1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tarja Halonen

Jyrki Kankaan merkitys suomalaiseen kulttuurielämään oli valtava, sanoo presidentti Tarja Halonen: "Ei pelkkä rakkaus musiikkiin luo sellaista ilmiötä"

Presidentti Tarja Halonen oli vieraana Jyrki Kankaan muistojameissa Porissa.

Presidentti Tarja Halonen muistelee Jyrki Kangasta
Presidentti Tarja Halonen muistelee Jyrki Kangasta

Vaikka Pori Jazz -festivaali tältä vuodelta koronan takia jouduttiinkin perumaan, oli Porin Etelärannassa perjantaina hetken sellainen tunnelma, joka jazzjuhlilla on.

Pori Jazzin perustajajäsenen ja entisen taiteellisen johtajan Jyrki Kankaan muistojamit järjestettiin Porin Suomalaisella Klubilla perjantai-iltana, samana viikonloppuna kuin jazzien pääkonsertit olisivat olleet. Kangas kuoli tämän vuoden helmikuussa 76-vuotiaana.

– Varmasti tämä ilta on vielä tunnelmallisempi ja nostalgisempi, kun muistelemme sitä sukupolvikokemusta, jota Jyrki oli mukana luomassa Poriin ja Suomeen, sanoo paikalle saapunut presidentti Tarja Halonen.

Presidentti Tarja Halonen uskoo, että on pitkälti Jyrki Kankaan ja Pori Jazzin ansiota, että moni tuli tuntemaan musiikkia niin laajasti. Kuva: Rami Koivula / Yle

Halonen on tunnettu Pori Jazz -kävijä ja Jyrki Kankaan hyvä ystävä. Hänen mielestään Kankaan merkitys suomalaiselle kulttuurielämälle on ollut valtaisa.

– On Jyrkin suuren suuri ansio, että musiikkielämä oli mukana kansainvälistymisessä. Pori Jazzin kautta moni tuli tuntemaan musiikkia huomattavasti laajemmin kuin siihen asti, Halonen sanoo.

Jyrki Kankaan muistojameissa soitti muun muassa Meri-Pori Dixie Band. Kuva: Rami Koivula / Yle

Luottosuhde

Presidentti Tarja Halonen ottaa esille myös Jyrki Kankaan taidon verkostoitua.

– Hän oli taitava yhteisön rakentaja. Ei pelkkä rakkaus musiikkiin luo sellaista ilmiötä, joka kehittyi lopulta yhdeksi valtatapahtumaksi Suomen kesässä. Siitä olemme hänelle varmasti kaikki kiitollisia.

Kangas esiintyi Halosen presidenttikausilla muun muassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa sekä Kultarannassa. Kangas toimi eräänlaisena luottomiehenä Haloselle.

– Sanoisin, että kyseessä oli luottosuhde. Pyrin myös omalta puoleltani auttamaan siinä, missä pystyin.

Porin Etelärantaan oli saapunut helteisenä heinäkuun perjantaina joukko eturivin jazzmuusikoita, kuten Jukka Perko ja Severi Pyysalo. Kuva: Rami Koivula / Yle

Viimeisinä vuosinaan Kangas oli aktiivinen luonnonsuojelija. Hän kuului Puhtaan meren puolesta -yhdistykseen, joka on Porissa taistellut muun muassa Fortumin tuhkanjalostamoa vastaan.

– Jyrkistä olisi tullut hyvä kestävän kehityksen musiikillinen agentti, jos olisi elää saanut, Halonen sanoo.

Katso tallenne Jyrki Kankaan muistojameista Yle Areenasta.

Aiheesta aiemmin:

Pori Jazzin isä, suuruudenhullu visionääri ja basistien maratoonari – Yle striimaa Jyrki Kankaan muistojamit Porista