1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksa, Ranska ja Italia harkitsevat pakotteita Libyan asevientikieltoa rikkovia maita vastaan

Sisällissota on repinyt Libyaa jo vuosia.

Libya
Över 2 000 pro-turkiska rebeller kämpar för den libyska regeringen i och omkring huvudstaden Tripoli.
Libyassa on käyty sisällissotaa vuoden 2011 kansannoususta lähtien. AOP

Saksa, Ranska ja Italia ovat valmiita harkitsemaan pakotteiden asettamista niitä ulkovaltoja vastaan, jotka rikkovat Libyan asevientikieltoa. Asiasta kerrottiin kolmen EU-maan johtajan yhteisessä julkilausumassa lauantaina.

Vieraita toimijoita vaadittiin noudattamaan täysin aseidenvientikieltoa, jonka on laatinut YK:n turvallisuusneuvosto. Julkilausuman ovat allekirjoittaneet Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Giuseppe Conte.

He ilmaisivat myös huolensa sotilaallisen jännityksen voimistumisesta Libyassa ja kehottivat kaikkia libyalaisia osapuolia ja niiden ulkomaisia tukijoita heti lopettamaan taistelut.

Valtataistelu eri joukkojen välillä

Vuodesta 2015 Libyassa on käyty valtataistelua YK:n tunnustaman Libyan GNA-hallinnon joukkojen ja sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukkojen välillä.

Haftarin joukoilla on Venäjän, Egyptin ja Yhdistyneiden Arabiemiraattien tuki, kun taas Turkki tukee GNA-hallinnon joukkoja.

Tällä viikolla Egyptin presidentti sanoi, että hänen maansa "ei aio seisoa joutilaana, jos mikä tahansa toimi aiheuttaa suoran uhan kansalliselle turvallisuudelle ei vain Egyptissä vaan myös Libyassa".

Libyassa on käyty sisällissotaa vuoden 2011 kansannoususta lähtien. Tuolloin pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin sotilasliitto Naton johtaman koalition tukemassa operaatiossa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi