1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Miten korona ja BLM-liike vaikuttavat Trumpin suosioon vaa’ankieliosavaltiossa? – Näin paikalliset asiantuntijat kuvailevat poikkeuksellista vaalivuotta

Selvitimme, miten keskeiset vaaliteemaat näkyvät niissä osavaltioissa, joissa ratkaistaan kenestä tulee seuraava USA:n presidentti.

Black Lives Matter -muraalia maalattiin Trump Towerin lähistölle New Yorkissa 9. heinäkuuta. Kuva: Angela Weiss / AFP

Yhdysvaltain presidentinvaalien kiivain kamppailu käydään niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa kuten Michiganissa ja Pennsylvaniassa.

Vaa’ankieliosavaltiolla tarkoitetaan sitä, että etukäteen on mahdotonta ennustaa vaalien tulosta.

Tästä voit lukea lisää, mitä vaa'ankieliosavaltiolla tarkoitetaan: Unohda presidentinvaaleissa koko Yhdysvallat – tusina osavaltioita ratkaisee taas presidentin

Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo yli 140 000 ihmistä ja tartuntojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Maan talous on huonossa kunnossa ja Black Lives Matter -protestien myötä Yhdysvalloissa on liikehdintää, jollaista ei ole nähty vuosikymmeniin.

Miten nämä ilmiöt näkyvät vaa’ankieliosavaltioissa, jotka ratkaisevat vaalit? Soitimme asiantuntijoille Michiganiin ja Pennsylvaniaan. Selvitimme myös, riittääkö poikkeusvuoden kuohunta murentamaan republikaanien tuen Texasissa.

Michiganilaisprofessori tyrmää Trumpin väitteet postiäänestyksen vaaroista

Politiikan tutkimuksen emeritusprofessori Michael Traugott Michiganin yliopistosta Meets-videohaastattelussa 23. kesäkuuta. Kuva: Kuvakaappaus Google Meets-haastattelusta

Merkittävin koronan vaikutus näkyy siinä, millä tavalla äänestäminen vaalipäivänä järjestetään, uskoo politiikan tutkimuksen emeritusprofessori Michael Traugott Michiganin yliopistosta.

Koronapandemian aikana kokoontumisia on rajoitettu Michiganissa.

Yhdysvalloissa kirjeitse ei voi äänestää kaikissa osavaltioissa. Traugottin mukaan nyt, vain muutama kuukausi ennen vaaleja postiäänestysjärjestelmän luomisella on jo kiire.

– Vaaleja seuraavat tahot ovat huolissaan siitä, että varat eivät riitä ja aika loppuu kesken postiäänestyksen järjestämiseksi, Traugott sanoo.

Postiäänestys on myös toistuvasti joutunut vaaleihin valmistautuvan istuvan presidentin hampaisiin.

Hän on muun muassa sanonut tviitissään, että postiäänestyksissä on huijattu lukuisissa vaaleissa, ja että kyse on epärehellisestä ja hitaasta äänestystavasta.

Postiäänestyksiä tutkineen Traugottin mukaan tutkimustulokset eivät tue Trumpin väitettä vilpistä.

– Empiirinen data osoittaa, että käytännössä USA:n vaaleissa ei ole havaittu huijauksia, Traugott sanoo.

Hänen mukaansa republikaanien postiäänestysallergian syynä voi olla myös se, että republikaanit uskovat, että kirjeitse käydyt vaalit suosivat demokraatteja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käytti ensimmäistä kertaa julkisesti kasvomaskia noin viikko sitten Kuva: Alex Edelman / AFP

Trumpin koronatoimet eivät niitä kiitosta Traugottilta.

– En usko, että hän luottaa kovin paljon tieteeseen tai sen käyttöön pandemian hoidossa. Hän myös vaikuttaa kykenemättömältä ilmaisemaan empatiaa muita kohtaan, oli kyse sairastuneista tai virukseen kuolleista, Traugott sanoo.

Hänen mukaansa tämä näkyy myös presidentin suhtautumisessa etnisten vähemmistöjen ongelmiin poliisiviranomaisten kanssa.

Yhdysvalloissa on kuohunut toista kuukautta sen jälkeen kun mustaihoinen George Floyd kuoli pidätystilanteessa Yhdysvaltain Minneapolisissa. Floydin kuolemaa seurasivat laajat Black Lives Matter -mielenosoitukset ympäri maata.

Lue myös: Rosa Parks, Martin Luther King, Barack Obama – kamppailu mustan väestönosan kansalaisoikeuksista jatkuu nykymielenosoituksissa

Patsaat kaatuvat eri puolilla Yhdysvaltoja, ja nyt mietitään mitä niille tehdään – tie voi johtaa museoon, varastoon tai golfkentälle

Michiganissa politiikan tutkija Traugott uskoo, että Trumpin haastaja demokraattien Joe Biden hyötyy kansalaisliikehdinnästä.

– Demokraattien suurin tuki presidentinvaaleissa tulee afroamerikkalaisilta, erityisesti naisilta. Uskon, että Trumpin ja Bidenin erot vuorovaikutuksessa näihin ryhmiin vaikuttavat äänestystulokseen, Traugott sanoo.

Yhdysvaltojen istuva presidentti Donald Trump luotti autoteemaan vaalitilaisuudessa Valkoisen talon edustalla 16. heinäkuuta 2020. Kuva: EPA

Suurten järvien alueella sijaitseva Michigan on tunnettu teräs- ja autoteollisuudestaan.

Monet osavaltiot ja kaupungit ovat koronakriisin seurauksena ajautuneet suuriin talousvaikeuksiin.

– Michigan on aina etuvartiossa silloin kun kasvu heikkenee. Ja se on myös hitain elpymään. Meillä on esimerkiksi ollut ongelmia autoteollisuuden hiipumisen kanssa. Se oli aikanaan suurin teollisuudenalamme, Traugott sanoo.

Vuoden 2016 vaaleissa keskilännessä äänestettiin vilkkaasti syrjäseuduilla ja laiskalti kaupungeissa.

Tähän on Traugottin mukaan kaksi syytä: valkoihoinen väestöryhmä on muutaman vuosikymmenen kuluttua vähemmistöryhmä. Tämä ahdistaa osaa äänestäjistä. Myös kasvavat tuloerot ja huoli oman jälkikasvun taloudellisesta pärjäämisestä motivoi ihmisiä äänestämään

– Trump hyödynsi näitä huolia edellisissä vaaleissa hyvin voimakkaalla tavalla, Traugott sanoo.

Politiikan tutkija Pennsylvaniasta: Äänestäjät etsivät syyllistä talouskriisiin

Politiikan tutkimuksen professori Michael Berkman PennState -yliopistosta Meets-videohaastattelussa 24. kesäkuuta. Kuva: Kuvakaappaus Google Meets-haastattelusta

Yli 1,3 miljoonaa amerikkalaista on hakenut työttömyystukia, uutistoimisto AP kertoi viikko sitten. Myös vaa’ankieliosavaltio Pennsylvaniassa huono työllisyystilanne vaikuttaa tuleviin presidentinvaaleihin, arvioi politiikan tutkimuksen professori Michael Berkman PennState -yliopistosta.

Berkman arvioi, että talouskriisiin etsitään syyllistä Valkoisesta talosta.

– Jos vaalit järjestettäisiin nyt, Trumpilla menisi huonosti. Mutta vaaleihin on vielä paljon aikaa, Berkman sanoo.

Professorin mukaan vaaleissa, joissa ehdolla on myös istuva presidentti, äänestetään usein tämän suosiosta.

Berkman sanoo, että Pennsylvaniassa myös nuoret äänestäjät puntaroivat huonoa taloustilannetta.

Trumpin kampanjointia on kevään ja kesän aikana hillinnyt myös maata kurittava koronapandemia.

– Presidentti kukoistaa suurissa ja väkirikkaissa tilaisuuksia. Nyt hän ei pääse esille, Berkman sanoo.

Demokraattien Joe Biden puolestaan hyötyy vaisummasta näkyvyydestä.

– Se, että koronakriisi teki suurien yleisöjen edessä kampanjoinnin lähes mahdottomaksi, on ehkä onnekkainta, mitä Bidenille on tapahtunut, Berkman sanoo.

Demokraattien de facto presidenttiehdokas Joe Biden puhui 3. maaliskuuta Los Angelesissa järjestetyssä vaalitilaisuudessa. Kuva: Image Press / BACKGRID / All Over Press

Berkmanin mukaan Bidenilta puuttuu kyky hurmata suuria yleisöjä. Hän on myös tunnettu möläyttelyistään.

Trumpin vaikeudet näkyvät myös keskeisissä mielipidemittauksissa, joissa Trump on Bidenia jäljessä, niin koko maassa kuin vaalit ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Mielenosoitukset pandemian keskellä ovat huono merkki presidentille

Berkman sanoo, että vaikka rotusorrosta sytykkeensä saaneet protestit levisivät myös Pennsylvaniaan, ne olivat pääosin rauhallisia. Berkmanin mukaan osassa mielenosoituksista on vastustettu Trumpia.

– Kun näin suuri määrä ihmisiä tulee ulos pandemian keskellä, se on huono merkki presidentille.

Mielenosoittajia BLM-mielenilmauksessa Eastonissa Pennsylvaniassa 7. kesäkuuta 2020. Kuva: AOP

Valkoisilta evankelisilta vahva tuki Trumpille Pennsylvaniassa

Pennsylvanian hiilikaivosalueella Trumpia kannatetaan yhä periaatteellisista syistä.

Lue kirjeenvaihtajamme raportti:”Ei mikään pyhimys, mutta ainakin hän yrittää” – Trumpin kannattaja Pennsylvaniassa antaa presidentille anteeksi, vaikka vaalilupausten osalta olisi niin tai näin

Viime vaaleissa Trump lupaili lisää työpaikkoja muun muassa hiiliteollisuuteen. Näin ei ole käynyt, mutta istuva presidentti voi luottaa jossain määrin hiilikaivostyöntekijöiden tukeen myös tulevissa vaaleissa, Berkman sanoo.

– Pennsylvaniassa valkoihoiset evankeliset ovat Trumpin vahvimpia kannattajia. Valkoiset, vähäisen koulutuksen saaneet sekä perinteiset republikaanit, jotka ovat konservatiivisia talousasioissa kannattavat Trumpia, Berkman sanoo.

Vaalit ratkaistaan esikaupungeissa

Bidenia ja demokraatteja tukevat vaa’ankieliosavaltio Pennsylvaniassa erityisesti afroamerikkalaiset ja naiset. Myös matalan tulotason kannatus demokraateille on kasvussa, Berkman kertoo.

Hänen mukaansa nuorten tuki demokraateille on kasvussa, mutta heidän äänestysprosenttinsa on alhainen. Molemmat puolueet havittelevat latinalaisamerikkalaisten ääniä, mutta hekään eivät hakeudu aktiivisesti vaaliuurnille.

Tärkein taisto käydään silti esikaupungeissa, uskoo Berkman.

– Vaalit hävitään tai voitetaan siellä usein. Uskon että hän [Trump] on menettänyt tukeaan esikaupungeissa.

Michiganin-kollegansa tavoin Berkman on huolissaan Trumpin väitteistä postiäänestyksen vilpillisyydestä. Hän muistuttaa, että mikäli postiäänestystä käytetään, tulosten laskennassa kestää kauan.

– Uskon, että hän luo perustuksia väitteelle siitä, että vaalit eivät ole lainvoimaiset. Tämä huolettaa kaikkia meitä Yhdysvaltojen demokratiaa tutkivia, Berkman sanoo.

Maahanmuutto motivoi Texasin republikaaniäänestäjiä

Texas Politics Projectin vetäjä Jim Henson Texasin yliopistosta Meets-videohaastattelussa 17. heinäkuuta. Kuva: Kuvakaappaus Google Meets-haastattelusta

Yhdysvaltojen eteläosassa, maan toiseksi suurimmassa osavaltiossa Texasissa on perinteisesti äänestetty republikaaneja.

Yhä suurempi osa texasilaisista on tyytymätön osavaltion ja liittovaltion toimiin koronakriisin hoidossa, käy ilmi Texasin yliopiston Texas Politics Projectin kesäkuussa tehdystä mielipidemittauksesta (siirryt toiseen palveluun).

Silti mikään teema ei saa äänestäjiä samalla mitalla liikkeelle kuin maahanmuutto ja rajaturvallisuus, kertoo tutkimuksen tehnyt, Texas Politics Projectin vetäjä Jim Henson.

– Republikaanipuolueessa on hyvin vahva kansallismielinen virtaus, joka on erityisen voimakas Texasissa, Henson sanoo.

Epidemian pitkittyessä Trumpin harteille kasaantuu myös odotuksia talouden pelastamisesta.

Esimerkiksi Texasissa asetettiin tiukkoja koronarajoituksia, mutta niitä alettiin myös purkaa varhain. Uusien tartuntojen räjähdysmäisen kasvun myötä monet osavaltiot ovat palanneet entistä tiukempiin rajoituksiin.

– Donald Trumpin ja Valkoisen talon viesti on ollut se, että tilanne on hallinnassa, ja että demokraatit, liberaalit ja presidentin heikentämistä yrittävät tahot liioittelevat tilannetta, Henson sanoo.

Henson muistuttaa, että Trumpin mukaan hänen kolme ensimmäistä presidenttivuottaan ovat sujuneet hyvin.

– Nyt kun asiat menevät surkeasti, hänen on vaikea välttää syyllisyyttä, Henson sanoo.

Pieni tyttö oli pukeutunut Black Lives Matter -protestipaitaan mielenosoituksessa Kaliforniassa Los Angelesissa 19. kesäkuuta 2020. Kuva: Christian Monterrosa / EPA

Rasismista ei ole keskusteltu vastaavalla tasolla vuosikymmeniin Texasissa

Yhdysvalloissa viime kuukausina nähty sosiaalinen liikehdintä tulee myös Hensonin mukaan jollain tasolla vaikuttamaan tuleviin vaaleihin myös Texasissa, ja erityisesti afroamerikkalaisiin ja nuoriin äänestäjiin.

– Laajempi kysymys rasismista ja antirasismista Yhdysvalloissa ei vain kiehu pinnan alla vaan se on murtautunut esille tavalla, jota ei ole nähty Yhdysvalloissa 50–60 vuoteen, Henson sanoo.

Hän muistuttaa, että rotukysymykset eivät aktivoi vain niitä, jotka ovat kriittisiä rotukysymykselle Yhdysvalloissa. Hensonin mukaan keskustelu on paikoin ”taantumuksellista” ja sellaista, joka vetoaa valkoisiin äänestäjiin, jotka kokevat tulleensa tavallaan piiritetyksi tässä keskustelussa.

– Donald Trump vetoaa suoraan uhan tunteeseen, joka on noussut erityisesti konservatiivisten valkoisten miesten ja osin myös naisten keskuudessa.

Koronasairaalan teho-osaston työntekijät pitivät lepotauolla sairaalan käytävällä Texasin Houstonissa heinäkuun alussa. Kuva: Go Nakamura / AFP

Tuleeko Texasista vaa'ankieliosavaltio?

Henson ei suorilta käsin allekirjoita spekulointia siitä, että poikkeusvuoden kuohunta riittäisi muuttamaan Texasin vaa’ankieliosavaltioksi. Hensonin mukaan demokraattien kasvava tuki on hidas prosessi, eikä se ehdi vielä muuttamaan tilannetta presidentinvaaleissa.

Moni eurooppalainen ajattelee, että Texas on vain keskelle laajoja korpimaita ripoteltuja öljynporaustehtaita, Henson sanoo.

Hän muistuttaa, että valtaosa texasilaisista asuu suurissa kaupungeissa, jonne myös osavaltion talouselämä on siirtymässä öljyteollisuuden painoarvon hiipuessa.

Hensonin mukaan kaupunkeihin ja niiden liepeille on muodostumassa myös vahvoja demokraattien tukialueita.

– Texasin tulevaisuus ja vallan tasapaino tulee ratkeamaan kaupungeissa, Henson sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Kampanjapäällikön vaihto kertoo kasvavasta hädästä Trumpin leirissä

Unohda presidentinvaaleissa koko Yhdysvallat – tusina osavaltioita ratkaisee taas presidentin