1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varkaus

Hakekasan sammutus Stora Enson Varkauden tehtaan alueella jatkuu tiistaihin saakka

Jätepuukasat joudutaan levittelemään palon sammuttamiseksi.

Hakekasan palosta levisi sankkaa savua viikonvaihteessa. Kuva: Jouni Putkonen

Varkaudessa Stora Enson tehdasalueella lauantaina syttyneiden hakekasojen sammutus jatkuu edelleen.

Kymmenen metrin korkuisissa jätepuukasoissa syttyi palo lauantaina aamupäivällä. Palo eteni kasojen sisällä edelleen ja tuli pureutui sitkeästi kasan pohjalle saakka. Päivystävän palomestarin Eerik Pudaksen mukaan tilanne näytti varhain maanantaiaamuna kuitenkin jo paremmalta.

– Yö on tässä nyt sammuteltu. Tässä on kaksi pyöräkonetta, jolla kasaa puretaan. Pelastuslaitoksen vesitykeillä jäähdytellään puita. Koko kasa pitää käydä vaihe vaiheelta läpi ja kytöpalot sammutella.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen maanantaina aamupäivällä antaman arvion mukaan palon sammutus kestää tiistaihin saakka. Palossa on siirrytty jälkisammutusvaiheeseen, jossa kaikki palavat kasat käännetään ja kytöpesäkkeet sammutetaan.

Palosta levisi viikonvaihteessa runsaasti savua Kommilan ja Puurtilan sekä Taulumäen, Kuoppakankaan ja Könönpellon alueelle. Varhain maanantaiaamuna savua ei juurikaan leviä enää ympäristöön.

Paloa on ollut sammuttamassa kymmeniä palomiehiä Pohjois-Savon ja Etelä-Savon pelastuslaitoksilta sekä sopimuspalokuntalaisia muun muassa Mikkelin VPK:sta. Pelastuslaitos pyrkii hyödyntämään sammutustyössä sopimuspalomiehiä mahdollisimman paljon.

Pelastuslaitoksella oli hetkellisiä vaikeuksia saada paikalle riittävästi sammuttajia. Heistä monet ovat tehneet pitkää päivää ja käyneet välillä nukkumassa muutaman tunnin.

Palon syttymissyy ei ole vielä selvillä.