1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump kiisti USA:n synkän koronatilanteen televisiohaastattelussa – "Meillä on yksi matalimmista kuolleisuusluvuista"

Trump oli puolustavalla kannalla Fox Newsin pitkässä televisiohaastattelussa.

Kuva: Jim Watson / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli sunnuntaina julkaistussa Fox Newsin televisiohaastattelussa (siirryt toiseen palveluun)puolustavalla kannalla koronapolitiikkansa suhteen.

Presidentti kiisti hanakasti uutisankkuri Chris Wallacen esittämät Johns Hopkins -yliopiston tilastotiedot, jonka mukaan Yhdysvalloilla on maailman 7. pahin koronavirukseen liitetty kuolleisuusluku väestöön suhteutettuna. Yliopiston keräämien tilastojen mukaan Yhdysvallat on esimerkiksi Brasiliaa ja Venäjää heikommassa asemassa kuolleisuuden suhteen.

– Mielestäni asia on päinvastoin, mielestäni meillä on yksi kaikkein matalimmista kuolleisuusluvuista, Trump sanoi.

Riita sai Trumpin keskeyttämään haastattelun ja pyytämään henkilökunnaltansa Valkoisen talon omia lukuja, jotka perustuivat Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen tilastoihin.

Eurooppalaistilastossa Yhdysvallat oli yhä paremmassa tilanteessa kuin esimerkiksi Italia ja Espanja, mutta luvuissa ei ollut mukana esimerkiksi Venäjää ja muita Yhdysvaltoja paremmin pärjännyttä maata.

Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjä kuolemia on todettu yli 140 000, eli enemmän kuin missään muussa maassa. Väkilukuun suhteutettuna maan uhrimäärä ei kuitenkaan ole vielä yhtä suuri kuin esimerkiksi Britannialla tai Espanjalla.

Vähätteli Bidenin kyvykkyyttä presidentiksi

Trump myös toisteli väitettään, että maan räjähdysmäisesti kasvaneet tartuntaluvut johtuvat siitä, että Yhdysvallat testaa koronavirusta niin aktiivisesti.

– Yksikään maa ei ole tehnyt sitä, mitä me olemme tehneet, mitä testaamiseen tulee. Koko maailma kadehtii meitä, Trump sanoi.

Tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vielä heinäkuun puolenvälin tienoilla esimerkiksi Venäjällä ja Britanniassa testejä oli yhä tehty Yhdysvaltoja enemmän väestömäärään suhteutettuna.

Haastattelussa Trump hyökkäsi jälleen marraskuun presidentinvaalien vastaehdokasta, demokraattien tulevaa ehdokasta Joe Bidenia kohtaan. Tuttuun tapaansa istuva presidentti kyseenalaisti Bidenin henkisen tilan.

– Biden ei osaa panna kahta lausetta peräkkäin. He tuovat hänet ulos ja kysyvät häneltä kysymyksiä. Hän lukee teleprompterista ja menee sitten takaisin kellariinsa. Joe Biden ei edes tiedä olevansa elossa, okei? Trump sanoi.

Trump ei kuitenkaan ankkurin kysyessä sanonut, onko Biden hänen mielestään seniili. Pitkässä haastattelussa käsiteltiin myös muun muassa sitä, miten Trump reagoisi mahdolliseen häviöönsä.

– En ole hyvä häviäjä. En tykkää häviämisestä. En häviä kovin usein, en tykkää siitä.

Trump ei kuitenkaan suostunut antamaan suoraa vastausta siihen, hyväksyykö hän vaalituloksen.

– Sitä ei voi tietää. Se riippuu. En sano kyllä tai ei, Trump vastasi ankkurin kysymyksiin.