EU-huippukokous elvytysrahoista jatkuu jatkumistaan – uudessa esityksessä lainapainotteisuus kasvoi entisestään

Katso videolta, miten pääministeri Sanna Marin kommentoi neuvotteluja sunnuntaina illansuussa.

Euroopan unioni
Pääministeri Marin: EU-elpymisrahaston kokoa tulee pienentää
Pääministeri Marin: EU-elpymisrahaston kokoa tulee pienentää

EU-maiden valtionpäät ovat neuvotelleet EU:n monivuotisesta budjetista ja elvytysrahastosta Brysselissä perjantaista asti. Toistaiseksi neuvotteluissa ei ole tiettävästi syntynyt tulosta. Sunnuntain neuvottelut ovat jatkuneet maanantain vastaisen yön pikkutunneille asti.

Sunnuntaina Brysselissä on kokoonnuttu pienemmissä ryhmissä, ja yhteiskokous alkoi illalla. Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi kello 18 Suomen aikaa oman näkemyksensä neuvotteluista ja sanoi uskovansa, että ratkaisu on rakennettavissa.

– On aivan selvää, että tämän elpymisvälineen koko pitää tulla alaspäin. Suomen keskeinen tavoite on saada avustusten määrää maltillisemmaksi. Vielä ei ole varmaa, tuleeko tänä viikonloppuna valmista. Mutta jos on mahdollista, että sopu tulee, uskon, että maanantaihin asti täällä neuvotellaan, Marin totesi Ylen haastattelussa.

Jäsenmaiden välillä on erimielisyyttä etenkin 750 miljardin euron elvytysrahaston painotuksesta. Alkuperäisessä esityksessä avustusten osuus oli 500 miljardia ja lainojen osuus 250 miljardia.

Avustusosuuden pienentämistä on vaatinut erityisesti niin sanottu Nuuka nelikko eli Hollanti, Itävalta, Tanska ja Ruotsi. Myös Suomi on ollut samoilla linjoilla.

Puolenyön jälkeen yhteiskokous meni tauolle ja kokoustamista jatkettiin taas pienemmissä ryhmissä. Tapaamisiin osallistuneet ovat julkaisseet Twitterissä kuvia, joissa Sanna Marin on ollut keskusteluissa niin kutsutun nuukan nelikon maiden johtajien kanssa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel teki lauantaina uuden esityksen, jossa avustuksina annettavien tukisummien määrää on laskettu 500 miljardista 450 miljardiin ja lainojen osuutta nostettu 250 miljardista 300 miljardiin.

Löytyykö ratkaisu puolet ja puolet -mallista?

Muun muassa uutistoimisto AFP:n ja talouslehti Bloombergin (siirryt toiseen palveluun)mukaan sunnuntain neuvotteluissa Michel teki jälleen uuden esityksen, joka hinaa ratkaisua tasapuolisempaan suuntaan. Nyt paketista 400 miljardia olisi tukia ja 350 miljardia lainoja.

Aamuyöhön mennessä ei kuitenkaan ollut selvyyttä siitä, riittääkö tämä vakuuttamaan nuukaa nelikkoa sekä Suomea. Bloombergin mukaan Hollannin pääministeri Mark Rutte kollegoineen Itävallasta, Tanskasta ja Ruotsista olisivat torjuneet tämän esityksen ja pitävät kiinni siitä, että tukien osuus saisi olla korkeintaan 350 miljardia.

Politico-verkkolehden (siirryt toiseen palveluun) diplomaattilähteiden mukaan neuvotteluissa olisi merkkejä siitä, että nuukan nelikon rivit olisivat rakoilemassa Hollannin ja Itävallan vastustellessa samaan aikaan kun Ruotsi ja Tanska olisivat taipuvaisempia sopuun.

Politicon mukaan jotain merkkejä olisi siitä, että sopu saattaisi löytyä 50/50-ratkaisusta, jossa tukipaketista 375 miljardia olisi tukia ja toinen mokoma lainaa. Toistaiseksi Ranska on kuitenkin vastustanut tätä.

Täältä voit lukea, millaisista asetelmista kolmanteen kokouspäivään lähdettiin.

Päivitetty 20.7. klo 0.06: Tiedoilla uudesta esityksestä AFP:ltä ja Bloombergiltä.

Päivitetty klo 3.38: Neuvottelujen edistymisestä pikkutunneilla

Lue lisää:

EU-neuvottelut: Mitä Suomi haluaa, mistä neuvotteluiden pitkittyminen kertoo, entä Brysselin ilmapiiri? Eurooppa-tutkija kertoo

EU-johtajien huippukokous jatkuu – Merkel pitää mahdollisena, ettei tuesta päästä sopuun