1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona kaatoi ravintoloita Virossa, mutta Kirill Saidkhan otti riskin ja avasi uuden aasialaispaikan Tallinnaan – "Meitä pidettiin hulluina"

Kesän aikana eri puolille Viroa on ilmestynyt kymmeniä uusia ravintoloita, kahviloita ja baareja.

Viro
Kirill Saidkhanin omistama Hogo-ravintola avasi ovensa kesäkuussa.
Kirill Saidkhanin omistama Hogo-ravintola avasi ovensa kesäkuussa.Silja Massa

TallinnaTrendikkäällä Noblessnerin alueella Pohjois-Tallinnassa koronan pelko tuntuu olevan vain muisto.

Heinäkuisena iltapäivänä ihmiset istuskelevat auringossa ravintoloiden terasseilla. Musiikki soi, eikä kukaan näytä ajattelevan turvavälejä. Puheensorinasta erottuu ainakin viroa, englantia ja suomea.

Entiselle sukellusvenetelakalle parin viime vuoden aikana kohonneiden kortteleiden uusin ravintolatulokas on aasialaiseen ruokaan keskittynyt Hogo, joka avasi ovensa kesäkuussa.

Ravintoloitsija Kirill Saidkhan kertoo, että suurin osa hänen ravintola-alalla työskentelevistä tutuistaan piti uuden ravintolan avaamista korona-aikana järkyttävän huonona ideana.

– Meitä pidettiin hulluina. Päätimme kuitenkin ottaa riskin. Uskoimme siihen, että virolaiset haluavat ja uskaltavat syödä kesällä ulkona, Saidkhan kertoo Hogon terassilla.

Noblessnerin satamakortteleiden terasseilla riittää väkeä koronasta huolimatta.
Noblessnerin satamakortteleiden terasseilla riittää väkeä koronasta huolimatta.Silja Massa

Terassilla ruokailee kourallinen asiakkaita: pari kaveriporukkaa ja pariskunta pienen lapsen kanssa.

Myynti on ollut toistaiseksi varovaista, mutta Saidhkan on optimistinen. Hän ei usko koronaviruksen toisen aallon iskevän Viroon ainakaan yhtä pahasti kuin ensimmäisen.

Virossa moni muukin ravintolayrittäjä näyttää ajattelevan samoin. Esimerkiksi Tallinnassa katukuvaan on noussut kesän aikana parisenkymmentä uutta ravintolaa, baaria ja kahvilaa. Pärnussakin uusia ravintoloita on ainakin kuusi.

Koronasta kärsivät eniten turistiravintolat

Toisin kuin Suomessa, Virossa hallitus ei rajoittanut korona-aikana ravintoloiden valtaosan aukioloa. Ostoskeskusten ravintoloiden toimintaa rajoitettiin siten, että ne saivat myydä vain ruuan take away -annoksia.

Käytännössä moni ruokapaikka joutui kuitenkin panemaan lapun luukulle, kun liikevaihto putosi muutamassa päivässä lähes nollaan.

Tilausruuan myynti erilaisten take away -palveluiden kautta helpotti tilannetta jonkin verran.

Kirill Saidkhan arvioi, että Tallinnassa pahiten kärsivät Vanhankaupungin ravintolat, jotka elävät ulkomaisista turisteista. Paikallisten suosimilla paikoilla on mennyt vähän paremmin.

Ulkomaisten matkailijoiden määrä Virossa laski huhtikuussa 96 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Vaikka matkustusrajoituksia on kesän aikana purettu vauhdilla, esimerkiksi isojen risteilyalusten tuomat turistiryhmät sekä aasialaiset matkailijat loistavat yhä poissaolollaan.

Ja vaikka suomalaiset turistit ovat alkaneet hiljalleen palata Viroon, heidänkin määränsä on ollut toistaiseksi vain noin puolet viimevuotisesta.

Noblessnerin satamakortteleiden terasseilla riittää väkeä koronasta huolimatta.
Viro salli suomalaisten vapaan matkustamisen maahan kesäkuun puolivälissä.Silja Massa

Ravintola-alan palkat laskivat

Viron valtio avusti korona-aikana matkailualaa noin 35 miljoonan euron tukipaketilla.

Summa on suunnilleen sama kuin maatalouden saama tuki, mikä on herättänyt Virossa voimakasta arvostelua. Matkailu muodostaa noin kahdeksan prosenttia Viron bruttokansantuotteesta, maatalous ainoastaan neljä.

Koronakriisin alussa monet virolaisyritykset leikkasivat työntekijöidensä palkkoja noin kolmekymmentä prosenttia. Näin toimittiin laajasti myös hotelli- ja ravintola-alalla.

Kirill Saidkhanin mukaan palkkojenalennus oli välttämätön edellytys uuden ravintolan perustamiselle.

Työntekijöitä ei hänen mukaansa ole ollut vaikea löytää tavallista matalammasta palkkatasosta huolimatta – päinvastoin. Moni ravintola-alan ammattilainen etsii nyt työtä epätoivoisesti.

Hogo työllistää tällä hetkellä kaksi kokkia sekä vaihtuvan määrän tarjoilijoita tarpeen mukaan.

Työntekijöiden palkat aiotaan nostaa normaalille tasolle, kun kriisiaika on ohi, Saidkhan lupaa.

Kirill Saidkhanin omistama Hogo-ravintola avasi ovensa kesäkuussa.
Kirill Saidkhan toivoo, että loppukesästä myös ulkomaiset turistit löytäisivät hänen ravintolansa.Silja Massa

"Vain aika näyttää, miten meidän käy"

Hogon omistajien päätöstä uuden ravintolan perustamisesta helpotti, että he olivat pyörittäneet aiemmin samoissa tiloissa toista ravintolaa.

Aiempi ravintola ei menestynyt, ja Saidkhan yhtiökumppaneineen päättikin sulkea sen heti koronakriisin iskiessä.

Lupa-asiat olivat kuitenkin kunnossa ja liiketila valmiina uutta ravintolaa varten. Piti vain uudistaa konsepti, nimi ja ruokalista, palkata uusi henkilökunta ja muuttaa sisustusta.

– Olisi ollut huomattavasti kalliimpi projekti aloittaa kaikki aivan alusta. Siihen emme olisi ehkä näin koronakesänä ryhtyneet, Saidkhan sanoo.

Saidkhan kumppaneineen omistaa Hogon lisäksi myös viereisen Patarei-hampurilaisravintolan, joka on ollut auki vuoden verran, ja saavuttanut lyhyessä ajassa vankan asiakaskunnan. Patarein menestys rohkaisi kokeilemaan uutta.

– Sen perusteella tiesimme, että tällä alueella on ostovoimaa ja kysyntää hyvälle ruualle, Saidkhan sanoo.

Toistaiseksi ylivoimainen enemmistö Hogon asiakkaista on virolaisia. Saidkhan toivoo, että loppukesä houkuttelisi paikalle myös suomalaisia ja muita ulkomaisia turisteja.

– Vain aika näyttää, löytävätkö asiakkaat meidät ja miten meidän lopulta käy.

Kuusi uutta ruokaravintolaa Tallinnassa

Hogo. Aasialaisravintola Noblessnerissa. Staapli 3-111.

Mood. Muotiteemainen ravintola Vapaudenaukion laidalla. Vabaduse väljak 10.

Om. house. Aasialaisravintola Rotermannin korttelissa. Rotermanni 18/2.

Oia. Kreikkalainen ravintola Vanhassakaupungissa. Vene 6.

POMO. Italialaisravintola Tammsaaren puistossa. Pärnu maantee 3.

Riviera Palais Brasserie. Ranskalaistyyppinen ravintola Viron historiallisen museon tiloissa. Pirita tee 56.

Täsmennetty 23.7. klo 14.50 kohtaa ostoskeskusten ravintoloiden koronarajoituksista: kauppakeskusten ravintolat saivat myydä ruokaa vain noutoannoksina.

Lue lisää:

Aterimet loppuivat hotellista, Pärnuun pääsyyn tarvittiin erikoislupa – Tallinnan-loma oli 55 vuotta sitten uusinta uutta

Vasta koronakriisin aikana muistin, että Viro on todellakin ulkomaa

Lue seuraavaksi