Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoo uudistaneensa kantansa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
Keskusliitto kertoo tiedotteessa, että ansiosidonnainen työttömyysturva ei saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen. Liitto pitää nykyistä järjestelmää epäoikeudenmukaisena ja siksi kannattaa kaikille ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
EK:n mukaan korona-aika on osoittanut, että kaikki tarvitsevat ansiosidonnaisen työttömyysturvan.
– Pandemia on alleviivannut, että ansiosidonnaista turvaa eivät saa usein pienipalkkaiset työntekijät ja siksi tarvitsemme lakisääteisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan, EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo tiedotteessa.
EK:n mukaan samassa yhteydessä on kuitenkin tehtävä keskusliiton aiemmin esittämät muutokset työttömyysturvan kannustavuuden parantamiseksi, koska yleisen työttömyysturvan luominen lisää kustannuksia.
EK:n mukaan tällaisia toimia ovat muun muassa työttömyysturvan porrastaminen, jolloin uudistus ei toisi lisäkustannuksia eikä se vähentäisi työn kannustavuutta.
EK:n mukaan uudessa järjestelmässä keskitetty toimeenpano olisi järkevin ratkaisu, jos esimerkiksi Kela hallinnoisi työttömyysturvaa.
Liitto kertoo tiedotteessa, että uutta kantaa on valmisteltu vuoden verran.
SAK pitää kannanmuutosta työntekijoiden edun vastaisena ja romuttaa yhteistyötä
Isoin palkansaajakeskusjärjestö ja EK:n vanha neuvottelukumppani SAK pitää kannanmuutosta valitettavana. Järjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta näkee, että muutos vaikeuttaa jatkoneuvotteluita työmarkkinoilla.
EK:n kanta on SAK:n mukaan työntekijoiden edun vastainen. Eloranta kummeksuu työnantajaleirin puheita reiluudesta, samalla kun liputetaan sosiaalietuuksien leikkauksien tarvetta.
– Heikennykset vaikuttavat niihin ihmisiin, jotka ovat jo jostain syystä heikommassa asemassa työmarkkinoilla. Nykyinen järjestelmä ja sen kehittäminen on palkansaajan etu, Eloranta vetoaa työmarkkinaosapuoliin.
SAK näkee jokaisen työttömän ansiosidonnaisen turvan johtavan siihen, että muutos pitää rahoittaa mahdollisesti työttömyysturvan leikkauksilla. Kokoomuksen tällä vaalikaudella esille nostama ja EK:n nyt kannattama malli maksaa palkansaajajärjestöjen mukaan arviolta satoja miljoonia euroja.
– Jos työttömyysturvaa heikennetään, lähdemme ajamaan irtisanomissuojan parantamista, Eloranta väläyttää vastatoimena.
STTK kritisoi EK:ta "maton jalkojen alta vetämisestä"
EK:n muuttunut kanta nosti keskustelua myös Twitterissä. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola epäilee, että kallis uudistus eli ansiosidonnaisen laajentaminen rahoitettaisiin ansioturvaa heikentämällä.
– Mielenmuutos on susi lampaan vaatteessa: se kielii EK:n halusta murentaa yleisesti työttömien turvaa, Palola kirjoittaa Twitterissä.
Hinta-arvio esitetylle uudistukselle vaihtelee noin 200 – 300 miljoonan euron välillä. On selvää, että tällaista rahaa ei mistään tulisi lisää vaan turvan laajentaminen rahoitettaisiin etuisuuksia heikentämällä #työelämä #politiikka @STTKMikonkatu https://t.co/Pvoo97wbj1
— Antti Palola (@AnttiMPalola) 20. heinäkuuta 2020
Palola kritisoi EK:ta myös "maton jalkojen alta vetämisestä".
Vielä viime viikolla EK totesi kannattavansa nykyistä järjestelmää. Ay-liikkeellä on Etelärannassa semmoinen kumppani, joka tekee yhteistyötä aina, kun kokee sen itselleen hyödylliseksi - mutta on muuten valmis vetämään maton jalkojen alta @STTKMikonkatu https://t.co/Pvoo97wbj1
— Antti Palola (@AnttiMPalola) 20. heinäkuuta 2020
STTK:n maanantaina julkaisemassa tiedotteessa Palola kritisoi ansiosidonnaisen laajentamisesta käytyä keskustelua vastenmieliseksi.
– On vastenmielistä kuunnella aloitteen takana olevien puheenvuoroja, joissa ansiosidonnaisen laajentamista perustellaan ”oikeudenmukaisuudella” ja jätetään kertomatta todelliset motiivit, eli halun leikata työttömien toimeentuloa, Palola kirjoittaa STTK:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).
STTK:n edunvalvonnan johtaja Katarina Murto totesi Ylen aamun haastattelussa viime viikolla, että STTK pitää nykyjärjestelmää toimivana, mutta pitää myös jatkoselvitystä työttömyysturvan laajentamisesta tarpeellisena.
Lue myös: