Ranch Kelly on maailman parhaita ravureita, ja se sai keväällä ensimmäisen varsansa – katso kuvat laitumelta

Kaksi maailmanennätystä tehnyt ravuri Ranch Kelly todettiin kantavaksi viime vuoden Suur-Hollola-ajon jälkeen.

raviurheilu
Huippuravuri Ranch Kelly laitumella varsansa kanssa.
Vallu-varsa ja emä Ranch Kelly ovat hyvin yhdennäköisiä.Sari Ursin / Yle

Huippuravuri Ranch Kelly ja sen Vallu-varsa käyskentelevät rauhallisina Pertunmaalla omistajansa Anne Luttisen hevosaitauksessa.

– Aivan huippua, että Kelly sai oman pikkuisen tuonne perään kulkemaan, iloitsee Luttinen.

Ranch Kellyn viimeiseksi kisaksi jäi vuoden 2019 Suur-Hollola-ajo, jossa se jäi jännitysnäytelmän jälkeen niukasti toiseksi. Kisan jälkeen hevonen todettiin kantavaksi ja Anne Luttinen myöntää, että fiilikset olivat kaksijakoiset.

– Olihan se samalla hirmu hienoa ja haikeaa, että pitkä kisaelämä Kellyn kanssa päättyi. Toisaalta hevonen on sen ansainnut ja sen sille kyllä suo. Tiineyden toteamisesta on vielä pitkä matka siihen, että saa terveen, elävän varsan.

Huippuravuri Ranch Kelly nojaa päätään varsansa kylkeen.
Vallu on vilkas oripoika, mutta välillä on turvauduttava emän läheisyyteenSari Ursin / Yle

Ranch Kellyn kantoaika meni hyvin ja leppoisasti. Hevonen oli terve, ja sitä liikuteltiin vielä pitkälle viime vuoden loppuun saakka kevyesti. Vuoden alussa liikunta vaihdettiin riimukävelylenkkeihin.

– Ei kovakuntoista hevosta voi vain seisoskelemaan jättää. Se ei ole hyväksi sen psyykelle eikä fysiikalle. Alussa Kelly oli sitä mieltä, että eikö nyt voitas juosta vähän enemmän, mutta se meni sitten hyvin äkkiä ohi. Ajettiin sen kunto alas hallitusti, kertoo Luttinen.

Tammaa toivottiin, ori tuli

Ranch Kellyn synnytys oli jännittävä ja tuli oikeastaan aika yllättäen Anne Luttiselle. Hevonen oli hyvin rauhallinen loppuun asti. Yöllä 23. toukokuuta alkoi tapahtua.

– Valvontakameroista katsottiin puoli viideltä, että mitään merkkejä ei vielä näy. Sitten viittä vaille viisi huomattiin, että sieltä on joku tulossa. Se oli nopeaa toimintaa. Varsa syntyi 23. toukokuuta klo 5.25. Jos se olisi syntynyt reilut viisi tuntia aikaisemmin, sillä olisi sama syntymäpäivä kuin emällään.

Huippuravuri Ranch Kelly ravaa laitumella orivarsansa kanssa.
Elo laitumella on leppoisaa.Sari Ursin / Yle

Väritykseltään Vallu-varsa näyttää ihan Ranch Kellyltä. Varsan isä, ori Maharajah periyttää yleensä päähän valkoista kuu-merkkiä, mutta sitä ei Vallulta löydy.

Anne Luttinen myöntää, että toivoi tammavarsaa. Vallun tulevaisuudesta on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa mitään. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän varsaan kiintyy. Vallu vieroitetaan emästään noin puolivuotiaana. Emä saattaa kuitenkin ruveta vieroittamaan orivarsaa jo viiden kuukauden ikäisenä.

Huippuravuri Ranch Kellyn orivarsa seisoo laitumella.
Emä ja varsa ovat molemmat syntyneet toukokuun lopulla.Sari Ursin / Yle

– Seurataan nyt miten menee. Vieroituksen jälkeen Vallu jää tähän oman silmän alle, ja sille tulee yksi tai kaksi oria kaveriksi.

Anne Luttinen toivoo, että Vallu-varsa perisi emänsä pään sisällön ja aika pitkälle myös sen fysiikan.

– On kyllä kovat tavoitteet pienellä Vallu-pojalla, jos meinaa joskus emänsä saavutukset päihittää.

Huippuravuri Ranch Kellyn orivarsa Vallu lepää laitumella katse kameraan.
Kaikkien yllätykseksi Vallu ei ole perinyt isänsä Maharajahin kuu-merkkiä otsaansa.Sari Ursin / Yle

Juttua korjattu 18.7. klo 19.17: Ranch Kelly jäi vuoden 2019 Suur-Hollola-ajoissa niukasti toiseksi, ei voittanut.