Hyppää sisältöön

Uudet erikoisjoukot herättävät pelkoa ja vastustusta Yhdysvalloissa – Naamiomiehet ovat kaapanneet ihmisiä pakettiautoihin Portlandissa

Liittovaltion turvallisuusvirastoista koottuja joukkoja on tiettävästi myös ainakin Seattlessa ja Washington D.C.:ssa.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Yhdysvalloissa koronaviruksesta huolimatta. Viime aikoina eri puolilla maata on liikkunut liittovaltion erikoisjoukoja, jotka ovat poimineet mielenosoittajia kuulusteltaviksi. Kuva: AOP

WASHINGTON Yhdysvaltain länsirannikolla jatkuvat mielenosoitukset saavat entistä oudompia piirteitä. Portlandissa Oregonissa on tällä viikolla tehty pidätyksiä, joissa epäilty mielenosoittaja on kaapattu pakettiautoon ja viety kuulusteltavaksi.

Naamioituneet maastopukuiset kaappaajat ovat kuulustelleet kadulta poimimiaan henkilöitä muutaman tunnin ajan.

Oregonissa näiden ”nopean toiminnan ryhmiksi” kutsuttujen aseistettujen erikoisjoukkojen laillisuus on kyseenalaistettu. Oregonin kuvernööri Kate Brown ja Portlandin pormestari Ted Wheeler ovat vaatineet presidentti Donald Trumpia vetämään joukot välittömästi pois kaupungista.

Ministeriötä vastaavan kotimaan turvallisuusviraston apulaisjohtaja Ken Cuccinelli vastasi tiukkasanaisesti (siirryt toiseen palveluun), ettei joukkojen toimintaan tarvita lupaa paikallistasolta. Cuccinelli syytti puolestaan Wheeleria mielenosoittajien jatkuvasta rohkaisemisesta ja mellakoiden lietsomisesta.

Useista virastoista koottu ryhmä

Mielenosoitukset alkoivat toukokuun lopulla, kun George Floyd sai surmansa poliisin kovassa käsittelyssä Minneapolisissa. Kaikkialle maahan kulovalkean tavoin levinneet protestit jatkuvat edelleen Portlandissa ja useissa muissa Yhdysvaltain kaupungeissa.

New York Timesin mukaan vastaavia erikoisjoukkoja on myös Seattlessa ja pääkaupunki Washingtonissa (siirryt toiseen palveluun). Ne toimivat Trumpin poikkeustilamääräyksellä.

Joukkojen tehtävänä on suojella liittovaltion virastorakennuksia sekä patsaita ja muita monumentteja ilkivallalta. Portlandissa ne ovat vartioineet erityisesti kaupungissa sijaitsevaa liittovaltion oikeustaloa.

Ainakin 2 000 hengen vahvuiset erikoisjoukot ovat sisäisen turvallisuuden viraston alaisuudessa. Ne tukevat liittovaltion omaisuuden turvallisuudesta vastaavaa FPS:ää.

Jäsenet on koottu eri virastoista, kuten rajavartiolaitos CBP:sta, rannikkovartiolaitoksesta, maahanmuuttohallinto ICE:sta ja liikenneturvallisuusvirasto TSA:sta.

Ikkunattomat autot, kyltittömät kuulustelijat

Joukkojen kerrotaan liikkuvan Portlandissa ikkunattomilla pakettiautoilla, joissa ei ole rekisterikilpiä. Naamioiduilla kuulustelijoilla ei ole nimikylttejä.

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU:n mielestä joukot syyllistyvät kidnappauksiin. Sen mukaan vastaavaa nähdään pian muuallakin Yhdysvalloissa.

– Portlandin tapahtumien tulisi huolettaa koko maassa, ACLU:n lakiasioiden johtaja Kelly Simon sanoo New York Timesissa.

Trump kertoi viime viikolla määränneensä sisäisen turvallisuuden viraston huolehtimaan Portlandiin turvallisuudesta, koska paikalliset viranomaiset eivät siihen kykene.

.
.