Kuvat näyttävät, miten Tampereella teollisuusalueen palosta levisi terveydelle haitallista savua – vaara on nyt ohi

Päivystävä palomestari kertoo Ylelle, että sammutustyöt tulevat kestämään pitkään. Palo on lähtenyt todennäköisesti murskainkoneesta.

Tampereella teollisuusalueella palaa energiapuukasa
Tampereella teollisuusalueella palaa energiapuukasa

Tampereelle annettiin maanantaina vaaratiedote Linnainmaan ja Pappilan alueelle terveydelle haitallisen savun takia. Alueen asukkaita kehotettiin pysymään kotona sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto. Ihmisiä pyydettiin välttämään liikkumista Linnainmaan ja Jankan alueella.

Pirkanmaan pelastuslaitos kertoi puoli seitsemältä illalla, että vaara on ohi. Vaaratiedote tuli aamulla kello yhdeksän jälkeen.

Savunmuodostus on vähentynyt ja palo on saatu rajattua. Paloa sammuttaa pelastuslaitoksen kaluston lisäksi kolme kaivinkonetta, joilla palavaa materiaalia saadaan raivattua ja sammutettua. Todennäköisesti sammutus- ja raivaustyöt kestävät iltaan asti.

Savua muodostuu runsaasti. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Aiemmin päivystävä palomestari Mika Kupiainen kertoo Ylelle, että palon sammuttaminen on hidasta. Jälkisammutustyöt voivat venyä tiistain puolelle.

– Kasa on noin 20 metriä korkea, ja paloa aika vaikea sammuttaa. Kasaan ei voida laittaa miehiä kiipeämään työturvallisuussyistä. Me olemme joutuneet ottamaan koneita purkamaan kasaa, sitä jäähdytetään ja estetään palon leviäminen, Kupiainen kertoo.

Iltapäivällä päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen kertoo, että kasaa puretaan kaivinkoneen kauha kerrallaan. Tuuli levittää paloa kasan sisään.

– Kasa on vaarallinen palomiehille, paloon syntyy onkaloita. Kasaa sammutetaan maasta ja nostolavan korista käsin.

Varauduttu evakuointiin

Pelastuslaitos sai maanantaina aamulla ennen kahdeksaa suurhälytyksen itäiselle Tampereelle, teollisuusalueelle ohitustien ja Sammon valtatien risteykseen. Alueella on esimerkiksi autopurkaamoja, huoltoa sekä muuta ajoneuvoihin liittyvää toimintaa.

Hälytys tuli ensin liikennevälinepalosta, mutta luokitus muutettiin kohta suureksi rakennuspaloksi.

Hetkeä myöhemmin selvisi, että Enerkon energia- ja ympäristöpalvelun toimipisteessä palaa energiapuukasa. Palavassa kasassa on pelastuslaitoksen mukaan rakennusten purkujätettä, muun muassa puuta ja muovia.

Palo on lähtenyt todennäköisesti murskainkoneesta.

Paikalla on 20 yksikköä sammuttamassa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Enerkon Oy toimittaa hakelämpöenergiaratkaisuja ja valmistaa biopolttoainetta puujätteestä.

Pelastuslaitos on varautunut evakuointiin. Paikalla on esimerkiksi kaksi hoitolaitosta. Toistaiseksi evakuointia ei ole tehty.

– Vaaratonta savua ei ole. Alueella on kierretty ja tiedotettu, että savussa ei saisi liikkua, Mika Kupiainen sanoo.

Päivystävä palomestari Mika Kupiainen sanoo, että palon jälkisammutustyöt voivat mennä tiistaiaamuun. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Savun suuntaa seurataan ja tällä hetkellä se menee kohti pohjoista.

Tampereella oli vastikään iso Deleten palo, jossa yksi asuinalue evakuointiin kierrätyskasan palamisen tieltä.

Pelastuslaitoksessa mietitään, onko sillä jatkossa mahdollisuus vaikuttaa siihen, että vastaavia laitoksia voitaisiin sijoittaa kauemmaksi asutuksesta tai pelastustöitä voitaisiin helpottaa.

Tarkastettu kesäkuussa

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan palavassa laitoksessa on kyse Tampereen kaupungin ympäristövalvontaviranomaisen luvittamasta ja valvomasta laitoksesta.

Ely-keskus on aikoinaan lausunut laitoksen ympäristölupahakemuksesta, mutta siinä on kiinnitetty huomiota lähinnä valumavesien tarkkailuun, eikä näistä ole tiedossa mitään huomautettavaa, Ylelle kerrotaan.

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Harri Willberg sanoo, että paikka on tarkastettu viimeksi kesäkuussa. Silloin huomautettiin, että kasa oli metrin, kaksi metriä liian korkea. Hän pitää ylitystä kasaan nähden pienenä.

– Ei ole ollut isompia ongelmia, Willberg kertoo.

Viime vuonna paikasta tuli kolme valitusta, lähinnä meluun liittyen.

Aiemmin kaupunki oli määrännyt, että vuoden loppuun mennessä yhtiön pitää rakentaa katettu tila teollisuus- ja kaupan jätteelle.

Tampereen kaupungin tarkastaja lähti heti maanantaina aamulla palopaikalle. Kaupunki tarkkailee, ettei sammutusvesistä ole ongelmaa.

Purkukasa palaa

Paikalle tulee koko ajan uusia pelastusyksiköitä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Paikalla oleva Ylen toimittaja Petri Lassheikki kertoi aamulla, että tulipalosta aiheutui kovasti savua, joka käy henkeen. Parin tunnin kuluttua savu alkoi hälventyä.

– Koko ajan tulee uusia paloautoja paikalle Sammontietä pitkin. Yksi poliisiauto on rauhoittamassa liikennettä Sammon valtatien ja Hautalantien risteyksessä. Savu käy henkeen vielä kaukana palopaikalta, Lassheikki kertoi aamulla.

Samalla kadulla on pari taloa.

Vaaratiedote koskee Linnainmaan ja Pappilan aluetta terveydelle haitallisen savun takia. Video: Marjut Suomi

Palava kasa on noin hehtaarin kokoinen

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan palava kasa on noin hehtaarin kokoinen. Palokunnan yksiköitä on paikalla sammuttamassa yli 20.

Päivystävä palomestari kertoo Ylelle, että sammutustyöt tulevat kestämään todella pitkään.

Hälytys Hautalantielle tuli kello 07.50.

Kuva: Marjut Suomi / Yle
Purkujätekasa palaa Tampereella. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Seuraamme tilannetta.

Lue lisää: