EU-johtajien huippukokous jatkuu – Merkel pitää mahdollisena, ettei tuesta päästä sopuun

Itävallan Kurzin mukaan suunta on oikea, Italian Conte sanoo neuvottelujen olevan pattitilanteessa.

Euroopan unioni
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Suomen pääministeri Sanna Marin keskustelevat EU-huippukokouksessa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Suomen pääministeri Sanna Marin keskustelivat lauantain neuvottelujen alkaessa Brysselissä.John Thys / EPA

EU-johtajien huippukokous jatkuu Brysselissä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi tänään, että kokouksessa ei välttämättä päästä sopuun koronaelvytyksestä.

– Ilmassa on paljon hyvää tahtoa, mutta myös erilaisia kantoja. Yritän parhaani, mutta on mahdollista, ettei sopuun päästä, Merkel kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Neuvottelut koronaelpymisrahastosta ja monivuotisesta EU-budjetista jatkuivat yhdeltä iltapäivällä Suomen aikaa. Kokouksen oli alun perin tarkoitus päättyä lauantaina.

Jännitteitä kokouksessa on muodostunut varsinkin pohjoisemman Euroopan maiden säästölinjan ja Etelä-Euroopan maiden tukitoiveiden välille. Suomi, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska ovat ajaneet elpymispaketin pienentämistä ja lainapainotteisuuden merkittävää lisäämistä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michel on ehdottanut yhteensä 750 miljardin euron elpymisrahastoa monivuotisen EU-budjetin päälle.

Tuoreimmassa ehdotuksessa avustuksina annettavien tukisummien määrää on laskettu 500 miljardista 450 miljardiin ja lainojen osuutta nostettu 250 miljardista 300 miljardiin, ilmeisenä myönnytyksenä niin sanottujen "nuukien" maiden ryhmälle.

Hätäjarrusta ei saada sopua

Uutistoimisto AP:n diplomaattilähteiden mukaan neuvotteluiden kiistakapulana on edelleen hätäjarru-esitys, joka antaisi yhdelle maalle lähes veto-oikeuden tukien jakopäätöksissä.

AP:n mukaan moni avainmaa pitää neuvottelujen suuntaa tällä hetkellä oikeana, vaikka sopimukseen onkin vielä matkaa ja jännitteitä on ilmassa.

Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin mukaan avustusten ja lainojen suhde ei edelleenkään ole oikea.

– Kuten odottaa saattaa, neuvottelut ovat vaikeat, mutta olemme menossa oikeaan suuntaan, ja se on kaikkein tärkeintä, Kurz sanoi lauantai-iltana.

Italian pääministeri Giuseppe Conte ei vaikuttanut yhtä optimistiselta kommentoidessaan neuvottelujen etenemistä.

– Olemme pattitilanteessa. Se on hyvin monimutkaista, monimutkaisempaa kuin odotettiin, Conte sanoi.

Lisää aiheesta:

EU-johtajat etsivät kompromissia elpymisrahoituksesta – Ylen neuvottelulähde ennustaa pitkää iltaa, Suomelle uusin esitys ei käy

Onko Euroopan talous ja yhtenäisyys pelastettavissa? Viikonloppuna tehdään historiallisia päätöksiä maanosan tulevaisuudesta – tässä taustat

Lähteet: Associated Press, AFP, Reuters, STT