut Jehovan todistajista. Yhdessä päivässä hän menetti yli 200 Facebook-kaveriaan. Vanhemmat ja sukulaiset käänsivät hänelle selkänsä ja pian tuli myös ero vaimosta. Päätös uskonlahkosta lähtemisestä tuntui kuitenkin ainoalta vaihtoehdolta.

– Todistajat opettavat asioiden tutkimista ja kehottavat etsimään totuutta. Jos kuitenkin löytää totuuden, joka ei ole heidän oppiensa mukainen, on se väärin.

Jehovan todistajissa Tulimäki toimi niin sanottuna tienraivaajana eli kiersi ovelta ovelle. Uskonlahkolla on myös paljon oppikirjoja siitä, miten asiaan kielteisesti suhtautuvien kanssa jutustelua saa jatkettua. Nuorukainen oli tottunut kohtaamaan ihmisiä, eikä myyntityö tuntunut vaikealta.

– Jos on tyrkyttänyt ihmisten ovilla jumalaa, on sen jälkeen helppo myydä mitä vaan. Jehovan todistajien opit auttavat jatkamaan keskustelua asiakkaan kanssa. Sama pätee vaikkapa kännyköitä myydessä.

Oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki.
Tulimäki kertoo, ettei Jehovan todistajista eroamisen jälkeen ole suuresti enää jaksanut välittää muiden ihmisten mielipiteistä. Ihmissuhteen katkaiseminen ei tunnu pahalta, jos entinen ystävyys käy raskaaksi.Ari Welling / Yle

Myyntityötä Tulimäki on tehnyt paljon. Aluksi hän kiersi toimistoja lounasannoksia kauppaamassa. DNA:lla hän myi pari vuotta kännyköitä ja eteni Suomen nuorimmaksi myymäläpäälliköksi. Gigantissa hän on voittanut lähes kaikki firman sisäiset myyntikilpailut. Eniten myynyt voi voittaa vaikkapa television tai palkintomatkan autotehtaalle.

– Olen käynyt ajamassa Porschella Saksassa. Gigantissa oli joskus kolme myyntikilpailua samaan aikaan. Voitin pääpalkinnon kaikissa. Myyminen on tunnelaji. Osaan perustella asiakkaalle uskottavasti vaikkapa sen, miksi halvin puhelin ei ole välttämättä paras vaihtoehto.

Taloudellisesti Tulimäki pärjäsi erinomaisesti. Hän onkin laskenut, että opintojen päätyttyä saattaa kestää viisikin vuotta yhtä korkeisiin kuukausiansioihin pääsemisessä. Uuden oppimisessa ei siis ole motivaationa raha, vaan kyse on jostakin syvemmästä.

– Muutama lakimies tuli kännykkämyyjä-Akille valittamaan sopimusseikoista tai ongelmista puhelimen kanssa. He nimenomaan korostivat olevansa lakimiehiä. Ei mene ihan eettisten sääntöjen mukaan, että juristi vihjailee asioiden menevän lain mukaan jollakin tietyllä tavalla. Halusin itse ottaa asioista selvää.

Oikeustieteelliseen tärppäsi kolmannella kerralla

Ammattikoulussa nuorille kerrottiin, että halukkaat voivat pyrkiä ammattikorkeakouluun vain omalle alalleen, siis rakennusalalle. Yliopistoja ei edes mainittu. Kesti vuosikausia, ennen kuin Tulimäelle selvisi, ettei yliopistoon pääsemiseen tarvita välttämättä valkolakkia.

Oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki.
Tulimäki nauttii saadessaan kertoa oppimistaan asioita muillekin. Syksyn tuutorointi oikeustieteellisessä innostaa tulevaa lakimiestä.Ari Welling / Yle

Ensimmäisen kerran Tulimäki haki lukemaan lakia vuonna 2014. Takana oli juuri ero Jehovan todistajista, eikä pääsykokeisiin lukemisesta meinannut tulla oikein mitään. Toisella hakukerralla meni jo paremmin ja kolmannella yrittämällä tärppäsi.

– Työelämässä olen nähnyt asioita, joihin opinnot voi kytkeä. Työoikeutta olen oppinut Gigantissa. Sopimusoikeus on myös tuttua, olen tehnyt liittymäsopimuksia ja muita vuosikaudet. Hallinto-oikeus on ihan uutta, siihen ei ole kiinnekohtaa.

Ruotsin opiskelu tuottaa rakennusmiehelle työtä. Vaikka hän luki toista kotimaista peruskoulussa melkein kymmenen vuotta, osaamistaso oli lähes nolla.

– Luen ruotsalaista lakimiesten lehteä, Dagens Juridikiä aina kun ehdin. Ruotsi on kieltämättä työläimpiä kursseja tähän mennessä. Mutta kun motivaatio on kova, selviän siitäkin.

Tulimäestä tuli tutor

Syksyllä toista opintovuottaan aloitteleva Tulimäki toimii tutorina eli ohjaajana uusille opiskelijoilla. Hän ei epäröinyt pyrkiä tehtävään ja tuutorointi tuntuu luonnolliselta.

Oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki.
Laskennallinen aika juristiksi valmistumiseen on viisi vuotta. Tulimäki aikoo valmistua kolmessa vuodessa.Ari Welling / Yle

– Olen aina tykännyt auttaa ihmisiä kehittymään ja pääsemään eteenpäin. Gigantissa koulutin myyjiä. Se, että saan ihmisen oppimaan tai oivaltamaan jotain, on aivan mahtavaa. En välttämättä ole paras ryyppäämisen opettaja, mutta niitä riittää muutenkin.

Hän löysi ensimmäisenä vuonna opiskeluun oivan apuvälineen ja haluaa opettaa sen käytön muillekin.

– On olemassa ohjelma, joka selvittää hetkessä sen, miten luennot menevät kaikkein vähiten päällekkäin. Itse selvitin ensimmäisten luentojen päällekkäisyydet excel-taulukolla ja siinä meni päiväkausia. Sen jälkeen opettelin ohjelman ja opetin muillekin. Nyt sitä käyttävät jo tosi monet.

Palkka on Tulimäelle toissijainen asia

Tuleva juristi ei vielä tiedä, minkä alan lakimies hänestä tulee. Monet opiskeluissa jo eteen tulleet työtehtävät kiinnostavat. Hän on tutustunut asianajajiin, jotka puolustavat vakaviakin henkirikoksia tehneitä. Usein heiltä kysytään, miten tappajaa voi puolustaa. Tämäkin sarka kiinnostaa Tulimäkeä.

– Ehkä minusta tulee pahimpien murhamiesten puolustaja, sillä jokainen ansaitsee oikeudenmukaisen kohtelun. En jaksa olla huolestunut siitä, mitä minusta ajatellaan. Osaan erottaa työn ja vapaa-ajan, eivätkä raskaatkaan tapaukset tule uniin.

Oikeustieteen opiskelija Aki Tulimäki.
Tulimäki on kaveripiirissään lakiasioista vaitonainen ja auttaa vain lähimpiä ihmisiä. Hyvin pienessäkin lakiasiassa neuvomiseen tarvitaan paljon taustatyötä.Ari Welling / Yle

Tulimäki kokee olevansa hyvä kuuntelemaan ihmisiä – kuulemaan juuri sen, mitä ihmiset todella tarkoittavat, eikä vain suusta ulos tulevia sanoja. Siksi hän kokee muun muassa perheoikeuden kiehtovana.

– Perheoikeudelliset riidat perustuvat melkein aina siihen, ettei nähdä asiaa toisen ihmisen vinkkelistä. Haluaisin välittää osapuolten kannat toisilleen ilman välitöntä hylkimisreaktiota. Työ on lakialalla varmasti henkisesti raskainta ja huonoiten palkattua, mutta en minä oikeustieteelliseen ole palkan takia lähtenyt, naurahtaa Tulimäki.