Kaikkien aikojen matkailukesä ei näy Itä-Suomen teillä: Liikennettä on edelleen vähemmän kuin normaalisti

Liikennemäärä nousee hiljalleen koronakevään jäljiltä, mutta teillä on edelleen hiljaista.

liikenne
Autoja valtatiellä.
Rajoitukset ja tapahtumien puute saavat ihmiset pysyttelemään poissa tien päältä.Petri Lassheikki / Yle

Kesä saapui ja rajoituksia höllennettiin, mutta Itä-Suomen teillä on edelleen hiljaista.

Keväällä liikenne väheni Suomen teillä merkittävästi koronaviruksen vuoksi, ja liikennettä on edelleen tavallista vähemmän.

Väyläviraston keräämien liikennemäärätietojen mukaan Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan teillä on kesällä ollut noin 15 prosenttia vähemmän liikennettä kuin viime kesänä.

Pohjois-Savossa ero on pieni: kesäkuussa liikennettä oli noin 10 prosenttia vähemmän, heinäkuussa lähes yhtä paljon kuin yleensä.

Sen sijaan Pohjois-Karjalan liikenne on vähentynyt viime kesästä jopa kolmasosan. Liikenteen määrä on siellä jäänyt lähes yhtä alhaiseksi kuin kevään notkahduksen aikaan.

Tavalliset autoilijat jäävät kotiin

Pitkin kesää on uutisoitu kotimaanmatkailun luvatusta kesästä ja matkailuautobuumista, mutta tilastoja lomamatkatkaan eivät kaunista.

Kukaan ei vielä tarkkaan tiedä, miksi liikenne ei ole palautunut kesällä ennalleen, sanoo Tieliikennekeskuksen liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki.

– Raskas liikenne on jatkunut kaiken aikaa suhteellisen normaalina. Enemmän se on meistä jokaisesta tavan kulkijasta kiinni, Sauramäki sanoo.

Hän kuitenkin arvelee, että liikennemäärän laskuun on kaksi todennäköistä syytä. Ensiksikin ihmiset noudattavat edelleen rajoitusten aikaista tapaa pysyä kotona. Toisekseen valtaosa kesätapahtumista on peruttu, joten niiden perässä ei tietenkään liikuta.

Sauramäen mukaan tilastoista näkyy, että liikennemäärä on heinäkuussa pienoisessa nousussa. Paluu normaaliin on siis näköpiirissä. Sauramäki ei suhtaudu turhan pessimistisesti edes kesäkuun mateleviin numeroihin.

– Jos ajattelee, että tapahtumia ei ole normaalisti, mutta liikennemäärä on laskenut kuitenkin näin vähän, niin se kertoo, että kyllä ihmiset liikkuvat paljonkin.