1. yle.fi
  2. Uutiset

Lue tästä koronapäivitykset 14.7–20.7.

Yleistä

20.7. klo 23.15 Trump tviittasi kasvomaskin käytön "isänmaallisuudesta"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) maanantaina kuvan itsestään kasvomaski yllään ja julisti isänmaallisuuttaan.

– Olemme yhtenäisiä pyrkimyksessämme päihittää näkymätön kiinalainen virus, ja monet sanovat kasvomaskin käyttämisen olevan isänmaallista, kun emme voi pitää turvavälejä, Trump kirjoittaa.

– Kukaan ei ole isänmaallisempi kuin minä!

Trump pidättäytyi pitkään kasvomaskin käyttämistä julkisesti ja hän kieltäytyi myös pitkään suosittelemasta niiden käyttämistä koronapandemian hillitsemiseksi.

Lähde: AFP

20.7. klo 19.36 Porin Satasairaalan henkilökunnalla ei uusia tartuntoja

Satasairaalan kahdella päivystyksen työntekijällä todettiin lauantaina lieväoireinen koronatartunta.

Päivystyksen oireettomalta henkilökunnalta otettiin viikonloppuna laajasti näytteitä, eikä uusia tapauksia todettu.

Kahden sairastuneen päivystyksen työntekijän lähikontaktit kartoitettiin viikonloppuna ja heidät on asetettu karanteeniin. Karanteeniin asetettuja on kaikkiaan 35 Satakunnan alueella ja kolme muualla Suomessa.

20.7. klo 18.31 Yli 200 ihmisen karanteeni päättyy tällä viikolla Rovaniemellä

Rovaniemellä päättyy tällä viikolla karanteeni yli 200 ihmiseltä. Karanteenissa olleet ihmiset altistuivat koronavirukselle kolmen tartunnan saaneen henkilön kautta.

Tänään karanteeni päättyy 26:lta Puolustusvoimiin liittyvään altistusketjuun kuuluvalta henkilöltä.

Huomenna tiistaina karanteeni päättyy henkilöiltä, jotka joutuivat altistuivat Poropolun päiväkodissa todetun tartunnan vuoksi. Karanteeni päättyy yhteensä 84:ltä henkilöltä.

Keskiviikkona päättyy karanteeni yli sadalta henkilöltä, jotka ovat mahdollista altistuneet koronavirukselle Hoplopissa tai Rollohallissa.

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta Lapissa.

20.7. klo 17.55 Koronatilanne jatkuu vaikeana Yhdysvalloissa, pysähtynyt korona-arki on läsnä kaikkialla

Suomessa saattaa päästä reippaan normaalielämän makuun, mutta Washingtoniin saapuvaa on vastassa pysähtynyt korona-arki, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Lue tarkemmin tästä jutusta, millaista pysähtynyt korona-arki on Yhdysvalloissa.

20.7. klo 17.42 Hajuerottelukoiria koulutetaan koronatartunnan tunnistamiseen

Koulutetut koirat ovat Helsingin yliopiston tutkimuksissa onnistuneet erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet.

Tutkimus on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta, sillä koronakoirista voisi olla apua pandemian leviämisen hillitsemisessä.

Koronakoiria halutaan erityisesti lentokentille ja raja-asemille haistelemaan kansainvälisiä matkustajia.

Lue koko juttu tästä.

20.7. klo 17.30 Koronarokotteesta lupaavia tuloksia

Britanniassa kehitetty koronaviruksen rokote on antanut hyviä tuloksia.

Rokotetta tutkittiin tuhannen henkilön koeryhmällä, josta puolet sai rokotetta.

Toinen lupaava tutkimushanke on käynnissä Kiinan Wuhanissa.

Rokote on vahvistanut koehenkilöiden immuunivastetta ilman, että haitallisia vastareaktioita olisi ilmennyt.

Reuters, AP

20.7. klo 15.21 Finnair aloittaa taas lennot Kiinan Shanghaihin

Lentoyhtiö Finnair on saanut Kiinan viranomaisilta luvan aloittaa viikoittaiset lennot Helsingin ja Shanghain välillä. Finnair kertoo asiasta tiedotteessa.

Finnair alkaa heinäkuun 23. päivästä lähtien lentää Helsingistä Shanghaihin kerran viikossa.

Työhön liittyvän ja muun välttämättömän matkustamisen vapautuminen Kiinasta Suomeen odottaa vielä EU-tason päätöstä vastavuoroisuuden toteutumisesta.

Lentoyhtiö Finnair on saanut Kiinan viranomaisilta luvan aloittaa viikoittaiset lennot Helsingin ja Shanghain välillä.Alex Plavevski / EPA

20.7. klo 15.01 KPV:n harjoitukset jatkuvat normaalisti

Miesten Ykkösessä pelaavan KPV:n harjoitukset ja pelit saavat jatkua normaalisti. Kaikki joukkueelle tehdyt koronatestit ovat olleet negatiivisia.

Myös ensimmäisestä koronatestistä positiivisen tuloksen saaneen henkilön toinen ja kolmas testi ovat olleet negatiivisia.

Tartuntavaaran estämiseksi lauantain vierasottelu MYPA:a vastaan siirrettiin toiseen ajankohtaan. Vahvistettu tieto tartunnasta saatiin KPV:n ollessa pelimatkalla Myllykoskelle, ja joukkue palasi Kokkolaan sen jälkeen.

Tuolloin myös kolme muuta peliä peruttiin varotoimenpiteenä.

20.7. klo 14.44 Suomessa ei uusia koronakuolemia

Suomessa ei ole todettu yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 328.

Tehohoidossa on koronaviruksen vuoksi yksi potilas.

20.7. klo 11.52 Suomessa todettu viisi uutta koronatartuntaa

Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 7340.

THL kertoo kolmesti viikossa sairaalahoidossa ja koronavirukseen liittyvien kuolemien määrän.

20.7. klo 11.07 Tuleva koronasovellus ei ilmoita automaattisesti viranomaisille altistuksesta virukselle

Suomalaisilla pitäisi olla reilun kuukauden päästä saatavilla kännykkäsovellus, joka kertoisi käyttäjälleen, jos tämä on ollut koronaviruksen saaneen ihmisen lähellä.

Anonyymit kohtaamistiedot sijaitsevat käyttäjän puhelimessa yhden ison keskustietokannan sijaan. Kyseessä on käyttäjien yksityisyydensuojaa kunnioittava hajautettu periaate. Tietoturva on tekijöiden mukaan avain siihen, että sovellus on mahdollisimman houkutteleva.

Hajauttaminen antaa käyttäjälle paljon valtaa. Sovellus ei lähetä tietoja viranomaisille ilman hänen lupaansa. Jos käyttäjä saa tiedon altistumisesta, kukaan muu ei saa automaattisesti tietää siitä.

Jäljityssovelluksen on tarkoitus tulla ladattavaksi Applen ja Googlen sovelluskauppoihin 31. elokuuta.

Lähde: STT

20.7. klo 9.35 Urheiluasiantuntijat: Suurten urheilutapahtumien järjestäminen mahdotonta ehkä vielä ensi kesänäkin

Urheiluasiantuntijat Kaj Kunnas, Jaakko Parkkinen ja Juha Kanerva arvelivat Ylen aamun Jälkihiki-ohjelmassa, että suurten urheilutapahtumien järjestäminen saattaa olla mahdotonta vielä ensi kesänäkin.

Tokion olympialaisten oli määrä alkaa tämän viikon torstaina, mutta koronapandemian vuoksi niitä lykättiin maaliskuussa vuodella eteenpäin.

– Jos teen sivistyneen veikkauksen, ei tarvitse ensi kesänäkään mennä Tokioon. Kyllähän tämä maailmanlaajuinen pandemiatilanne on sellainen, että ihmeitä pitää tapahtua. Japanin kisaorganisaatiossa on aika vahvoja varauksia siihen, että päästäänkö kisaamaan, Parkkinen sanoi.

Hamiltonilla ennätyksellinen kahdeksas voitto Unkarissa, Pitääkö isoja urheilutapahtumia siirtää edelleen?

Ylen aamussa vieraina urheiluasiantuntijat Kaj Kunnas, Jaakko Parkkinen ja Juha Kanerva.

20.7. klo 8.31 EU-vääntö tukirahastosta jatkuu neljättä päivää

EU-johtajat ovat kokoustaneet läpi yön liittyen EU:n monivuotiseen budjettiin ja tukirahastoon.

Eniten kitkaa aiheuttaa se, miten koronakriisin hoitamiseen tarkoitettu rahasto painottuu suorien tukien ja lainojen osalta. Kokous kestää jo neljättä päivää, ja johtajat palaavat yhteisen pöydän ääreen jälleen iltapäivällä.

Johtajien kerrotaan lähentyneen yön aikana. Neuvotteluja johtava Charles Michel on kuvannut yhteistä linjaa “mahdottomaksi tehtäväksi”, mutta kannustanut maita ponnistelemaan sen eteen.

Lue lisää: Vääntö elvytysrahastosta jatkuu Brysselissä jo neljättä päivää – johtajat kokoontuvat paraikaa yhteen

20.7. klo 7.07 Korona sai yritykset pohtimaan toimitilojen vähentämistä

Koronan aikana yhä useampi toimisto on ollut tyhjillään ja ihmiset etätöissä, mikä on saanut jotkut yritykset pohtimaan toimitilojen vähentämistä.

Esimerkiksi Japanissa Fujitsu on kertonut puolittavansa toimistotilojensa määrän vuoden 2022 loppuun mennessä. Suomessa DNA on kannustanut työntekijöitään etätöihin jo ennen koronaa. Yhtiön pääkonttorilla on vain 550 työpistettä, vaikka työntekijöitä on yli 800.

Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurilan mukaan toimitilojen vähentäminen ei Suomessa ole vielä iso trendi, mutta suuriin muutoksiin varaudutaan. Koronan jäljiltä tilojen kysyntä on edelleen aiempaa vähäisempää.

20.7. klo 7.01 Koronakesä voi aloittaa kotimaanmatkailun nousukauden

Koronakesästä voi tulla 2000-luvun kiihkein kotimaanmatkailun sesonki, arvioidaan Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksestä Suoma ry:stä. Toiminnanjohtaja Hannu Komun mukaan kotimaanmatkailu vetää nyt erittäin hyvin hankalan kevään jälkeen. Suomalaiset haikailevat erityisesti rannikolle ja suurten sisävesien ääreen.

Kotimaahan tutustuu tänä kesänä suuri joukko ihmisiä, jotka tavallisesti suuntaavat lomailemaan ulkomaille. Komun mukaan kotimaanmatkailun pitäisikin pystyä nykyistä paremmin kilpailemaan ulkomaankohteiden kanssa, esimerkiksi pidentämällä sesonkia syksyyn.

20.7. klo 4.51 Floridassa kymmenien sairaaloiden teho-osastot ovat täpötäynnä

Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa kymmenien sairaaloiden teho-osastot ovat täynnä koronaviruksen jatkaessa leviämistään, kertoo uutiskanava CNN(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Miami Heraldin(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) mukaan osavaltiossa raportoitiin sunnuntaina yli 12 000 uutta koronavirustartuntaa. Baltimorelaisen Johns Hopkinsin(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) yliopiston seurannan mukaan Floridassa on todettu yli 350 000 virustartuntaa.

Keväällä koronavirus levisi voimalla erityisesti New Yorkissa, jossa on maan osavaltioista määrällisesti yhä eniten todettuja koronavirustartuntoja koko kriisin ajalta. Nyt kuitenkin virus leviää erityisesti etelässä ja lännessä.

Yhdysvalloissa on maailmanlaajuisesti todettu eniten tartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia.

Lähde: STT

20.7. klo 3.24 Meksikossa yli 5 300 uutta tartuntaa vuorokaudessa, lähes 300 kuolemaa

Meksikon terveysviranomaiset kertovat kirjanneensa 5 311 uutta koronavirustartuntaa sekä 296 uutta tautiin liitettyä kuolemaa vuorokauden aikana.

Yhteensä maassa on todettu 344 224 tartuntaa ja 39 184 kuolemaa. Hallituksen mukaan todelliset luvut ovat todennäköisesti paljon suurempia.

Latinalainen Amerikka on ollut viime viikkojen ajan koronaviruksen pahinta kasvualuetta. Erityisen huolestuttavassa tilassa on alueen suurin maa Brasilia, jossa tartuntoja ja kuolemia on todettu toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltain jälkeen.

Lähde: Reuters

20.7. klo 1.58 Ranskassa voimaan maskipakko julkisissa sisätiloissa

Ranskassa on tästä päivästä lähtien pakko käyttää kasvomaskia kaikissa julkisissa sisätiloissa. Tällaisia tiloja ovat muun muassa kaupat, supermarketit ja pankit. Tähän asti maskipakko on Ranskassa ollut voimassa julkisessa liikenteessä.

Maskipakon tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä. Hallituksen mukaan Ranskassa on ollut merkkejä koronavirustartuntojen määrän kasvusta. Ranskan terveydenhuollossa on pantu merkille, että tartuttavuus- eli R-luku on noussut yli yhden. Tämä tarkoittaa, että jokainen tartunnan saanut tartuttaa vuorostaan noin 1,2 ihmistä.

Hallituksen ilmoituksen mukaan maskittomana julkisissa sisätiloissa oleskelevalle voidaan antaa 135 euron sakko.

Ranskassa koronavirustartunnan on tähän mennessä saanut lähes 212 000 ihmistä, ja koronaan liittyviä kuolemia on ollut yli 30 100, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Miljoonaa asukasta kohti tartuntoja on yli 3 200 ja kuolemia reilut 460. Suomessa vastaavat luvut ovat yli 1 300 ja 59.

Lähde: STT-AFP

19.7. klo 22.29 Baijerissa tarjotaan kohta ilmaisia koronatestejä lentoasemilla

Saksassa Baijerin osavaltio alkaa pian tarjota ilmaisia koronavirustestejä lentoasemilla lomamatkoilta palaaville matkustajille. Asiasta kertoi osavaltion pääministeri Markus Söder sunnuntaina.

Saksa on selviytynyt koronapandemiasta paremmin kuin monet sen naapurimaat, mutta nyt huolta herättävät ulkomailta palaavat matkailijat, jotka saattavat kasvattaa virustartuntojen määrää.

– Mielestäni meidän täytyy keskittyä lomamatkoilta palaaviin ihmisiin, Söder sanoi Saksan ZDF-televisiokanavalla.

Söderin mukaan paikallisviranomaiset asentavat testauspisteitä Baijerin lentoasemille, ja toiminta niissä pystytään aloittamaan ilmeisesti lähipäivinä.

Münchenin lentokenttä on Frankfurtin jälkeen Saksan toiseksi suurin. Münchenin lisäksi Baijerissa on useita pienempiä lentokenttiä.

Lähteet: STT-AFP

19.7. klo 21.21 "Koronabileet" riistäytyivät käsistä Frankfurtissa, poliisi otti kiinni kymmeniä ihmisiä

Frankfurtissa poliisi otti sunnuntain vastaisena yönä kiinni 39 ihmistä sen jälkeen, kun poliisia kohti oli heitelty pulloja. Yhteenotossa loukkaantui viisi poliisia, kertoi Frankfurtin poliisi.

Ennen kahakkaa kaupungin keskustaan oli kokoontunut tuhansia nuoria niin sanottuihin koronabileisiin. Poliisi saapui paikalle, kun siellä oli syntynyt tappelu, johon osallistui kolmisenkymmentä ihmistä.

Poliisit yrittivät lopettaa kahakkaa ja auttaa verta vuotavaa miestä, jolloin ihmisjoukko hyökkäsi heidän kimppuunsa.

Frankfurtin poliisipäällikön Gerhard Bereswillin mukaan paikalla oli tuolloin 500–800 ihmistä.

– Mielestäni oli erityisen kammottavaa, että sivulliset hurrasivat ja taputtivat käsiään, kun pullot osuivat kollegoihini, Bereswill sanoi.

Frankfurtin keskustassa sijaitsevasta Ooppera-aukiosta on tullut suosittu kokoontumispaikka. Paikallismedia on nimennyt kokoontumiset koronabileiksi. Saksassa baarit ja klubit ovat kiinni koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Suurin osa kiinni otetuista päästettiin vapaaksi sunnuntaina.

Frankfurtin tapahtumat muistuttavat tapahtumia Stuttgartissa viime kuussa.

Lähteet: STT–AFP

19.7. klo 13.57 Turistikesästä odotetaan hiljaista

Majoitusala on yksi koronakriisin suurimmista kärsijöistä, eikä kotimaan matkailukaan auta pelastamaaan tilannetta.

Kevät ja alkukesä ovat olleet matkustilastoissa surkeaa luettavaa. Toukokuussa matkailijoiden yöpymiset vähenivät lähes 96 prosenttia (Tilastokekus) vuoden takaisesta.

Vaikka loppukesästä matkustajien määrä nousisikin, matkailualalla ollaan pääosin kotimaisten turistien varassa ja takkiin arvioidaan tulevan joka tapauksessa miljardeja euroja.

Koronavirukseen on sairastunut Suomessa nyt 7335 henkeä.

19.7. klo 11.58 Suomessa 17 uutta koronavirustartuntaa

THL:n(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on kirjattu 17 uutta koronavirustartuntaa. Luku on sama kuin eilen. Koronatilanne on ollut jo viikkokausia Suomessa hyvin rauhallinen, joten kaksi 17 tartunnan peräkkäistä päivää on poikkeuksellista.

Kaikkiaan koronavirukseen on sairastunut Suomessa 7 335 henkeä.

19.7. kello 11.42 Hongkongissa ennätysmäärä uusia koronavirustartuntoja

Hongkongissa on diagnosoitu pandemian aikana yhteensä 2 000 koronaviruspotilasta.

Hongkongissa on viimeisen vuorokauden aikana todettu yli sata uutta koronavirustapausta, alueen hallintojohtaja Carrie Lam kertoi sunnuntaina.

Kyseessä on suurin mitattu määrä tartuntoja Hongkongissa yhden päivän aikana koko pandemian aikana.
Kaupunki aikoo kiristää turvavälimääräyksiä, ja kaupungin työntekijät siirtyvät etätyöhön maanantaista lähtien.

Hongkongissa on diagnosoitu pandemian aikana yhteensä 2 000 koronaviruspotilasta, joista 12 on kuollut.

Lähde: Reuters

19.7. kello 9.02 Melbourneen maskipakko – ilman kasvosuojainta liikkuvaa uhkaa 120 euron sakko

Australian Melbournessa astuu voimaan maskipakko, Victorian osavaltion pääministeri Daniel Andrews ilmoitti sunnuntaina.

Kasvomaskia on käytettävä julkisilla paikoilla tai ulkoilijaa uhkaa 200 Australian dollarin eli reilun 120 euron sakko.

Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki, jonka alueella asuu viisi miljoonaa ihmistä. Aikaisemmin maskipakkoa ei ole ollut missään Australiassa.

Viktorian osavaltiossa todettiin sunnuntaina 363 uutta koronavirustartuntaa.

Lähde: Reuters

19.7. klo 8.51 Virroilla kehitettiin käsisuoja koronaa vastaan

Pandemia nosti patentti- ja tavaramerkkihakemukset kasvuun. Virroilla kehitettiin Koura, joka on kolmen sormen suoja tartuntoja vastaan. Tuotteen takana on Pari Vesaa ja Masa -yhtiö.

Kouran ajatus on suojata ihmisen omat, syntymässä saadut pihdit eli peukalon, etusormen ja keskisormen tartuntaote. Koura on pestävä ja kehittäjiensä mukaan myös kestävä sekä viruksia ja bakteereja hylkivä.

19.7. klo 7.57 It-alakin taistelee koronavirusta vastaan

Koronaviruksen jäljitys ei onnistu, jos olennainen tieto ei liiku. Ohjelmistonkehittäjä Johan Kullas tietää, miten se saadaan liikkumaan.

Kullaksen työ viruksen parissa sai alkunsa, kun hänelle tuli puhelu Helsingin kaupungilta. Helsingin tartuntatautien jäljittäjät eivät pysyneet viruksen perässä. Yksi pullonkauloista oli jäljittäjien työkalut.

Kullaksen yritys kehitti jäljittäjille ohjelmiston, ja nyt se on nyt käytössä 11 Suomen sairaanhoitopiirissä.

19.7. klo 5.07 Britannian Johnson: Paluu koko maan tiukkoihin eristystoimiin olisi viimeinen varokeino

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo Telegraphin(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että koko maan kattavat tiukimmat eristystoimet otetaan uudelleen käyttöön vain vihoviimeisenä koronaviruksen leviämisen rajoitustoimena.

Johnson on aiemmin sanonut toivovansa, että Britannia palaa "normaaliin" jouluun mennessä, vaikka maassa pelätään viruksen toista aaltoa.

Britanniassa on kirjattu kolmanneksi eniten virukseen liittyviä kuolemia koko maailmassa. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on raportoitu yli 45 000 kuolemaa. Tartunnan saaneita on yli 295 000.

Lähteet: STT, AFP

19.7. klo 3.58 Washington Post: Trumpin hallinto yrittää estää miljoonien dollareiden ohjaamisen testaukseen ja jäljittämiseen

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto yrittää Washington Postin(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) mukaan estää miljoonien dollareiden lisärahoituksen ohjaamisen osavaltioille koronaviruksen testaamista ja jäljittämistä varten. Asiasta kertovat lehdelle korona-avustusta koskevan lakiehdotuksen keskusteluihin osallistuneet virkamiehet.

Hallinto yrittää myös estää republikaanisenaattoreja myöntämästä miljoonia dollareita tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksille (CDC) sekä puolustusministeriölle ja ulkoministeriölle pandemiaan liittyviä toimia varten.

Washington Postin lähteiden mukaan hallituksen kanta on suututtanut osan republikaanisenaattoreista, ja neuvottelut ovat epävakaalla pohjalla. Lakiehdotus on tarkoitus julkistaa tulevalla viikolla.

Koronaepidemia on viime viikkoina kiihtynyt Yhdysvalloissa huomattavasti.

19.7. klo 3.13 Israelin poliisi käytti vesitykkejä muun muassa hallinnon koronatoimia protestoineita mielenosoittajia vastaan

Israelin poliisi käytti lauantaina vesitykkejä mielenosoittajia vastaan. Pääministeri Benjamin Netanjahun asunnon ulkopuolelle kerääntyi lauantaina satoja ihmisiä, jotka vaativat pääministerin eroa.

Tuhannet ihmiset ovat viime päivinä osoittaneet mieltään hallitusta vastaan. Kritiikin kohteena ovat olleet muun muassa hallituksen koronatoimet sekä Netanjahun syytetty korruptio.

Israelissa avattiin koronan vuoksi asetettuja rajoituksia merkittävästi toukokuussa. Viime viikkoina tartuntakäyrä on ollut kovassa nousussa ja hallitusta on syytetty rajoitusten purkamisesta liian nopeasti.

9 miljoonan asukkaan Israelissa on todettu vajaat 50 000 koronavirustartuntaa ja 400 kuolemaa.

Lähde: Reuters

Lisää aiheesta: Israelissa poliisi on käyttänyt vesitykkejä maan koronatoimia kritisoivia mielenosoittajia vastaan

18.7. klo 23.27 WHO: Vuorokauden aikana uusi ennätys koronatartunnoissa, kuolemia enemmän kuin kahteen kuukauteen

Viimeisen vuorokauden aikana on vahvistettu 259 848 koronavirustartuntaa, mikä on uusi päiväkohtainen ennätys, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Eniten uusia tartuntoja raportoitiin Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa.

Edellinen päiväkohtainen ennätys ehti vanheta vain vuorokauden. Eilen perjantaina raportoitiin vajaat 238 000 tartuntaa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia raportoitiin viimeisen vuorokauden aikana 7 360. Enemmän kuolemia on raportoitu vuorokauden aikana viimeksi 10. toukokuuta. Kuolemia on heinäkuussa raportoitu keskimäärin 4 800 päivässä, mikä on parisataa enemmän kuin kesäkuussa.

Vahvistettujen koronatartuntojen määrä ylitti perjantaina Reutersin laskujen mukaan 14 miljoonaa. Virukseen liittyviä kuolemia on vahvistettu lähes 600 000.

Lähde: Reuters

18.7. klo 15.22 Koronan saaneet Bollywood-tähdet joutuivat sairaalaan

Aishwarya Rai Bachchan (oikealla) vieraili miehensä Abhishek Bachchanin kanssa Bhopalin kaupungissa helmikuussa 2020.Sanjeev Gupta / EPA

Intian suosituimpiin elokuvatähtiin kuuluva Aishwarya Rai Bachchan on joutunut sairaalaan koronavirustartunnan takia. Times of India -lehden mukaan myös hänen 8-vuotias tyttärensä on viety koronan takia sairaalaan.

90-luvulla Miss Maailmaksi valittu Rai, 46, on noussut vuosien varrella Intian tunnetuimpien kasvojen joukkoon, ja elokuvien lisäksi intialaiset ovat nähneet hänet lukuisissa mainoskampanjoissa.

Rain mies Abhishek Bachhan ja tämän isä Amitabh Bachchan joutuivat jo aiemmin sairaalahoitoon koronaviruksen aiheuttamien oireiden vuoksi. He ovat niin ikään koko Intialle tuttuja Bollywood-elokuvista.

Intian terveysministeri tiedotti Bollywood-perheen koronatartunnoista viime viikolla. Heidän voinnistaan ei kuitenkaan ole juuri kerrottu julkisuuteen tätä ennen.

Intiassa on todettu runsaat miljoonaa koronatartuntaa eli kolmanneksi eniten maailmassa Yhdysvaltojen ja Brasilian jälkeen. Todellisuudessa tartuntoja arvellaan olevan miljardin asukkaan maassa huomattavasti enemmän.

Lähteet: Reuters, AFP

18.7. klo 13.45 Pikaruokaravintolat menestyvät koronasta huolimatta

Koronaviruksen tuomat poikkeusolot rokottivat ravintola-alaa, mutta pikaruoka on maistunut suomalaisille läpi kevään rajoituksista huolimatta.

Poikkeusoloista pikaruoka selvisi noudettavan ja kotiinkuljetetun ruoan ansiosta. Samalla ravintolan ulkopuolella syödyn pikaruoan määrä saattoi kasvaa pysyvästi.

Suurimmat kotimaiset pikaruokaketjut aikovat myös jatkaa laajenemistaan lähivuosina.

18.7. klo 11.57 Suomessa 17 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on nyt kokonaisuudessaan todettu yhteensä 7 318 tartuntaa.

Luku on tilastojen valossa heinäkuun suurin. Voit tarkastella Ylen kattavaa koronadataa täältä.

Suurin osa Suomen koronavirustartunnoista on todettu Helsingissä ja Uudellamaalla, yhteensä 5 348 kappaletta. Toiseksi eniten tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa, 378 kappaletta, ja kolmanneksi eniten Pirkanmaalla, 263 kappaletta.

Kuolleet ja sairaalahoidossa olevat kerrotaan seuraavan kerran maanantaina.

18.7. klo 11.55 KPV:n jäsenellä koronavirustartunta, ykkösen ottelu siirtyy

Tänään lauantaina pelattavaksi tarkoitettu miesten jalkapallon Ykkösen ottelu MyPa–KPV siirtyy koronavirusriskin takia. Asiasta kertoo Palloliitto.

Kokkolan Pallo-Veikkojen joukkueen piirissä on todettu koronavirustartunta, ja varotoimenpiteenä tartunnan leviämisen estämiseksi ottelu siirretään.

Myös miesten Kakkosessa pelattava Jippo–GBK siirtyy. Kokkolasta KPV:n tapaan kotoisin olevalla GBK:lla on kaksi lainapelaajaa KPV:sta ja siksi tartuntariski vaikuttaa myös siihen.

18.7. klo 11.46 Koronaepidemia pompsautti lomamatkojen hinnat

Matkustusrajoitusten vähentyminen on saanut suomalaiset hakemaan halpoja lomatarjouksia. Kysyntä on niin kovaa, että äkkilähtöjä tuskin jää myytäväksi ale-hintaan. Tämä tarkoittaa, että halvimpien matkojen hinnat ovat tänä kesänä jopa kaksinkertaisia viime vuoteen verrattuna.

Monet kaupunkilomien hinnat ovat kymmeniä prosentteja kovemmat kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Hintojen nousua selittää myös se, että tänä kesänä matkatarjontaa on vähän.

18.7. kello 11.25 Rouhani: Iranissa 25 miljoonaa saanut koronavirustartunnan

Iranin presidentin Hassan Rouhanin mukaan 25 miljoonaa iranilaista on sairastunut koronavirukseen ja 35 miljoonaa on vaarassa saada tartunnan.

Rouhanin lauantaina televisiopuheessa ilmoittamat arviot ovat huomattavasti korkeammat kuin Iranin viralliset luvut, joiden mukaan maassa on 270 000 tartunnan saanutta.

Rouhanin luvut miljoonista sairastuneista perustuvat Iranin terveysministeriön uuteen raporttiin. Presidentti ei puheessaan kommentoinut lukujen eroavaisuutta.

Iranissa on 80 miljoonaa asukasta. Iranin terveysministeriö sanoi perjantaina, että maassa on kuollut yhteensä 13 791 ihmistä koronavirukseen.

Lähde: Reuters

18.7. klo 10.10 Kansa syöksyi yökerhoihin Helsingissä

Helsingin keskusta täyttyi juhlijoista ensimmäisenä perjantaina ravintoloiden koronarajoitusten purkamisen jälkeen. Anniskeluajat palautuivat viime maanantaina alkoholilain mukaisiksi, mutta jokaiselle asiakkaalle on nyt löydyttävä oma istumapaikka.

Ilta oli vilkas, mutta poliisin mukaan melko rauhallinen. Lue Ylen raportti Helsingin yöstä täältä.

18.7. klo 7.05 Australialainen vaateyritys sai sakot mainostettuaan koronavirukselta suojaavia legginseja

Australialainen urheiluvaateyritys Lorna Jane sai perjantaina sakot harhaanjohtavasta mainonnasta. Yhtiö oli antanut mainoksissaan ymmärtää, että sen valmistamat legginsit ja topit suojaisivat käyttäjiä koronavirustartunnalta.

Suositulle urheilubrändille määrättiin 40 000 Australian dollarin eli noin 24 000 euron sakot, uutistoimisto AFP raportoi.

– Tällaisella mainonnalla voi olla haitallisia seurauksia Australialle. Se voi luoda vääränlaisen turvallisuuden tunteen, mikä saa ihmiset olemaan huolimattomia hygienian ja turvavälien pitämisen suhteen, Australian terveysministeriön apulaisjohtaja John Skerrit kommentoi AFP:n mukaan.

Tapauksen tultua julki vaateyhtiö on sittemmin muuttanut mainoksiaan.

– Me emme pyri millään tavalla hyötymään koronavirukseen liittyvästä pelosta, Lorna Jane -yhtiö totesi tiedotteessaan.

Lähde: AFP

18.7. klo 5.45 Koronavirukseen on kuollut maailmassa jo 600 000 ihmistä, Yhdysvalloissa uusi tartuntaennätys

Maailmanlaajuisesti on kirjattu nyt yli 600 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta. Koronavirustartuntoja on todettu jo yli 14 miljoonaa.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi aiemmin, että koko maailman koronatartunnoissa nähtiin perjantaina synkkä vuorokausiennätys. CNN:n mukaan WHO kertoi yli 237 000 uudesta tartunnasta.

Yhdysvalloissa päivittäisten koronavirustartuntojen määrä on noussut ensimmäistä kertaa yli 70 000:n, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston seuranta. Sen mukaan maassa kirjattiin perjantaina vähän yli 77 600 uutta tartuntaa vuorokauden aikana.

Uusia virukseen liittyviä kuolemia tilastoitiin perjantaina noin 930, hieman vähemmän kuin päivää aiemmin.

Yhdysvalloissa on vahvistettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia maailmassa. Tartuntoja on maassa jo yli 3,64 miljoonaa ja yli 139 000 ihmistä on kuollut.

Lähde: STT

17.7. klo 21.50 IMF ennakoi USA:n talouden supistuvan koronan vuoksi 6,6 prosenttia

Yhdysvaltojen talouden elpymisen suurin uhka on koronapandemian toinen aalto, joka voi pakottaa yritykset sulkemaan ovensa uudelleen, varoittaa kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

IMF:n mukaan Yhdysvaltojen talous pakitti rajusti tämän vuoden toisella neljänneksellä. Huhti-kesäkuussa maan bkt laski vuositasolla 37 prosenttia. Koko vuoden aikana talouden odotetaan supistuvan 6,6 prosenttia, IMF arvioi.

Vuosiraportissaan IMF kehottaa Yhdysvaltoja tukemaan kotitalouksia voimakkaammin ja korjaamaan terveydenhoitojärjestelmän puutteita.

IMF varoittaa, että talouden alamäki iskee pahiten pienituloisiin kotitalouksiin, joilla on heikoimmat mahdollisuudet selviytyä taantumasta. Talouden elvytys edellyttää lisää tukitoimia kysynnän kasvattamiseksi ja heikoimpien auttamiseksi.

Lähteet: STT, AFP

17.7. klo 21.05 WHO: Brasilian epidemia tasaantunut

Brasilian koronavirusepidemia on tasaantunut, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. WHO:n mukaan maan virustartuntojen määrän kasvu ei ole enää räjähdysmäistä.

WHO muistuttaa, etteivät tartuntaluvut mene alas itsestään, mutta Brasilialla on juuri nyt mahdollisuus torjua tauti.

Brasiliassa on maailmanlaajuisesti todettu toiseksi eniten virustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Sen edellä on ainoastaan Yhdysvallat.

Brasilian terveysministeriön torstaina julkaisemien lukujen mukaan maassa oli todettu edellisten 24 tunnin aikana yli 45 000 uutta tartuntaa. Uusia koronaan liittyviä kuolemia oli kirjattu samana ajanjaksona 1 300.

WHO:n terveyskatastrofeista vastaavan johtajan Michael Ryanin mukaan tartuntojen leviämistä kuvaava R-luku on laskenut aiemmasta. Luku kuvaa sitä, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut tartuttaa.

Huhti- ja toukokuussa kyseinen tartuttavuusluku oli hänen mukaansa "varsin korkea". Tuolloin luku oli Brasiliassa 1,5, mutta monin paikoin myös jopa yli kahden. Jälkimmäinen lukema tarkoittaa sitä, että jokainen tartunnan saanut tartuttaa ainakin kaksi muuta ihmistä.

Nyt lukema on kuitenkin laskenut 0,5 ja 1,5 välille, eikä virus leviä enää yhtä nopeasti väestössä.

Lähteet: AFP, STT

17.7. klo 18.53 Venäjä väläyttää koronarokotteen saamista jo elokuuksi

Venäjällä kehitettävä koronavirusrokote on saamassa maan viranomaisten hyväksynnän elokuussa, väittää Venäjän kansallisen sijoitusrahasto RDIF:n johtaja Kirill Dmitriev uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lisää aiheesta täällä.

17.7. klo 18.44 Korona-ajan seremoniassa ritari ei joutunut polvistumaan kuningattaren edessä

Koronaviruspandemian vuoksi erityisjärjestelyin toteutetussa seremoniassa ritariksi lyöty Sir Tom Moore ei joutunut polvistumaan kuningatar Elisabetin edessä.

100-vuotias sotaveteraani kohtasi 94-vuotiaan kuningattaren yksityisseremoniassa Windsorin linnan nurmikolla tänään perjantaina.

Ritariksi lyömisen tapaiset seremoniat on keskeytetty kuningattaren suojelemiseksi koronavirukselta, mutta hän halusi tehdä poikkeuksen Sir Tomin kohdalla. Tämä onnistui keräämään terveydenhuollon hyväksi yli 36 miljoonaa euroa lahjoituksia.

Ritari nojasi rollaattoriinsa, kun kuningatar kosketti hänen molempia olkapäitään miekalla.

Voit lukea lisää Sir Tom Mooresta tästä artikkelista.

Lähteet: AP, Reuters

17.7. klo 18.17 Yhdysvaltain Georgiassa puhkesi poliittinen riita kasvomaskeista

Yhdysvaltain Georgian osavaltiossa on syttynyt kiivas poliittinen mittelö kasvomaskien käytöstä. Osavaltion republikaanikuvernööri Brian Kemp on kieltänyt kaupunkeja ja alueita määräämästä maskinkäyttöpakkoa.

Jo yli kymmenen kaupunkia tai aluetta on uhmannut kuvernööriä ja määrännyt maskin käyttämisen julkisilla paikoilla pakolliseksi. Osapuolet syyttelevät toisiaan asian politisoimisesta.

Uuden kierteen riitaan toi republikaanipresidentti Donald Trump, joka saapui tällä viikolla vierailulle Atlantaan ilman maskia. Atlanta on yksi niistä Georgian kaupungeista, joissa maskin käyttö on pakollista. Atlantaa johtaa demokraattipormestari Keisha Lance Bottoms.

Lance Bottomsia vastaan on nyt nostettu kanne, jossa kuvernööri syyttää tätä valtuuksien ylittämisestä.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet myös Georgiassa viime aikoina nopeasti.

Lähde: AP

17.7. klo 18.02 Suoratoistopalvelu Netflixillä huima asiakasmäärän nousu korona-aikana

Suoratoistopalvelu Netflix on kasvattanut maksavien asiakkaidensa määrää korona-aikana yli 25 miljoonalla. Jo tammi–maaliskuussa yhtiö sai 15,7 miljoonaa uutta asiakasta.

Tänään perjantaina yhtiö kertoi asiakasmääränsä kasvaneen huhti–kesäkuussa vielä kymmenellä miljoonalla. Tämä ylitti analyytikoiden odotukset, mutta tänään julkistettu toisen neljänneksen tulos oli silti pettymys sijoittajille.

Tilaajamäärän kasvun odotetaan hidastuvan alkaneella kolmannella vuosineljänneksellä, jolloin eri maat purkavat koronarajoituksiaan ja ihmiset viettävät vähemmän aikaa kotona. Myös suoratoistopalvelujen kilpailu asiakkaista kiristyy uusien ja toimintaansa laajentavien palveluiden myötä.

Asiakkaita haalivat muun muassa Amazon Prime, HBO, Disney+, Apple TV+ ja WarnerMedia. Netflixin johto mainitsee kilpailijana myös videonjakosovellus TikTokin, joka viehättää erityisesti nuoria.

– TikTokin kasvu on hämmästyttävää, mikä kertoo nettiviihteen muuttuvasta luonteesta, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Netflixillä on nyt yhteensä lähes 193 miljoonaa asiakasta.

Lähteet: STT, AFP

17.7. klo 17.08 Koronaviruksen pelko sai yli miljoona ihmistä lopettamaan tupakoinnin Britanniassa

Tutkimusten mukaan tupakoitsijat saavat todennäköisemmin vakavia koronaoireita kuin savuttomat. Voit lukea lisää aiheesta tästä artikkelista.

17.7. klo 17.06 Kataloniassa kehotetaan ihmisiä välttämään ulkona liikkumista viruksen vuoksi

Barcelonassa ja muualla Kataloniassa on annettu ihmisille kehotus pysyä kotona, ellei liikkuminen ole aivan välttämätöntä.

Ulkonaliikkumista ei ole kielletty, mutta viranomaiset kehottavat rajoittamaan sen vain välttämöttömään työmatkaliikenteeseen tai asioiden hoitamiseen.

Yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty ja esimerkiksi barcelonalaisille on annettu suositus ostosten tekemiseen verkossa.

Ruokaravintolat saavat toistaiseksi pysyä auki, mutta sisätiloihin ei voi päästää kuin puolet normaalista asiakasmäärästä. Yökerhot on määrätty sulkemaan ovensa.

Syynä rajoituksiin on se, että koronavirustartunnat ovat jälleen lisääntyneet. Espanjassa pandemian vuoksi voimassa olleita tiukkoja ulkonaliikkumisrajoituksia purettiin vasta viime kuussa.

Lähteet: Reuters, AP

17.7. klo 17.04 M/s Eckerö -aluksen miehistössä koronatartunta

M/s Eckerö -aluksen työntekijällä on todettu koronavirus, kertoo ruotsalainen Norrtelje Tidning (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Työntekijä ei ole ollut kontaktissa matkustajien kanssa, mutta useamman kollegan kanssa on. Hän sai oireita matkan aikana.

M/s Eckerö kulkee Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä.Eckerö Line

Miehistön jäsen on tartunnan havaitsemisen jälkeen ollut karanteenissa. Myös hänen kanssaan tekemisissä olleet työntekijät ovat jääneet kotiin. Muilla ei toistaiseksi ole esiintynyt koronavirusoireita.

M/s Eckerö kulkee Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä.

Suomessa asiasta kertoi ahvenanmaalainen Ålands Radio(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

17.7. klo 16.07 Boris Johnson: Normaalimpaan arkeen voidaan ehkä palata jouluun mennessä

Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi, että maassa voitaisiin ehkä palata normaalimpaan arkeen jouluun mennessä. Johnson sanoi perjantaina, että koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten kunnolliseen kumoamiseen voidaan ryhtyä aikaisintaan marraskuussa.

– Toivon vahvasti ja vilpittömästi, että pystymme tarkastelemaan jäljellä olevia rajoituksia ja sallimaan vahvemman paluun normaaliin aikaisintaan marraskuusta, mahdollisesti jouluun mennessä, Johnson haarukoi aikataulua.

Paluu normaalimpaan arkeen tarkoittaisi esimerkiksi väkimäärän rajoittamiseksi annettujen määräysten kumoamista. Jo elokuussa ihmisille pyritään antamaan päätösvalta etätöistä työpaikoille palaamisen suhteen.

Johnson muistutti perjantaina, että purkuaikataulu riippuu kuitenkin täysin tartuntamäärien kehityksestä, ja varoitti tilanteen helpottumista odottavaa kansaa varautumaan myös pahimpaan.

Lähteet: AFP, Reuters

17.7. klo 15.03 Ruotsissa yli 400 uutta koronavirustartuntaa

Ihmisiä vierailulla Tukholman Vasa-museossa keskiviikkona 15. heinäkuuta.Stina Stjernkvist / AFP

Ruotsin Kansanterveysviranomainen(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) on ilmoittanut 404 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt epidemian aikana havaittu yhteensä 77 281.

5 619 ihmistä on kuollut koronaviruksen seurauksena. Uusia kuolemantapauksia kerrottiin perjantaina 26.

Viruksen saaneista 45 307 on naisia ja 31 974 miehiä, mutta tartunnan seurauksena tehohoitoon joutuneista miehiä on selvästi naisia enemmän. Epidemian aikana tehohoitoa on Ruotsissa saanut yhteensä 2 490 ihmistä, joista miehiä on ollut 1 820.

Kuolleista naisia on 2 543 ja miehiä 3 076.

17.7. klo 14.31 Suomessa ei uusia koronakuolemia

Suomessa ei ole todettu yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 328.

Tehohoidossa koronaviruksen vuoksi on yksi potilas. Keskiviikkona tehohoitopotilaita ei ollut.

17.7. klo 13.49 Kysely koronakaranteenista: Lapset pitivät perheen yhteisajasta, kaipasivat läheisiä

Suomen lapset pitivät koronakaranteenin aikana siitä, että perheen yhdessä viettämä aika lisääntyi. Tuoreesta kyselystä niin ikään selviää, että poikkeusaikana lapset kaipasivat kavereita ja isovanhempia. Opettajiakin pikkuväellä oli ikävä.

Yleisesti kyselyyn vastanneet lapset kokivat kevään poikkeustilan ja etäkoulun myönteisinä. Melko harva kertoi voineensa huonosti.

Uutisiin liittyen lapset kuitenkin pelkäsivät läheisen sairastumista tai kuolemaa. Myös ihmisistä eri puolilla maailmaa kannettiin huolta.

Päiväkoti- ja alakouluikäisten mielipiteitä poikkeustila-ajasta selvitti Suomen Unicef.

STT

17.7. klo 12.37 Suomessa 8 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Vahvistettuja tartuntoja on todettu Suomessa kaikkiaan 7301.

THL kertoo kolmesti viikossa sairaalassa olevien määrän ja koronavirukseen liittyvät kuolemat. THL julkaisee myöhemmin perjantaina päivitetyt tiedot.

17.7. klo 10.38 Israel määräsi viikonlopuiksi koronasulun

Israel on asettanut voimaan jälleen rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Toimenpiteiden joukossa on muun viikonloppuisin voimassa oleva sulku, jonka aikana monien yritysten on suljettava ovensa.

Esimerkiksi kauppakeskukset, parturit, kauneussalongit ja turistikohteet on suljettu viikonloppuisin. Lisäksi ravintoloille on sallittu vain ruoka-annosten ulosmyynti ja kuntosalit on suljettu muilta paitsi kilpaurheilijoilta. Myöhemmin tässä kuussa uimarannat suljetaan viikonlopuiksi.

Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan nämä rajoitukset otetaan käyttöön, jotta uudelta yleissululta vältyttäisiin.

Keväällä Israelissa oli käytössä kahden kuukauden mittainen laaja yleissulku, jonka avulla viruksen leviämistä onnistuttiin estämään.

Rajoitusten purkamisen jälkeen koronatartuntojen määrä lähti uuteen kasvuun. Pelkästään torstaina Israelissa vahvistettiin noin 1 900 uutta tartuntaa.

Lähteet: AFP, AP

17.7. klo 8.33 EU-johtajat koolla ensimmäistä kertaa viiteen kuukauteen

EU-johtajat kokoontuvat tänään perjantaina Brysseliin päättämään unionin seitsemän vuoden budjetista ja elvytyspaketista, jolla korjataan koronapandemian taloudellisia vaurioita.

Luvassa on tiukkaa vääntöä. Jäsenmaiden kannat erityisesti elvytyspaketista ovat kaukana toisistaan. Harva uskoo, että tänä viikonloppuna rahoituspäätökset saataisiin pakettiin.

Riitaa on elvytyspaketin koosta, tukien ja lainojen suhteesta ja koko siitä periaatteesta, että EU ottaa yhteistä velkaa tukeakseen jäsenvaltioita.

17.7. klo 7.58 Saksan koronateurastamo pyörii jälleen

Saksassa paikalliseen koronasulkuun johtaneessa lihanjalostamossa tuotanto jatkuu, kertoo yleisradioyhtiö WDR(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Rheda-Wiedenbrückin kaupunki ilmoitti torstai-iltana, että runsaat 2700 työntekijää saa palata työmaalle perjantaina. Teurastusta jatkettiin jo torstaina, ja nyt aloitetaan myös lihanleikkuu.

Rheda-Wiedenbrück nousi julkisuuteen, kun kaupungissa sijaitsevassa Tönnies-yhtiön jättiteurastamossa puhkesi satojen koronatartuntojen rypäs. Töihin saavat nyt palata ne, joilla ei ole todettu tartuntaa ja joiden karanteeniaika on päättynyt.

Jalostamo määrättiin suljettavaksi tartuntojen jälkeen, ja nyt hygieniaa on tehostettu. Kaupungin mukaan työntekijöiden on suojauduttava kasvomaskeilla, heidän suojakseen on asennettu verhoja ja pleksilaseja ja tuotantotilojen ilmastointia on parannettu. Myös koronatestausta tehostetaan. Aluksi jalostamossa saa käsitellä vain 10 000 ruhoa, minkä jälkeen viranomaiset tarkastelevat tilannetta uudelleen.

Nordrhein-Westfalenin osavaltio määräsi kaupunkia ympäröivän Gütersloh’n piirikunnan eristykseen kesäkuun lopulla. Eristyksen loppumetreillä oikeus totesi eristyksen liian laajaksi.

Ylen kirjeenvaihtaja seurasi koronajäljitystä alueella kesäkuun lopussa.

17.7. klo 7.27 Intiassa ylittyi miljoonan tartunnan raja

Intiassa on vahvistettu yli miljoona koronatartuntaa eli maailman kolmanneksi eniten. Sen edellä ovat Yhdysvallat ja Brasilia, joissa tartuntoja on suhteellisesti vielä paljon enemmän kuin yli miljardin asukkaan Intiassa.

Tartuntoja arvellaan olevan huomattavasti enemmän, koska testausta on lisätty merkittävästi vasta viime aikoina. Kuluneen vuorokauden aikana uusia tartuntoja todettiin Intiassa noin 35 000. Terveysministeriö kertoi perjantaina vajaasta 700:sta uudesta kuolemantapauksesta, yhteensä koronaan kuolleita on lähes 25 000.

Puolet Intian vahvistetuista tartunnoista on todettu kolmessa osavaltiossa, erityisesti suurkaupungeissa. Koronaepidemia näyttää kuitenkin kiihtyvän nyt myös maaseudulla. Kaikki intialaiset määrättiin käytännössä viideksi viikoksi eristykseen keväällä, mutta sen jälkeen tartunnat levisivät uudestaan. Monissa osavaltioissa harkitaan nyt uusia koronasulkuja.

Lähteet: Reuters, AP

17.7. klo 6.39 Äidinmaito riittänyt sairaaloissa epidemiasta huolimatta – osa sairaaloista keskeytti maidon ostamisen koronariskin vuoksi

Luovutettu äidinmaito on riittänyt sairaaloissa kevään koronaepidemiasta huolimatta. Suurin osa sairaaloista on jatkanut koronankin aikana äidinmaidon ostamista normaalisti.

Esimerkiksi Seinäjoen keskussairaalassa äidinmaidon luovutustoiminta lopetettiin kuitenkin lähes neljäksi kuukaudeksi koronariskin takia. Samoin toimittiin Porissa.

Äidinmaidon varastotilanne on sairaaloiden ilmoitusten mukaan tällä hetkellä hyvä. Uusia luovuttajia sairaalat hakevat kuitenkin muun muassa somekampanjoilla.

17.7. klo 5.34 Australian Victoriassa tartuntaluvut yhä nousussa, terveysviranomaiset toivovat helpotusta loppuviikosta

Australiassa Victorian osavaltion uusi koronarypäs kasvaa edelleen. Osavaltion pääministeri Daniel Andrews kertoi perjantaina, että Victoriassa oli todettu jälleen päiväkohtainen ennätysmäärä uusia tartuntoja, 428.

Victoria eristettiin muusta maasta viime viikolla, kun tartunnat lähtivät uuteen kasvuun. Osavaltion pääkaupungissa Melbournessa noin viisi miljoonaa ihmistä on määrätty käytännössä pysymään kotona.

Australian yleisradioyhtiö ABC kertoo(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että terveysviranomaisten mukaan tilanne saattaisi kääntyä parempaan suuntaan loppuviikosta, kun karanteenin alkamisesta on kulunut pari viikkoa.

Lähde: Reuters

17.7 klo 4.40 USA:ssa taas synkkä ennätys tartunnoissa

Yhdysvalloissa on jälleen raportoitu uusi synkkä huippuluku koronavirustartunnoissa. Maassa todettiin torstaina lähes 68 500 uutta tartuntaa, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys. Luku perustuu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurantaan.(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Aiempi ennätys oli keskiviikolta, jolloin tartuntoja todettiin noin 800 vähemmän kuin torstaina.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia tilastoitiin torstaina noin 970.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Nyt tartuntoja on Yhdysvalloissa jo reilusti yli 3,5 miljoonaa ja kuolemia yli 138 000.

STT, AFP

17.7 klo 2.32 Käytettyjen autojen kauppa vilkastunut korona-aikana

Käytettyjen autojen kauppa on vilkastunut selvästi koronakriisin aikana samaan aikaan kun uusien autojen kauppa on romahtanut. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan kesäkuussa myytiin 56 275 käytettyä autoa, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Autoala arvioi, että koronapelko on siirtänyt ihmiset joukkoliikenteestä omiin autoihin. Myös kotimaanmatkailun lisääntyminen ulkomaanmatkailun kustannuksella edesauttaa käytettyjen autojen myyntiä.

Lue koko juttu täältä.

17.7 klo 2.27 Brasiliassa on vahvistettu jo yli kaksi miljoonaa tartuntaa

Brasiliassa on todettu yli kaksi miljoonaa koronavirustartuntaa, selviää maan virallisista tilastoista ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Maassa on vahvistettu yli 76 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Tartuntoja arvioidaan kuitenkin olevan merkittävästi enemmän. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman tartuntatautien asiantuntijan mukaan sairastuneiden määrä voi olla nelin- tai viisinkertainen. Maan testauskapasiteetissa on puutteita.

Brasiliassa on maailmanlaajuisesti todettu toiseksi eniten virustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Sen edellä on ainoastaan Yhdysvallat.

17.7. klo 21.50 IMF ennakoi USA:n talouden supistuvan koronan vuoksi 6,6 prosenttia

Yhdysvaltojen talouden elpymisen suurin uhka on koronapandemian toinen aalto, joka voi pakottaa yritykset sulkemaan ovensa uudelleen, varoittaa kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

IMF:n mukaan Yhdysvaltojen talous pakitti rajusti tämän vuoden toisella neljänneksellä. Huhti-kesäkuussa maan bkt laski vuositasolla 37 prosenttia. Koko vuoden aikana talouden odotetaan supistuvan 6,6 prosenttia, IMF arvioi.

Vuosiraportissaan IMF kehottaa Yhdysvaltoja tukemaan kotitalouksia voimakkaammin ja korjaamaan terveydenhoitojärjestelmän puutteita.

IMF varoittaa, että talouden alamäki iskee pahiten pienituloisiin kotitalouksiin, joilla on heikoimmat mahdollisuudet selviytyä taantumasta. Talouden elvytys edellyttää lisää tukitoimia kysynnän kasvattamiseksi ja heikoimpien auttamiseksi.

Lähteet: STT, AFP

17.7. klo 21.05 WHO: Brasilian epidemia tasaantunut

Brasilian koronavirusepidemia on tasaantunut, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. WHO:n mukaan maan virustartuntojen määrän kasvu ei ole enää räjähdysmäistä.

WHO muistuttaa, etteivät tartuntaluvut mene alas itsestään, mutta Brasilialla on juuri nyt mahdollisuus torjua tauti.

Brasiliassa on maailmanlaajuisesti todettu toiseksi eniten virustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Sen edellä on ainoastaan Yhdysvallat.

Brasilian terveysministeriön torstaina julkaisemien lukujen mukaan maassa oli todettu edellisten 24 tunnin aikana yli 45 000 uutta tartuntaa. Uusia koronaan liittyviä kuolemia oli kirjattu samana ajanjaksona 1 300.

WHO:n terveyskatastrofeista vastaavan johtajan Michael Ryanin mukaan tartuntojen leviämistä kuvaava R-luku on laskenut aiemmasta. Luku kuvaa sitä, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut tartuttaa.

Huhti- ja toukokuussa kyseinen tartuttavuusluku oli hänen mukaansa "varsin korkea". Tuolloin luku oli Brasiliassa 1,5, mutta monin paikoin myös jopa yli kahden. Jälkimmäinen lukema tarkoittaa sitä, että jokainen tartunnan saanut tartuttaa ainakin kaksi muuta ihmistä.

Nyt lukema on kuitenkin laskenut 0,5 ja 1,5 välille, eikä virus leviä enää yhtä nopeasti väestössä.

Lähteet: AFP, STT

17.7. klo 18.53 Venäjä väläyttää koronarokotteen saamista jo elokuuksi

Venäjällä kehitettävä koronavirusrokote on saamassa maan viranomaisten hyväksynnän elokuussa, väittää Venäjän kansallisen sijoitusrahasto RDIF:n johtaja Kirill Dmitriev uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lisää aiheesta täällä.

17.7. klo 18.44 Korona-ajan seremoniassa ritari ei joutunut polvistumaan kuningattaren edessä

Koronaviruspandemian vuoksi erityisjärjestelyin toteutetussa seremoniassa ritariksi lyöty Sir Tom Moore ei joutunut polvistumaan kuningatar Elisabetin edessä.

100-vuotias sotaveteraani kohtasi 94-vuotiaan kuningattaren yksityisseremoniassa Windsorin linnan nurmikolla tänään perjantaina.

Ritariksi lyömisen tapaiset seremoniat on keskeytetty kuningattaren suojelemiseksi koronavirukselta, mutta hän halusi tehdä poikkeuksen Sir Tomin kohdalla. Tämä onnistui keräämään terveydenhuollon hyväksi yli 36 miljoonaa euroa lahjoituksia.

Ritari nojasi rollaattoriinsa, kun kuningatar kosketti hänen molempia olkapäitään miekalla.

Voit lukea lisää Sir Tom Mooresta tästä artikkelista.

Lähteet: AP, Reuters

17.7. klo 18.17 Yhdysvaltain Georgiassa puhkesi poliittinen riita kasvomaskeista

Yhdysvaltain Georgian osavaltiossa on syttynyt kiivas poliittinen mittelö kasvomaskien käytöstä. Osavaltion republikaanikuvernööri Brian Kemp on kieltänyt kaupunkeja ja alueita määräämästä maskinkäyttöpakkoa.

Jo yli kymmenen kaupunkia tai aluetta on uhmannut kuvernööriä ja määrännyt maskin käyttämisen julkisilla paikoilla pakolliseksi. Osapuolet syyttelevät toisiaan asian politisoimisesta.

Uuden kierteen riitaan toi republikaanipresidentti Donald Trump, joka saapui tällä viikolla vierailulle Atlantaan ilman maskia. Atlanta on yksi niistä Georgian kaupungeista, joissa maskin käyttö on pakollista. Atlantaa johtaa demokraattipormestari Keisha Lance Bottoms.

Lance Bottomsia vastaan on nyt nostettu kanne, jossa kuvernööri syyttää tätä valtuuksien ylittämisestä.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet myös Georgiassa viime aikoina nopeasti.

Lähde: AP

17.7. klo 18.02 Suoratoistopalvelu Netflixillä huima asiakasmäärän nousu korona-aikana

Suoratoistopalvelu Netflix on kasvattanut maksavien asiakkaidensa määrää korona-aikana yli 25 miljoonalla. Jo tammi–maaliskuussa yhtiö sai 15,7 miljoonaa uutta asiakasta.

Tänään perjantaina yhtiö kertoi asiakasmääränsä kasvaneen huhti–kesäkuussa vielä kymmenellä miljoonalla. Tämä ylitti analyytikoiden odotukset, mutta tänään julkistettu toisen neljänneksen tulos oli silti pettymys sijoittajille.

Tilaajamäärän kasvun odotetaan hidastuvan alkaneella kolmannella vuosineljänneksellä, jolloin eri maat purkavat koronarajoituksiaan ja ihmiset viettävät vähemmän aikaa kotona. Myös suoratoistopalvelujen kilpailu asiakkaista kiristyy uusien ja toimintaansa laajentavien palveluiden myötä.

Asiakkaita haalivat muun muassa Amazon Prime, HBO, Disney+, Apple TV+ ja WarnerMedia. Netflixin johto mainitsee kilpailijana myös videonjakosovellus TikTokin, joka viehättää erityisesti nuoria.

– TikTokin kasvu on hämmästyttävää, mikä kertoo nettiviihteen muuttuvasta luonteesta, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Netflixillä on nyt yhteensä lähes 193 miljoonaa asiakasta.

Lähteet: STT, AFP

17.7. klo 17.08 Koronaviruksen pelko sai yli miljoona ihmistä lopettamaan tupakoinnin Britanniassa

Tutkimusten mukaan tupakoitsijat saavat todennäköisemmin vakavia koronaoireita kuin savuttomat. Voit lukea lisää aiheesta tästä artikkelista.

17.7. klo 17.06 Kataloniassa kehotetaan ihmisiä välttämään ulkona liikkumista viruksen vuoksi

Barcelonassa ja muualla Kataloniassa on annettu ihmisille kehotus pysyä kotona, ellei liikkuminen ole aivan välttämätöntä.

Ulkonaliikkumista ei ole kielletty, mutta viranomaiset kehottavat rajoittamaan sen vain välttämöttömään työmatkaliikenteeseen tai asioiden hoitamiseen.

Yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty ja esimerkiksi barcelonalaisille on annettu suositus ostosten tekemiseen verkossa.

Ruokaravintolat saavat toistaiseksi pysyä auki, mutta sisätiloihin ei voi päästää kuin puolet normaalista asiakasmäärästä. Yökerhot on määrätty sulkemaan ovensa.

Syynä rajoituksiin on se, että koronavirustartunnat ovat jälleen lisääntyneet. Espanjassa pandemian vuoksi voimassa olleita tiukkoja ulkonaliikkumisrajoituksia purettiin vasta viime kuussa.

Lähteet: Reuters, AP

17.7. klo 17.04 M/s Eckerö -aluksen miehistössä koronatartunta

M/s Eckerö -aluksen työntekijällä on todettu koronavirus, kertoo ruotsalainen Norrtelje Tidning (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Työntekijä ei ole ollut kontaktissa matkustajien kanssa, mutta useamman kollegan kanssa on. Hän sai oireita matkan aikana.

Miehistön jäsen on tartunnan havaitsemisen jälkeen ollut karanteenissa. Myös hänen kanssaan tekemisissä olleet työntekijät ovat jääneet kotiin. Muilla ei toistaiseksi ole esiintynyt koronavirusoireita.

M/s Eckerö kulkee Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä.

Suomessa asiasta kertoi ahvenanmaalainen Ålands Radio (siirryt toiseen palveluun).

17.7. klo 16.07 Boris Johnson: Normaalimpaan arkeen voidaan ehkä palata jouluun mennessä

Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi, että maassa voitaisiin ehkä palata normaalimpaan arkeen jouluun mennessä. Johnson sanoi perjantaina, että koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten kunnolliseen kumoamiseen voidaan ryhtyä aikaisintaan marraskuussa.

– Toivon vahvasti ja vilpittömästi, että pystymme tarkastelemaan jäljellä olevia rajoituksia ja sallimaan vahvemman paluun normaaliin aikaisintaan marraskuusta, mahdollisesti jouluun mennessä, Johnson haarukoi aikataulua.

Paluu normaalimpaan arkeen tarkoittaisi esimerkiksi väkimäärän rajoittamiseksi annettujen määräysten kumoamista. Jo elokuussa ihmisille pyritään antamaan päätösvalta etätöistä työpaikoille palaamisen suhteen.

Johnson muistutti perjantaina, että purkuaikataulu riippuu kuitenkin täysin tartuntamäärien kehityksestä, ja varoitti tilanteen helpottumista odottavaa kansaa varautumaan myös pahimpaan.

Lähteet: AFP, Reuters

17.7. klo 15.03 Ruotsissa yli 400 uutta koronavirustartuntaa

Ruotsin Kansanterveysviranomainen (siirryt toiseen palveluun) on ilmoittanut 404 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt epidemian aikana havaittu yhteensä 77 281.

5 619 ihmistä on kuollut koronaviruksen seurauksena. Uusia kuolemantapauksia kerrottiin perjantaina 26.

Viruksen saaneista 45 307 on naisia ja 31 974 miehiä, mutta tartunnan seurauksena tehohoitoon joutuneista miehiä on selvästi naisia enemmän. Epidemian aikana tehohoitoa on Ruotsissa saanut yhteensä 2 490 ihmistä, joista miehiä on ollut 1 820.

Kuolleista naisia on 2 543 ja miehiä 3 076.

17.7. klo 14.31 Suomessa ei uusia koronakuolemia

Suomessa ei ole todettu yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 328.

Tehohoidossa koronaviruksen vuoksi on yksi potilas. Keskiviikkona tehohoitopotilaita ei ollut.

17.7. klo 13.49 Kysely koronakaranteenista: Lapset pitivät perheen yhteisajasta, kaipasivat läheisiä

Suomen lapset pitivät koronakaranteenin aikana siitä, että perheen yhdessä viettämä aika lisääntyi. Tuoreesta kyselystä niin ikään selviää, että poikkeusaikana lapset kaipasivat kavereita ja isovanhempia. Opettajiakin pikkuväellä oli ikävä.

Yleisesti kyselyyn vastanneet lapset kokivat kevään poikkeustilan ja etäkoulun myönteisinä. Melko harva kertoi voineensa huonosti.

Uutisiin liittyen lapset kuitenkin pelkäsivät läheisen sairastumista tai kuolemaa. Myös ihmisistä eri puolilla maailmaa kannettiin huolta.

Päiväkoti- ja alakouluikäisten mielipiteitä poikkeustila-ajasta selvitti Suomen Unicef.

STT

17.7. klo 12.37 Suomessa 8 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Vahvistettuja tartuntoja on todettu Suomessa kaikkiaan 7301.

THL kertoo kolmesti viikossa sairaalassa olevien määrän ja koronavirukseen liittyvät kuolemat. THL julkaisee myöhemmin perjantaina päivitetyt tiedot.

17.7. klo 10.38 Israel määräsi viikonlopuiksi koronasulun

Israel on asettanut voimaan jälleen rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Toimenpiteiden joukossa on muun viikonloppuisin voimassa oleva sulku, jonka aikana monien yritysten on suljettava ovensa.

Esimerkiksi kauppakeskukset, parturit, kauneussalongit ja turistikohteet on suljettu viikonloppuisin. Lisäksi ravintoloille on sallittu vain ruoka-annosten ulosmyynti ja kuntosalit on suljettu muilta paitsi kilpaurheilijoilta. Myöhemmin tässä kuussa uimarannat suljetaan viikonlopuiksi.

Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan nämä rajoitukset otetaan käyttöön, jotta uudelta yleissululta vältyttäisiin.

Keväällä Israelissa oli käytössä kahden kuukauden mittainen laaja yleissulku, jonka avulla viruksen leviämistä onnistuttiin estämään.

Rajoitusten purkamisen jälkeen koronatartuntojen määrä lähti uuteen kasvuun. Pelkästään torstaina Israelissa vahvistettiin noin 1 900 uutta tartuntaa.

Lähteet: AFP, AP

17.7. klo 8.33 EU-johtajat koolla ensimmäistä kertaa viiteen kuukauteen

EU-johtajat kokoontuvat tänään perjantaina Brysseliin päättämään unionin seitsemän vuoden budjetista ja elvytyspaketista, jolla korjataan koronapandemian taloudellisia vaurioita.

Luvassa on tiukkaa vääntöä. Jäsenmaiden kannat erityisesti elvytyspaketista ovat kaukana toisistaan. Harva uskoo, että tänä viikonloppuna rahoituspäätökset saataisiin pakettiin.

Riitaa on elvytyspaketin koosta, tukien ja lainojen suhteesta ja koko siitä periaatteesta, että EU ottaa yhteistä velkaa tukeakseen jäsenvaltioita.

17.7. klo 7.58 Saksan koronateurastamo pyörii jälleen

Saksassa paikalliseen koronasulkuun johtaneessa lihanjalostamossa tuotanto jatkuu, kertoo yleisradioyhtiö WDR (siirryt toiseen palveluun). Rheda-Wiedenbrückin kaupunki ilmoitti torstai-iltana, että runsaat 2700 työntekijää saa palata työmaalle perjantaina. Teurastusta jatkettiin jo torstaina, ja nyt aloitetaan myös lihanleikkuu.

Rheda-Wiedenbrück nousi julkisuuteen, kun kaupungissa sijaitsevassa Tönnies-yhtiön jättiteurastamossa puhkesi satojen koronatartuntojen rypäs. Töihin saavat nyt palata ne, joilla ei ole todettu tartuntaa ja joiden karanteeniaika on päättynyt.

Jalostamo määrättiin suljettavaksi tartuntojen jälkeen, ja nyt hygieniaa on tehostettu. Kaupungin mukaan työntekijöiden on suojauduttava kasvomaskeilla, heidän suojakseen on asennettu verhoja ja pleksilaseja ja tuotantotilojen ilmastointia on parannettu. Myös koronatestausta tehostetaan. Aluksi jalostamossa saa käsitellä vain 10 000 ruhoa, minkä jälkeen viranomaiset tarkastelevat tilannetta uudelleen.

Nordrhein-Westfalenin osavaltio määräsi kaupunkia ympäröivän Gütersloh’n piirikunnan eristykseen kesäkuun lopulla. Eristyksen loppumetreillä oikeus totesi eristyksen liian laajaksi.

Ylen kirjeenvaihtaja seurasi koronajäljitystä alueella kesäkuun lopussa.

17.7. klo 7.27 Intiassa ylittyi miljoonan tartunnan raja

Intiassa on vahvistettu yli miljoona koronatartuntaa eli maailman kolmanneksi eniten. Sen edellä ovat Yhdysvallat ja Brasilia, joissa tartuntoja on suhteellisesti vielä paljon enemmän kuin yli miljardin asukkaan Intiassa.

Tartuntoja arvellaan olevan huomattavasti enemmän, koska testausta on lisätty merkittävästi vasta viime aikoina. Kuluneen vuorokauden aikana uusia tartuntoja todettiin Intiassa noin 35 000. Terveysministeriö kertoi perjantaina vajaasta 700:sta uudesta kuolemantapauksesta, yhteensä koronaan kuolleita on lähes 25 000.

Puolet Intian vahvistetuista tartunnoista on todettu kolmessa osavaltiossa, erityisesti suurkaupungeissa. Koronaepidemia näyttää kuitenkin kiihtyvän nyt myös maaseudulla. Kaikki intialaiset määrättiin käytännössä viideksi viikoksi eristykseen keväällä, mutta sen jälkeen tartunnat levisivät uudestaan. Monissa osavaltioissa harkitaan nyt uusia koronasulkuja.

Lähteet: Reuters, AP

17.7. klo 6.39 Äidinmaito riittänyt sairaaloissa epidemiasta huolimatta – osa sairaaloista keskeytti maidon ostamisen koronariskin vuoksi

Luovutettu äidinmaito on riittänyt sairaaloissa kevään koronaepidemiasta huolimatta. Suurin osa sairaaloista on jatkanut koronankin aikana äidinmaidon ostamista normaalisti.

Esimerkiksi Seinäjoen keskussairaalassa äidinmaidon luovutustoiminta lopetettiin kuitenkin lähes neljäksi kuukaudeksi koronariskin takia. Samoin toimittiin Porissa.

Äidinmaidon varastotilanne on sairaaloiden ilmoitusten mukaan tällä hetkellä hyvä. Uusia luovuttajia sairaalat hakevat kuitenkin muun muassa somekampanjoilla.

17.7. klo 5.34 Australian Victoriassa tartuntaluvut yhä nousussa, terveysviranomaiset toivovat helpotusta loppuviikosta

Australiassa Victorian osavaltion uusi koronarypäs kasvaa edelleen. Osavaltion pääministeri Daniel Andrews kertoi perjantaina, että Victoriassa oli todettu jälleen päiväkohtainen ennätysmäärä uusia tartuntoja, 428.

Victoria eristettiin muusta maasta viime viikolla, kun tartunnat lähtivät uuteen kasvuun. Osavaltion pääkaupungissa Melbournessa noin viisi miljoonaa ihmistä on määrätty käytännössä pysymään kotona.

Australian yleisradioyhtiö ABC kertoo (siirryt toiseen palveluun), että terveysviranomaisten mukaan tilanne saattaisi kääntyä parempaan suuntaan loppuviikosta, kun karanteenin alkamisesta on kulunut pari viikkoa.

Lähde: Reuters

17.7 klo 4.40 USA:ssa taas synkkä ennätys tartunnoissa

Yhdysvalloissa on jälleen raportoitu uusi synkkä huippuluku koronavirustartunnoissa. Maassa todettiin torstaina lähes 68 500 uutta tartuntaa, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys. Luku perustuu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurantaan. (siirryt toiseen palveluun)

Aiempi ennätys oli keskiviikolta, jolloin tartuntoja todettiin noin 800 vähemmän kuin torstaina.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia tilastoitiin torstaina noin 970.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Nyt tartuntoja on Yhdysvalloissa jo reilusti yli 3,5 miljoonaa ja kuolemia yli 138 000.

STT, AFP

17.7 klo 2.32 Käytettyjen autojen kauppa vilkastunut korona-aikana

Käytettyjen autojen kauppa on vilkastunut selvästi koronakriisin aikana samaan aikaan kun uusien autojen kauppa on romahtanut. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan kesäkuussa myytiin 56 275 käytettyä autoa, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Autoala arvioi, että koronapelko on siirtänyt ihmiset joukkoliikenteestä omiin autoihin. Myös kotimaanmatkailun lisääntyminen ulkomaanmatkailun kustannuksella edesauttaa käytettyjen autojen myyntiä.

Lue koko juttu täältä.

17.7 klo 2.27 Brasiliassa on vahvistettu jo yli kaksi miljoonaa tartuntaa

Brasiliassa on todettu yli kaksi miljoonaa koronavirustartuntaa, selviää maan virallisista tilastoista ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta (siirryt toiseen palveluun). Maassa on vahvistettu yli 76 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Tartuntoja arvioidaan kuitenkin olevan merkittävästi enemmän. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman tartuntatautien asiantuntijan mukaan sairastuneiden määrä voi olla nelin- tai viisinkertainen. Maan testauskapasiteetissa on puutteita.

Brasiliassa on maailmanlaajuisesti todettu toiseksi eniten virustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia. Sen edellä on ainoastaan Yhdysvallat.

STT, AFP

16.7. klo 21.03 Yli 18 miljoonaa työtöntä odottaa tietoa koronalisän kohtalosta Yhdysvalloissa

Tällä hetkellä runsaat 18 miljoonaa amerikkalaista on työttömänä, ja työttömyystukihakemusten määrä on jumittanut järjestelmät useissa osavaltioissa.

Työttömyysturvaa on korotettu maassa väliaikaisesti koronapandemian takia, ja monille työttömille korotettu työttömyystuki on ollut suurempi kuin aiempi kuukausiansio.

Lue lisää aiheesta tästä jutusta.

16.7. klo 20.29 Floridassa raportoitu suurin päiväkohtainen määrä koronaan liittyviä kuolemia

Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa on raportoitu vuorokauden aikana 156 COVID-19-tautiin liittyvää kuolemantapausta. Kyseessä on suurin päiväkohtainen lukumäärä COVID-19-tautiin liittyviä kuolemia.

Edellisen kerran osavaltiossa raportoitiin suurin päiväkohtainen lukumäärä koronavirukseen liittyviä kuolemia kuluvan viikon tiistaina. Silloin luku oli 132.

Yhdysvalloissa tartuntamäärät kääntyivät jyrkkään nousuun kesäkuun lopulla.

Torstaina Floridassa raportoitiin uusia tartuntoja osavaltiossa miltei 14 000. Floridassa raportoidaan tällä hetkellä enemmän koronavirustartuntoja kuin missään toisessa Yhdysvaltain osavaltiossa, kertovat uutistoimistot.

Lähteet: AFP, Reuters

16.7. klo 19.02 EU: Koronatilanne ei ole enää hallinnassa Serbiassa ja Montenegrossa

EU:n arvion mukaan Serbia ja Montenegro eivät enää kuulu niiden maiden listalle, jotka ovat saaneet koronatilanteen hallintaan. Listausta päivitetään kahden viikon välein.

EU on linjannut, että rajoituksia jatketaan siltä osin, kuin ne ovat edelleen välttämättömiä tartuntatautitilanteen aiheuttaman vakavan uhan takia.

Esimerkiksi Serbiassa tartuntamäärät ovat nousseet hiljattain merkittävästi. Maassa on raportoitu miltei 4 500 uutta koronavirustartuntaa viimeisen kahden viikon aikana. Serbiassa on kaikkiaan todettu reilut 19 000 tartuntatapausta, käy ilmi Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen tilastoista.

Lähde: AFP

16.7 klo 18.00 Koronatestien määrä on jopa viisinkertaisunut viime kuusta

Suomessa tehtiin viime viikolla noin 24 000 koronatestiä, mikä on enemmän kuin vielä kertaakaan epidemian aikana.

Testimäärä on ollut viime aikoina voimakkaassa kasvussa ainakin pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa sekä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Odotettavissa on, että syksyllä infektiorintamalla tulee vielä paljon nykyistä vilkkaampaa, kun perinteinen influenssakausi alkaa. Tämä tietää todennäköisesti tuntuvaa lisäkuormitusta myös koronatesteihin. Nyt pohditaankin riittääkö testauskapasiteetti enää syksyllä.

16.7. klo 17.21 Ruotsissa 21 uutta koronakuolemaa

Viimeisen vuorokauden aikana Ruotsissa on raportoitu 21 COVID-19-tautiin liittyvää kuolemaa, kertoo Ruotsin kansanterveysviranomainen.

Kaikkiaan Ruotsissa on raportoitu 76 877 koronavirustartuntatapausta. COVID-19-tautiin liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu yhteensä 5 593.

Tehohoidossa on tällä hetkellä 73 henkeä, kertoo Ruotsin radio SVT (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

16.7. klo 17.06 Länsimaat epäilevät Venäjän yrittäneen vakoilla rokotetutkijoita

Yhdysvallat, Kanada ja Britannia epäilevät, että Venäjä yrittää varastaa tietoja koronavirusrokotetta kehittäviltä tutkijoilta.

Maiden mukaan hakkeriryhmä APT29 eli Cozy Bear on hyökännyt rokotetutkimuksessa mukana olevia tutkimusryhmiä vastaan. Länsimaat uskovat, että ryhmä on osa Venäjän tiedustelupalvelua.

Lue lisää tästä

Lähteet: AP, Reuters

16.7. klo 16.38 Ranskassa kasvomaskien käytöstä pakollista julkisissa sisätiloissa

Ensi viikosta alkaen Ranskassa on pakollista käyttää kasvomaskia sisätiloissa sijaitsevilla julkisilla paikoilla kuten kaupoissa, maan hallitus kertoi torstaina.

Kasvomaskien käyttö on ollut jo pakollista esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä.

Kuluvalla viikolla maskien käytöstä tuli pakollista myös Pariisin pohjoispuolella sijaitsevassa Saint-Quen alueella sen jälkeen, kun paikallisessa koulussa raportoitiin useita tartuntatapauksia.

Ranskan terveysministeri Olivier Veranin mukaan maassa on havaittu viime aikoina uutta nousua tartuntatapausten lukumäärässä. Viranomaisten keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan viimeisen vuorokauden aikana 133 uutta koronaviruspotilasta on joutunut sairaala- ja 17 tehohoitoon.

Lähde: Reuters

16.7. klo 16.21 Karanteenirikkureille jopa 2 000 euron sakko Latviassa

Latvia uhkaa koronarajoituksia rikkovia tuntuvilla rangaistuksilla, maan yleisradioyhtiö kertoo (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Tavoitteena on pitää koronatartuntojen määrä pienenä, vaikka maa on jälleen avannut ovensa matkailijoille.

Hallituksen päätöksen mukaan esimerkiksi väliaikainen oleskelulupa tai viisumi voidaan purkaa, mikäli sen haltija on määrätty kotikaranteeniin, mutta ei noudata sitä.

Kahden viikon karanteenimääräysten rikkomisesta voi napsahtaa myös jopa 2 000 euron sakko.

Lue lisää aiheesta tästä jutusta.

16.7. klo 13.21 Maltassa ei viikkoon yhtään tautitapausta

Maltan viranomaisten mukaan maassa ei ole viikkoon todettu yhtään uutta koronavirustartuntaa.

Edellisen kerran virusta löytyi yhdeltä ihmiseltä 9. heinäkuuta.

Maltassa on kaiken kaikkiaan todettu 674 koronavirustartuntaa ja yhdeksän ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin. Tartunnan saaneista muut paitsi neljä ihmistä ovat parantuneet.

Yhtenä syynä onnistuneeseen taudinhallintaan pidetään tehokasta testausta ja altistuneiden jäljitystä. Liki viidennes maltalaisista on testattu.

Saarivaltion talous on kuitenkin äsinyt pandemian tukahdutettua turismin. Malta huolii jälleen matkailijoita 50 maasta.

Lähde: Reuters

16.7. klo 13.10 Koronatartuntoja kolme vähemmän kuin keskiviikkona

Koronavirustartuntoja on nyt Suomessa kirjattu yhteensä 7 293, mikä on 3 vähemmän kuin eilen. THL:n tartuntatautirekisteri muuttui eilen keskiviikkona, mikä näkyy Suomen koronatartuntaluvuissa.

Eilisen jälkeen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu kuusi tapausta, joista viisi on uusia, edeltävän kahden viikon aikana ilmoitettuja tuoreita tapauksia.

Laboratorion ja lääkärin tartuntatauti-ilmoitukset koronavirusinfektiosta yhdistetään nyt yhdeksi tautitapaukseksi, kun on kyse samasta mikrobista tai taudista ja samasta henkilöstä vuoden sisällä. Tähän asti yhdistämisen aikaväli on ollut kolme kuukautta.

Jos samasta henkilöstä on koronavirusilmoitus esimerkiksi maaliskuulta ja kesäkuulta, on tartuntatautirekisteriin kirjattu kaksi eri koronatapausta. Nyt koronaviruksen yhdistelyaikaväli muutetaan vuodeksi, jolloin nämä tuplatapaukset poistuvat rekisteristä, tilastoista ja koronakartalta.

Juttua päivitetty 16.7. klo 13.26. Lisätty tieto siitä, kuinka monta tapausta rekisteriin on ilmoitettu keskiviikon jälkeen.

16.7. klo 11.41 Tiedätkö olevasi etuoikeutettu? Korona paljasti Suomen luokkajaon ja epäkohdat, mutta mikään tuskin muuttuu

Kriisi on muutoksentekijä, josta nousee myös voittajia. Usein kansallinen hätä saa ihmiset auttamaan, mutta muutos kestää vain kuukausia.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari huomauttaa, että kuten suurissa murroksissa aina, koronassakin on puhuttu paljon "samassa veneessä olemisesta". Hänen mukaansa keskiluokat ovat päässeet helpommalla kuin duunarit, esimerkiksi jo etätöiden kannalta.

Lue koko juttu täältä.

16.7. klo 10.25 MaRan toimitusjohtaja: Ravintola-ala ei kestäisi koronan toista aaltoa

Ravintola-ala tarvitsee arvonlisäveron alennusta selvitäkseen kevään ja kesän koronakriisistä, arvioi Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi Ylen aamussa.

– Olemme esittäneet, että ravintolaruoan ja -anniskelun arvonlisävero alennettaisiin kymmeneen prosenttiin 12 kuukauden ajaksi, Lappi totesi.

Kesäkausi tuottaa monelle ravintolalle hyvin, mutta totuuden hetki on edessä syksyllä. Jotta konkurssiaallolta säästyttäisiin, Timo Lappi toivoo ravintoiden vuokranantajilta edelleen alennuksia.

16.7. klo 10.15 Suomalaiset käyneet koronatesteissä aiempia viikkoja enemmän

Koronatestejä tehtiin heinäkuun toisella viikolla, 6.–12.7., enemmän kuin kahdella edeltävällä viikolla. Positiivisten tulosten osuus otetuista näytteistä on aiempaa pienempi.

Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön viikottain tuottamasta tilannearviosta koronaepidemian tilasta Suomessa.

Koronatilanne on viimeisimmällä seurantaviikolla jatkunut Suomessa rauhallisena. THL on kuitenkin tietoinen muutamasta tapausryppäästä ja altistumisista esimerkiksi kausityöntekijöiden keskuudessa. Se seuraa tilannetta tiiviisti alueellisten terveysviranomaisten kanssa.

Lue lisää.

16.7. klo 10.00 Kiina avaa elokuvateatterinsa ensimmäistä kertaa tammikuun jälkeen

Suurin osa Kiinan elokuvateattereista voi ensi viikolla avata ovensa ensimmäistä kertaa tammikuun jälkeen.

Lippuja esityksiin saa kuitenkin myydä vain 30 prosenttia normaalimäärästä ja elokuviin saapuvien seurueiden välillä on otava ainakin metrin väli. Asiakkailta mitataan kuume ja näiden odotetaan käyttävän hengityssuojuksia.

Kiinassa ei ole kymmeneen vuorokauteen havaittu yhtään kotimaassa saatua virustartuntaa. Torstaina maassa raportoitiin yksi virustartunta, joka todettiin ulkomailta tulleelta henkilöltä.

Lähde: AFP

16.7. klo 9.30 Pääministeri Löfven uskoo edelleen Ruotsin koronastrategiaan

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven uskoo edelleen, että Ruotsin omaksuma koronastrategia on oikea kuolemantapausten suuresta määrästä huolimatta. Yhteiskunnan kannalta tärkeiden toimintojen turvaaminen on hänestä ollut koronatoimista päätettäessä tärkeää.

Laajemmin Löfvenin ajatuksista tässä artikkelissa.

16.7. klo 8.16 Keväästä kallis lasku Rajavartiolaitokselle

Rajavartiolaitoksen valvontaoperaatio länsirajalla on jättiponnistus, jonka kustannukset ovat nyt jo lähes 13 miljoonaa euroa. Suomen ja Ruotsin väliselle rajalle on komennettu satoja rajavartijoita eri puolilta maata ja jopa eläkkeeltä.

Rajavartiolaitoksen suunnittelupäällikön, everstiluutnantti Jukka Ikäläisen mukaan näin suurta komennusten määrää ei ole ennen nähty rauhan aikana.

Lue koko juttu tästä.

16.7. klo 7.05 Jemeniin juuttuneita siirtolaisia vainotaan koronapelon takia

Rajojen sulkeuduttua konfliktin repimään maahan jäi loukkuun kymmeniätuhansia Saudi-Arabiaan pyrkineitä siirtotyöläisiä. Lue lisää aiheesta täältä.

16.7. klo 6.00 Bangladeshissa paljastui tuhansien väärennettyjen koronatestien rypäs

Jopa tuhannet bangladeshilaiset ovat saaneet väärennetyn tuloksen koronavirustestistä. Testin on väitetty osoittaneen, ettei heillä ole koronavirusta, mutta mitään testiä ei oikeasti ole edes tehty.

Jo yli kymmenen ihmistä on pidätetty huijausten vuoksi. Yksi pidätetyistä on sairaalan omistava mies, joka saatiin kiinni hänen yrittäessään paeta Intiaan naiseksi pukeutuneena. Pidätettyjen joukossa on myös tunnettu lääkäri puolisoineen. Heidänkin epäillään väärentäneen tuhansia testejä.

Sairaalanomistajan laitoksessa on viranomaisten mukaan tehty 10 500 koronavirustestiä, joista 4 200 on ollut oikeita ja 6 300 väärennettyjä. Lisäksi miehen omistamassa sairaalassa on veloitettu testattavia, vaikka hallituksen kanssa oli sovittu ilmaisista testeistä.

Testiskandaalin pelätään vaikeuttavan bangladeshilaisten siirtotyöläisten elämää, sillä heidän mahdollisuutensa työskennellä ulkomailla voivat nyt heiketä. Viime vuonna maailmalla työskenteli siirtotyössä noin 12 miljoonaa bangladeshilaista.

Esimerkiksi Italiassa on jo todettu useita koronavirustartuntoja Bangladeshista tulleilta. Tämän vuoksi lennot Bangladeshista Roomaan keskeytettiin viime viikolla.

Bangladeshissa on todettu 193 000 koronavirustartuntaa ja 2 457 virukseen liittyvää kuolemantapausta. Todellinen tartuntamäärä lienee kuitenkin huomattavasti suurempi, sillä testejä on tehty vain vähän.

Lähde: AFP

16.7. klo 5.35 Maailman suurin lentoyhtiö American Airlines varoittaa jättilomautuksista

Lentoyhtiö American Airlines aikoo varoittaa 25 000 työntekijäänsä mahdollisesta lomauttamisesta lokakuun alusta lähtien. Yhtiön mukaan sillä on yli 20 000 työntekijää enemmän kuin koronapandemian takia vähentyneen liikenteen pyörittäminen vaatii. Lue lisää täältä.

16.7. klo 5.30 Yhdysvalloissa jälleen uusi huippuluku koronatartunnoissa

Yhdysvalloissa on raportoitu uusi huippuluku koronavirustartunnoissa. Maassa todettiin keskiviikkona lähes 67 700 uutta tartuntaa. Voit lukea lisää täältä.

16.7. klo 5.20 Latinalaisen Amerikan koronakuolemat ylittivät 150 000 rajan

Koronaviruksesta johtuvien kuolemantapausten määrä ylitti Latinalaisessa Amerikassa keskiviikkona 150 000 tapauksen rajan. Alue on nyt Euroopan jälkeen pahimmin kärsinyt alue kuolemantapauksilla mitattuna.

Euroopassa kuolemia on yhteensä yli 203 000.

Noin puolet Latinalaisen Amerikan kuolemista on rekisteröity Brasiliassa. Uusia kuolemantapauksia maassa ilmoitettiin keskiviikkona yli 1 200. Koko pandemian aikana Brasiliassa on ilmoitettu kuolleen yli 75 300 ihmistä.

Venezuelassa ryhdyttiin palauttamaan keskiviikkona koronarajoituksia alueellisesti vain neljä päivää sen jälkeen, kun niiden lieventämisestä oli ilmoitettu. Pääkaupunki Caracas asetetaan "radikaaliin karanteeniin".

Myös Bolivian La Paziin on julistettu neljän päivän karanteeni.

Lähde: AFP

15.7. klo 22.04 Asiakkaille maskipakko yhdysvaltalaisen kauppajätin liikkeisiin

Yhdysvaltain suurin kauppaketju Walmart velvoittaa asiakkaidensa käyttävän kasvomaskeja ketjun liikkeissä ensi viikosta alkaen. Yhtiöllä on Yhdysvalloissa yli 5 000 myymälää.

Yhtiö kuvaa maskeja "kriittisiksi" tämänhetkisessä tilanteessa. Johns Hopkins -yliopiston tietojen mukaan Yhdysvalloissa on todettu tähän mennessä yli 3,4 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kaihtanut pitkään maskipakkoa julkisilla paikoilla, mutta tämän viikon alussa presidentti Trump nähtiin ensimmäistä kertaa julkisuudessa kasvomaski kasvoillaan.

Lähde: Reuters

15.7. klo 20.28 Ruotsin terveysviranomaiset: Koulujen auki pitäminen ei vauhdittanut lasten sairastumista COVID-19-tautiin

Ruotsin terveysviranomaisten mukaan päätös oppilaitosten auki pitämisestä koronapandemian aikana ei ole vauhdittanut lasten ja nuorten sairastumista COVID-19-tautiin. Viranomaiset vertaavat tartuntamääriä Suomeen.

Raportin mukaan 24.2–14.6. välisenä aikana Ruotsissa todettiin 1–19-vuotiailla 1 124 koronavirustartuntaa. Suomessa vastaava luku oli 584, raportista käy ilmi. Uutistoimisto Reutersin mukaan viranomaisten yhteisraporttia ei ole vertaisarvioitu.

Suomessa lasten tartunnat ovat muodostaneet 8,2 prosenttia kaikista koronavirustartunnoista. Ruotsissa vastaava luku on 2,1 prosenttia.

Ruotsissa on raportoitu kaikkiaan yli 76 000 koronavirustapausta.

Lähde: Reuters

15.7 klo 18.20 Rovaniemellä korona-altistuneiden määrä nousi yli kahteen sataan

Rovaniemellä samaan tartuntaketjuun liittyvien korona-altistuneiden määrä on noussut jo yli kahteen sataan.

Viikko sitten keskiviikkona Rollohallissa ja Hoplopissa vierailleista on määrätty karanteeniin 106 ihmistä.

Rovaniemellä todettiin viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa, joiden seurauksena Poropolun päiväkodissa ja Puolustusvoimissa altistui yhteensä sata ihmistä.

Kolmas uusi tartunta todettiin päiväkotilapsella lauantaina. Lapsi oli keskiviikkona vieraillut aktiviteettipuisto Hoplopissa.

15.7. klo 16.52 YK varoittaa: Lasten rokottaminen vähentynyt merkittävästi koronapandemian aikana

Lasten saamien tuhkarokko-, jäykkäkouristus-, ja kurkkumätärokotteiden lukumäärä on pudonnut huolestuttavan alhaiselle tasolle koronapandemian aikana, varoittavat YK:n alaiset järjestöt.

Järjestöjen mukaan tilanteella on vaikutusta miljoonien lasten elämään. Jopa yli 60 maata 82:sta on kärsinyt koronapandemian aiheuttamista häiriöistä liittyen rokotusohjelmiinsa, käy ilmi YK-raportista. Eniten ongelmia aiheuttivat muun muassa suojavarusteiden puute ja matkustusrajoitukset. Rokotuspaikkoja on jouduttu myös paikoin sulkemaan.

Viime vuonna miltei 14 miljoonaa lasta jäi ilman rokotuksia. YK:n mukaan maailmanlaajuisesti tarkasteltuna rokotussuoja oli heikkenemässä jo ennen koronaviruspandemiaa, mutta pandemia on heikentänyt tilannetta entisestään.

Lähde: Reuters

15.7. klo 13.24 Kuolleet vähenivät yhdellä Suomessa kuolinsyiden tarkentuessa

Suomessa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin yhteensä 328 ihmistä. Luku on yhden pienempi kuin eilen tiistaina, koska kuolinsyyt ovat tarkentuneet, kertoo THL (siirryt toiseen palveluun).

15.7. klo 13.00 Ranskan Disneyland avautui neljän kuukauden tauon jälkeen

Pariisin lähellä sijaitseva Disneyland-huvipuisto on avannut porttinsa asiakkaille neljä kuukautta kestäneen koronasulun jälkeen. Aivan koko huvipuisto ei ole käytössä ja asiakasmäärää rajoitetaan.

Puistoon ei myydä portilla lippuja, vaan ne pitää hankkia nettikaupasta etukäteen. Puistoon on sijoitettu lukuisia käsidesipisteitä ja vierailijoita kehotetaan muistamaan turvavälit.

Laitteet, joissa turvavälien pitäminen ei onnistu, ovat toistaiseksi poissa käytöstä. Kasvosuojusten käyttö on puistossa pakollista.

Lauantaina Floridan Disney World avautui asiakkaille neljän kuukauden tauon jälkeen. Hongkongissa puisto puolestaan suljettiin lisääntyneiden virustartuntojen vuoksi.

Tänään keskiviikkona Pariisissa päästetään jälleen asiakkaita myös Eiffel-tornin ylimmälle näköalatasanteelle.

Lähteet: Reuters, AP

15.7. klo 12.16 Koronatartuntoja viisi vähemmän kuin eilen tiistaina

Tartuntatautirekisteri on muuttunut (siirryt toiseen palveluun)tänään keskiviikkona, mikä heijastuu Suomen koronatartuntalukuihin. Tartuntoja on nyt Suomessa kirjattu yhteensä 7 296, mikä on 5 vähemmän kuin eilen.

Laboratorion ja lääkärin tartuntatauti-ilmoitukset koronavirusinfektiosta yhdistetään nyt yhdeksi tautitapaukseksi, kun on kyse samasta mikrobista tai taudista ja samasta henkilöstä vuoden sisällä. Tähän asti yhdistämisen aikaväli on ollut kolme kuukautta.

Jos samasta henkilöstä on koronavirusilmoitus esimerkiksi maaliskuulta ja kesäkuulta, on tartuntatautirekisteriin kirjattu kaksi eri koronatapausta. Nyt koronaviruksen yhdistelyaikaväli muutetaan vuodeksi, jolloin nämä tuplatapaukset poistuvat rekisteristä, tilastoista ja koronakartalta.

15.7. klo 11.42 Hongkong kiristää jälleen koronarajoituksia

Koronapandemian torjunnassa suhteellisen hyvin onnistuneessa Hongkongissa otetaan jälleen käyttöön turvatoimia uusien tartuntojen levitessä.

Suojamaskien käytto on tästä keskiviikosta lähtien pakollista julkisessa liikenteessä satojen eurojen sakkojen uhalla.

7,5 miljoonan asukkaan tiheään asutussa valtiossa yli neljän hengen kokoontumiset kielletään saleilla, kampaamoissa, baareissa, yökerhoissa ja suosituissa karaokepaikoissa.

Samassa ravintolapöydässä saa istua enintään neljä henkilöä. Myös myyntiin tulee rajoituksia. Ainoastaan noutoruokaa on tarjolla iltakuuden ja aamuviiden vällillä.

Korjattu 15.7. klo 13.20 pilkkuvirhe asukasluvussa.

Lähteet: AFP

15.7. klo 10.50 Tokion virustilanne hälyttävä, paljon tartuntoja "punaisten lyhtyjen alueella"

Terveysviranomaiset ovat asettaneet Japanin pääkaupungin korkeimpaan hälytystilaan koronaviruksen leviämisen vuoksi. Viimeisen viikon aikana jo neljänä päivänä uusien tartuntojen määrä on ollut yli 200.

Tartunnan saaneiden joukossa on paljon nuoria. Virus on levinnyt erityisesti juhlinta-alueena tunnetussa Shinjukun kaupunginosassa, jossa sijaitsee myös niin sanottu punaisten lyhtyjen alue.

Samaan aikaan Japanissa on käynnissä kampanja, jolla kannustetaan kotimaanmatkailun lisäämiseen. Nyt Tokion ulkopuolella moni onkin huolissaan siitä, että matkailijat tuovat viruksen mukanaan. Talousministeri Yasutoshi Nishimuran mukaan kampanjaa kuitenkin jatketaan "varovaisesti".

Lähde: Reuters

15.7. klo 10.34 Koronaepidemia puraisi kansantalouden tuotantoa

Työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto putosi toukokuussa 5,5 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Teollisuudessa ja rakentamisessa miinusta tuli noin 3 prosenttia. Palvelujen osuus putosi noin 7 prosenttia. Sen sijaan alkutuotanto kasvoi noin 4 prosenttia viime vuoden toukokuusta.

15.7. klo 10.22 Australiassa sakkoja sadoille kiellon rikkojille, joukossa Pokémonin pelaajia

Koronaviruksen leviämisen vuoksi tiukat liikkumisrajoitukset käyttöön ottaneessa Australian Victorian osavaltiossa on sakotettu jo noin 550 ihmistä rikkomusten vuoksi.

Australian yleisradioyhtiön ABC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) sakkoja saaneiden rikkureiden joukossa on muun muassa Pokémon GO -pelin pelaajia ja pikaruokaravintolaan poistumiskehotuksesta huolimatta jäänyt asiakas.

Poliisi vetoaa nyt ihmisiin, jotta nämä noudattaisivat kieltoja. Erityisen huolissaan viranomaiset ovat juhlien ja muiden kiellettyjen kokoontumisten järjestämisestä.

Osavaltiossa on rekisteröity 238 uutta koronavirustartuntaa. Päivittäisten uusien tartuntojen määrä on pysytellyt jo viikon samassa suuruusluokassa. Yhteensä 27 ihmistä on kuollut Victoriassa viruksen seurauksena.

15.7. klo 7.30 Brasiliassa koronaa sairastava presidentti Bolsonaro työskentelee etänä ja pitää videokokouksia

Koronatartuntojen määrä kasvaa Brasiliassa edelleen voimakkaasti. Tartuntoja on Yhdysvaltain jälkeen maailman toiseksi eniten, vajaat kaksi miljoonaa. Virukseen on Brasiliassa kuollut yli 74 000 ihmistä. Tartunnan saanut presidentti Jair Bolsonaro on jatkanut koronan vähättelemistä ja uhonnut palaavansa pian töihin.

Hän kertoi alkuviikosta voivansa hyvin, mutta kaipaavansa ulkomaailmaan.

Bolsonaro sanoi palaavansa töihin etäisyyksiä noudattaen heti kun mahdollista. Hän on työskennellyt myös karanteenistaan käsin esimerkiksi pitämällä videokokouksia ja viikoittaisen livelähetyksensä Facebookissa. Lue juttu Brasilian tilanteesta tästä.

15.7. klo 6.47 Pikavippien korkokatolla päinvastaiset vaikutukset kuin toivottiin

Suomalaisten maksuvaikeuksien ennakoidaan pahenevan pikavippien korkokaton vuoksi. Korkokattoa laskettiin koronakriisin vuoksi.

Korko on nyt niin alhaalla, ettei pikavippejäkään myönnetä kaikille. Näin ollen lyhytaikaisen lainan tarpeessa oleva ei saa rahaa, mikä johtanee maksuhäiriöihin.

Suomen Asiakastiedon liike- toimintajohtaja Jouni Muhonen arvelee, että maksuhäiriöisten määrän kasvu näkyy Asiakastiedon tilastoissa syksyn ja loppuvuoden aikana.

15.7. klo 6.37 Suomessa ja maailmalla pohditaan rokotteen eettistä jakojärjestystä

Koronaviruksen nujertamiseksi kehitetään eri puolilla maailmaa miltei 150:tä rokotetta. Yli 20 on edennyt ihmiskokeisiin. Kiinassa yksi rokote on jo käytössä, rajoitetusti, armeijassa. Tiedeyhteisössä ollaan erimielisiä siitä, milloin rokote voisi tulla saataville. Ja vaikka rokote valmistuisi, on arvioitu kysyntä niin suuri, ettei tarjonta riitä vastaamaan siihen.

Suomessakin joudutaan pohtimaan priorisointia. Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta.

15.7. klo 4.40 Koronarokotteesta varovaisen lupaavia tuloksia USA:ssa

Yhdysvalloissa on saatu varovaisen lupaavia tuloksia Moderna-yhtiön koronarokotteesta.

Rokote on nyt etenemässä viimeiseen eli kolmanteen testivaiheeseen. Parin viikon kuluttua alkaviin testeihin osallistuu 30 000 koehenkilöä.

Maaliskuussa alkaneessa ensimmäisessä testivaiheessa rokotetta sai 45 koehenkilöä, joille se muodosti yhtiön mukaan riittävän määrän koronaviruksen vasta-ainetta. Puolet koehenkilöistä raportoi lievistä sivuvaikutuksista, kertoo muun muassa CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkimuksen julkaisun jälkeen Modernan osakekurssi nousi Nasdaqissa 15 prosenttia.

15.7. klo 2.55 Intia sulki 125 miljoonan asukkaan osavaltion

Intiassa itäosissa sijaitseva Biharin osavaltio on suljettu 15 päivän ajaksi, jotta alueella leviävät koronatartunnat saadaan kuriin. Biharin osavaltio yksi Intian köyhimpiä. Siellä asuu noin 125 miljoona ihmistä.

Ilmoitus tuli vain muutamaa tuntia aiemmin, kun viranomaiset ilmoittivat Bengalurun kaupungin sulkemisesta viikoksi epidemian vuoksi. Intian eteläosissa sijaitsevassa kaupungissa asuu noin kahdeksan miljoona ihmistä.

Intiassa on rekisteröity yli 900 000 koronatartuntaa eli maailman kolmanneksi eniten Yhdysvaltojen ja Brasilian jälkeen. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu maassa tähän mennessä yli 23 700.

15.7. klo 0.05 Israelissa mielenosoittajat vaativat pääministeri Netanjahun eroa

Israelissa tuhannet ihmiset vaativat tiistaina pääministeri Benjamin Netanjahun eroa. Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Jerusalemiin Netanjahun asunnon ulkopuolelle.

Edellisten 24 tunnin ajalta oli terveysministeriön mukaan varmistunut yli 1 400 uutta koronatartuntaa.

Lue koko juttu täältä.

14.7. klo 21.57 Jimmy Fallon palasi ensimmäisenä melkein normaaliin tv-arkeen, pian on Kauniiden ja rohkeiden vuoro

Yhdysvaltain television suositut myöhäisillan keskusteluohjelmat on jo neljän kuukauden ajan jouduttu tekemään poikkeusjärjestelyin koronaviruksen vuoksi. Haastattelut on tehty videoyhteyksien avulla.

Maanantaina Jimmy Fallon palasi ensimmäisenä juontajana melkein normaaliin arkeen. Tonight Show tehdään kuitenkin toistaiseksi ilman yleisöä.

Kameramiehillä on kasvomaskit ja ohjelmassa esiintyvän Roots-yhtyeen jäsenet on sijoitettu turvaetäisyyden päähän toisistaan.

Paluu arkeen on luvassa myös saippuaooppera Kauniiden ja rohkeiden katselijoille Yhdysvalloissa. Uusia jaksoja on onnistuttu kuvaamaan sen verran, että sarja palaa ruutuun ensi viikon maanantaina. Tauon aikana tv:ssä on esitetty sarjan vanhoja jaksoja.

Lähde: Reuters

14.7. klo 20.05 Yli puolet EU:n asukkaista: koronaviruspandemian hoitoon tarvitaan lisää rahaa

EU-kansalaisista 56 prosenttia katsoo, että EU tarvitsee enemmän varoja, jotta se voisi selvitä koronaviruspandemian seurauksista. Asia selviää Euroopan parlamentin tilaamasta kyselytutkimuksesta.

Eniten kannatusta väite saa Kreikassa, Kyproksella, Espanjassa ja Portugalissa. Suomessa vastaajista 39 prosenttia suhtautui myönteisesti lisäresursseihin samalla kun yhtä moni koki nykyiset resurssit riittäviksi.

Kun kyselyssä kysyttiin, millä politiikan aloilla suurempi EU-budjetti tulisi käyttää, vastaajat asettivat etusijalle kansaterveyden. Vastaajista 55 prosenttia ilmoitti kansanterveyden tärkeimmäksi menoeräksi.

Kyselyn toteutti Kantar verkossa sekä puhelimitse Maltalla ja Kyproksella 11.–29. kesäkuuta. Kyselyyn osallistui lähes 25 000 vastaajaa 27 EU-maasta. Suomesta kyselyyn osallistui 1 044 vastaajaa.

Lähde: STT

14.7. klo 19.13 Suomalaisten matkustus Islantiin vapautuu

Islantiin matkaavat suomalaiset eivät torstaista alkaen (siirryt toiseen palveluun) joudu enää pakolliseen koronavirustestiin tai -karanteeniin.

Myös tanskalaiset, norjalaiset ja saksalaiset vapautetaan testi- ja karanteenivaatimuksesta. Toisin kuin muut Pohjoismaat, Ruotsi lasketaan Islannissa jatkossakin korkean koronariskin maaksi.

Ehtona Islantiin saapuvien suomalaismatkailijoiden vapauttamiselle testaamisesta tai 14 vuorokauden karanteenista on se, etteivät nämä ole kahteen viikkoon käyneet korkean tartuntariskin paikoiksi luetuissa maissa.

Kesäkuun 15. päivästä alkaen Islantiin saapuvilla matkailijoilla on ollut vaihtoehtona joko osoittaa testillä olevansa terve tai asettua 14 vuorokaudeksi karanteeniin. Tästä vaatimuksesta Suomesta saapuvat matkailijat nyt vapautuvat.

Islannissa on tällä hetkellä 12 aktiivista tartuntaa. 1 882 ihmistä on parantunut saamastaan tartunnasta ja kymmenen on kuollut pandemian aikana. Sairaalahoitoon ei ole Islannissa joutunut viruksen vuoksi yhtään ihmistä toukokuun puolivälin jälkeen.

14.7. klo 18.42 Riita puuttuvasta kasvomaskista johti puukotukseen ja ampumiseen Yhdysvalloissa

Yksi ihminen on kuollut kasvomaskin puuttumisesta syntyneen riidan seurauksena Yhdysvalloissa. Tapahtumat saivat alkunsa, kun 43-vuotiaalle miehelle huomautettiin, että Michinganin osavaltiossa ei saa asioida kaupassa ilman maskia.

Maskiton mies puukotti asiasta huomauttanutta 77-vuotiasta miestä. Tämän jälkeen puukottaja yritti hyökätä paikalle saapuneen poliisin kimppuun. Poliisi ampui puukkomiestä, joka kuoli myöhemmin vammoihinsa sairaalassa.

Puukotettu 77-vuotias mies on sairaalahoidossa ja hänen tilansa on vakaa. Välikohtaus tapahtui myymälän pihalla Eatonin piirikunnassa, Michiganissa.

Yhdysvalloissa on raportoitu useista väkivaltaisuuksista, jotka ovat saaneet alkunsa kasvomaskin käytön laiminlyömisestä huomauttamisesta.

Lähde: AP

14.7. klo 18.12 Floridassa ennätysmäärä uusia kuolemantapauksia

Yhdysvaltain Floridan osavaltiossa on rekisteröity uusi päiväkohtainen ennätys koronavirukseen liittyvissä kuolemantapauksissa. Osavaltiossa raportoitiin tiistaina 133 uutta kuolemaa.

Yhteensä Floridassa on kuollut koronaviruksen seurauksena yli 4 500 ihmistä.

Uusien tartuntojen määrä sen sijaan oli tiistaina muutamaa viime päivää pienempi. Uusia tartuntoja raprtoitiin yli 9 000, kun maanantaina niitä ilmoitettiin 12 000 ja sunnuntaina 15 000.

Lähde: Reuters

14.7. klo 17.45 Koronavirustartunta levinnyt poikabänditähtien teatteriesityksessä Japanissa

Japanissa kehotetaan yli 800:aa tokiolaisessa teatterissa vieraillutta ihmistä käymään koronavirustestissä sen jälkeen, kun useilla esiintyjillä on todettu virustartunta. Tokiolaisessa teatterissa yleisölle esiintyivät nousussa olevat poikabändijäsenet.

Kuusi päivää jatkuneiden esitysten jälkeen jo lähes 40 ihmisellä on todettu koronavirustartunta, uutisoi The Japan Times (siirryt toiseen palveluun). Melkein puolet tartunnan saaneista esiintyi Ihmissusi-nimisessä teoksessa. Loput sairastuneet ovat teatterin henkilökuntaa ja yleisöä.

Shinjukun alueella sijaitsevan teatterin lisäksi tartuntoja on löydetty myös paikallisilta cabaret-klubeilta.

14.7. klo 17.00 Sikiön vahvistettiin ensi kertaa saaneen koronatartunnan kohdussa

Ranskassa on vahvistettu ensi kertaa maailmassa, että sikiö on saanut koronavirustartunnan äidiltään kohdussa.

Muillakin vastasyntyneillä on todettu tartuntoja, mutta ei ole voitu varmistaa, ovatko he saaneet tartunnan ennen vai jälkeen syntymän.

Ranskalaistutkijat kertovat varmistetusta tartunnasta Nature Communications -nettilehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Se on osa laajempaa tutkimusta, jossa selvitetään mahdollisia tartuntoja äidiltä syntymättömälle lapselle.

Vauva syntyi maaliskuussa ja on toipunut taudista.

Lääkärit korostavat, etteivät vastasyntyneiden tartunnat vaikuta olevan kovin yleisiä, ja yleensä vauvat toipuvat taudista hyvin.

Lue koko juttu tästä

14.7. klo 17.02 Oikeus: HVK saa purkaa maskikaupan

Huoltovarmuuskeskuksella on oikeus purkaa maskikauppa kauneusyrittäjä Tiina Jylhän yrityksen kanssa ja periä ennakkomaksu takaisin, katsoo virolainen Harjun käräjäoikeus.

Kyseessä on yli 2,6 miljoonaa euroa eli puolet suunnitellun kaupan kauppahinnasta.

– Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin katsoo, että kanne on hyväksyttävä, todetaan oikeuden päätöksessä.

14.7. klo 15.07 Ruotsissa pandemian aikana jo yhteensä yli 76 000 koronavirustartuntaa

Ruotsin Kansanterveysviranomainen (siirryt toiseen palveluun) on raportoinut 175 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä maassa on todettu pandemian aikana 76 001 tartuntaa.

Uusia virukseen liittyviä kuolemantapauksia Ruotsissa ilmoitettiin tiistaina yhdeksän. Yhteensä maassa on kuollut koronaviruksen seurauksena 5 545 ihmistä.

14.7. klo 15.05 Ranskan Macron suosittelee kasvosuojusta julkisissa sisätiloissa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron suosittelee kasvosuojuksen käyttöä yleisissä sisätiloissa.

Presidentti sanoi Ranskan kansallispäivänä myös, että Ranska on ensimmäisten maiden joukossa saamassa Sanofi-yhtiön kehittämää rokotetta.

Lähde: AFP

14.7. klo 14.45 Rovaniemellä yli sata altistunut koronavirukselle

Rovaniemellä on yli sata ihmistä, jotka ovat altistuneet koronavirukselle viime viikolla todettujen kolmen tartunnan vuoksi, kertoo Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas. Kaikki altistuneet on asetettu 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Altistuneista henkilöistä 74 liittyy Poropolun päiväkotiin ja 10 tartunnan saaneen päiväkotilapsen lähipiiriin. Poropolun päiväkoti on nyt suljettu kokonaan määräajaksi. Lisäksi 26 muuta koronatartunnalle altistunutta henkilöä toimivat Puolustusvoimissa ja siihen liittyvässä harrastustoiminnassa.

Viime viikolla myös Rovaniemen HopLopissa altistui mahdollisesti useita henkilöitä koronavirukselle, sillä koronatartunnan saanut lapsi vieraili siellä keskiviikkona kello 11–15. Markku Broaksen mukaan yli 30 henkilöä on tähän mennessä ottanut yhteyttä Rovaniemen terveyskeskukseen tai muuhun terveysviranomaiseen.

14.7. klo 14.35 Englannissa kasvosuojista pakollisia kaupoissa

Englannissa on käytettävä kasvosuojusta 24.7. alkaen kaupoissa ja supemarketeissa.

Käytännön rikkomisesta saattaa seurata 100 punnan sakko.

Englannin uusi käytäntö on jo voimassa Brittein saarilla Skotlannissa ja muun muassa Espanjassa, Italiassa ja Saksassa.

Toukokuun puolivälistä alkaen maskien käyttöä on suositeltu sellaisilla julkisilla paikoilla, jossa turvavälien säilyttäminen ei ole mahdollista. Julkisessa liikenteessä kasvosuojan käyttö on ollut pakollista kesäkuun puolivälistä alkaen.

Uusi käytäntö ei koske alle 11-vuotiaita lapsia.

Lähde: BBC

14.7. klo 11.58 Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Suomessa on todettu nyt yhteensä 7301 koronavirustartuntaa.

THL:n mukaan Helsingissä on todettu nyt 2756 koronavirustartuntaa. Lukema on sama kuin eilen, eli Helsingissä ei raportoitu yhtään uutta tartuntaa.

14.7. klo 10.59 Korona näkyi Alkon myynnissä – erityisesti viinit kävivät kaupaksi kesäkuussa

Koronakevät näkyy myös Alkon myyntitilastoissa. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla litramyynti kasvoi 13,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Alko tiedotteessa.

Alkosta myytiin juomia vuoden ensimmäisenä kuutena kuukautena 43,8 miljoonaa litraa.

Myynnin kasvu näkyy myös kesäkuun tilastoissa. Juomia myytiin Alkosta kesäkuussa edellisvuoteen verrattuna 19,6 prosenttia enemmän. Eniten myyntiään kasvattivat rosee-, valko- ja kuohuviinit. Lue lisää täältä.

14.7. klo 7.58 Saksan hallitus huolestui turistien bailaamisesta Mallorcalla: Ei uutta Ischgliä!

Saksassa pelätään estottoman rantalomailun johtavan koronaviruksen uuteen nousuun. Saksan terveysministeri Jens Spahn varoitti maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että Mallorcasta saattaa tuli Saksalle “toinen Ischgl”.

Itävallan Alpeilla sijaitsevaa Ischglin hiihtokohdetta ja sen after ski -baareja on pidetty yhtenä Saksan koronaepidemian merkittävistä lähteistä. Ischgl tunnetaan Saksassa “Alppi-Mallorcana”, sillä molempiin on usein yhdistetty alkoholipainotteinen lomanvietto.

Uutisoimme Ischglin koronakriisistä keväällä.

Mallorcan asioista saksaksi uutisoiva Mallorca Zeitung -sivusto (siirryt toiseen palveluun) julkaisi viikonloppuna videon, jossa saksalaisturistit juhlivat Playa de Palman alueella “kuin koronaa ei olisikaan”. Saaren koronasääntöjä ei videolla näytetä juuri noudatettavan.

Mallorca on saksalaisten suosituimpia lomakohteita, ja saksalaisturisteja pääsi koronarajoitusten jälkeen saarelle ennen muita.

Brittimedia, kuten Daily Mail -tabloidi (siirryt toiseen palveluun), puolestaan on julkaissut vastaavaa kuvamateriaalia Mallorcan Magalufista, joka on brittituristien suosikkialue. Lomailijat näyttävät ilakoivan entiseen malliin.

Mallorcan aluehallinto teki kasvomaskien käytöstä pakollista maanantaista lähtien käytännössä kaikkialla muualla kuin rannoilla.

14.7. klo 6.08 Ranska korottaa hoitajien palkkoja

Ranskan sairaanhoitajat saavat reippaan palkankorotuksen koronakevään jälkeen. Ranskan hallitus ilmoitti maanantaina, että ammattiliittojen kanssa on sovittu yhteensä runsaan kahdeksan miljardin euron paketista, joka sisältää palkankorotuksia ja investointeja sairaaloihin. Asiasta neuvoteltiin lähes kaksi kuukautta.

Muun muassa Le Monde -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että hoitajien ja sairaaloiden teknisen henkilöstön kuukausipalkkoihin on tulossa keskimäärin 183 euron nettokorotus. Lisäksi palkat nousevat myös niillä lääkäreillä, jotka työskentelevät vain julkisella sektorilla.

Ranskan tuore pääministeri Jean Castex kuvaili pakettia ennen kaikkea tunnustukseksi niille, jotka ovat taistelleet epidemian aikana etulinjassa.

Sairaaloiden kestokyky oli Ranskassa koetuksella koronaepidemian huipussa. Yli 100 000 ihmistä on saanut kevään ja kesän aikana sairaalahoitoa. Koronaan on kerrottu kuolleen Ranskassa yli 30 000 ihmistä.

Ranskassa juhlitaan tiistaina kansallispäivää koronan takia karsituin menoin. Virallisiin juhlamenoihin kuuluu muun muassa kunnianosoitus sairaanhoitohenkilöstölle ja muille avainaloille.

Lähteet: AFP, AP

14.7. klo 4.11 Kalifornia sulkee uudelleen baarit ja elokuvateatterit

Kalifornian kuvernööri on määrännyt suljettavaksi kaikki sisätiloissa toimivat ravintolat ja baarit. Lisäksi kiinni menevät elokuvateatterit ja museot.

Koronatapausten määrä on kääntynyt osavaltiossa räjähdysmäiseen kasvuun viime päivien aikana.

Kaliforniassa on raportoitu viime viikon aikana päivittäin yli 8 000 koronatartuntaa.

Kuvernööri määräsi lisäksi suljettavaksi kampaamot, ostoskeskukset ja kuntosalit 30 piirikunnassa, missä tartuntoja on todettu eniten.

Kaikkiaan osavaltiossa on todettu yli 320 000 tartuntaa. Yli 7 000 on kuollut covid-19-taudin seurauksensa.

14.7. klo 3.50 Noin 5,4 miljoonaa ihmistä menettänyt sairausvakuutuksensa USA:ssa

Arviolta 5,4 miljoona amerikkalaista on menettänyt sairausvakuutuksensa koronapandemian seurauksena, kertoo New York Times.

Lehti perustaa tiedon tuoreeseen Families USA -järjestön raporttiin. Siinä tarkasteltiin sairausvakuutustilannetta helmikuusta toukokuuhun.

Sairausvakuutuksen menetyksen taustalla on työttömyyden lisääntyminen, sillä Yhdysvalloissa sairausvakuutus on usein sidottu työpaikkaan.

Lue koko juttu täältä.

14.7. klo 1.30 Englannin kauppoihin kasvosuojainpakko

Englannissa kaupassakävijöiden on käytettävä kasvosuojainta sakon uhalla 24. heinäkuuta alkaen. Hallituksen mukaan sääntöä rikkovalle voi rapasahtaa jopa sadan punnan eli reilun 110 euron sakot. Jos sakon maksaa 14 päivässä, laskee summa 50 puntaan, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Kyseinen sääntö on ollut voimassa Skotlannissa jo 10. kesäkuuta lähtien.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on arvostellut hallituksen viimeaikaista venkoilua kasvosuojainpakon käyttöönotosta. Vielä sunnuntaina hallituksen avainministereihin kuuluva Michael Gove kertoi olevansa sitä mieltä, ettei maskien käytön tulisi olla pakollista.

Lisäksi oppositio hämmästelee sitä, miksi maskipakko astuu voimaan vasta 11 päivän päästä.

14.7. klo 1.03 Maailmassa on vahvistettu yli 13 miljoonaa tartuntaa

Maailmanlaajuisesti on nyt todettu yli 13 miljoonaa koronavirustartuntaa, selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta. Virukseen liittyviä kuolemia on vahvistettu yli 570 000.

Todellisuudessa tartuntoja on todennäköisesti raportoituja enemmän, sillä esimerkiksi pääsy testeihin vaihtelee eri maissa, ja oireettomat ja vähäoireiset tartunnat voivat jäädä diagnosoimatta.

Eniten virustartuntoja ja -kuolemia on raportoitu Yhdysvalloissa, jossa yli 3,3 miljoonaa ihmistä on saanut tartunnan.

STT, AFP

Lue tästä koronapäivitykset 16.6.–13.7.

Lue seuraavaksi