1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelu

WSJ: Yhdysvaltalaistutkijat jäljittivät matkapuhelinten signaaleja lähellä venäläisiä sotilaskohteita

Kaupallisesti saatavilla olevaa paikannustietoa käytetään yhä enemmän myös valtiollisessa tiedustelussa.

Matkapuhelimen käyttäjä paljastaa helposti sijaintinsa. Tätä tietoturvariskiä hyödynnetään myös tiedustelussa. Kuva: Andrew Gombert/EPA

Amerikkalainen tutkijaryhmä Mississippin yliopistosta seurasi viime vuonna matkapuhelinten signaaleja lähellä Venäjän sotilasalueita, Wall Street Journal uutisoi. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkijat seurasivat puhelinten liikehdintää muun muassa Venäjän merivoimien testialueella Nyoksassa päivä sen jälkeen, kun alueella oli tapahtunut räjähdysonnettomuus viime vuoden elokuussa.

Wall Street Journalin mukaan tutkijoiden keräämät puhelinten paikannustiedot osoittivat, että puhelinten käyttäjät palasivat myöhemmin Moskovaan, Pietariin sekä Arkangelin ja Severodvinskin sotilasalueille.

Yliopiston tutkimushanke oli Yhdysvaltojen asevoimien rahoittama. Lehden mukaan hankkeen tarkoitus oli esitellä, mitä hyötyä kaupallisesti saatavilla olevasta datasta voi olla valtiolliseen puolustukseen ja tiedusteluun.

Mississippin yliopiston tutkijat käyttivät projektissa Locate X -palvelua, jonka on kehittänyt tiedusteluohjelmistoon erikoistunut Babel Street -yhtiö.

Julkisesti saatavilla olevan tiedon merkityksen on arvioitu 2000-luvulla kasvaneen Yhdysvaltojen tiedustelussa. Viime vuosina Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisössä onkin käyty aika ajoin keskustelua siitä, pitäisikö julkisen tiedon analysointi erottaa omaksi yksikökseen keskustiedustelupalvelu CIA:sta.