1. yle.fi
  2. Uutiset

Nikkei-lehti: Britannia kääntynyt Japanin puoleen etsiessään vaihtoehtoja Huawein 5G-teknologialle

Britannian ja Japanin neuvottelut ovat viimeisin käänne Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä teknologiakamppailussa.

5G
Messuvieraat tutkivat Huawein 5G-puhelimia Shanghaissa.
Vierailijat tutustuivat Huawein 5g-osastoon Shanghain Mobile World Congress 2019 -messuilla 27. kesäkuuta 2019.Long Wei / EPA

Britannian hallitus on pyytänyt Japania auttamaan maan 5G-verkon rakentamisessa ilman Huawei-yhtiötä, japanilainen talouslehti Nikkei uutisoi sunnuntaina.

Britannia on nimennyt NEC-yhtiön ja Fujitsun mahdollisiksi vaihtoehdoiksi korvaamaan Huawein verkkotoimittajana, Nikkei raportoi.

Talouslehden mukaan Britannian ja Japanin edustajat tapasivat torstaina Tokiossa. Tämä tapahtui vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Britannia ilmoitti, että kaikki Huawein laitteisto tullaan poistamaan maan 5G-verkosta vuoteen 2027 mennessä.

Britannia siirtynyt Yhdysvaltojen linjoille

Britannian kääntyminen Japanin puoleen on viimeisin kappale Kiinan ja Yhdysvaltojen välisessä teknologiakamppailussa.

Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita vakoilusta Kiinan valtion hyväksi ja varoittanut liittolaisiaan luottamasta yhtiön teknologiaan.

EU:sta eroava Britannia on joutunut punnitsemaan pitkään, kallistuuko se luottamaan Huaweihin mahdollisista riskeistä huolimatta vai taipuuko se pitkäaikaisen liittolaisensa Yhdysvaltojen tahtoon ja hankkii 5G-verkkonsa joltain muulta toimittajalta.

Aikaisemmin Britannia salli Huawein osallistua maan 5G-verkkojen rakentamiseen, mutta nyt Lontoo näyttää lopulta valinneen Washingtonin linjan.

Britannian digitalisaatiosta vastaava ministeri Oliver Dowden sanoi viime viikolla, että Britannia työskentelee liittolaistensa kanssa löytääkseen vaihtoehtoja Huaweille nimeten samalla yrityksiä muun muassa Suomesta ja Ruotsista.

Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri John Demers on aikaisemmin Ylen haastattelussa nostanut esiin Nokian ja Ericssonin ainoina vaihtoehtoina Huawein 5G-teknologialle.

Lue lisää:

Britannia kieltää Huawein tekniikan käyttämisen 5G-verkossaan – Kiina voi ryhtyä vastatoimiin

Britannia pyytää liittolaisiaan kehittämään vaihtoehtoja Huaweille

Britannia sallii Huawein rakentaa 5g-verkkojansa – Yhdysvallat on jo varoittanut Britanniaa

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi