Trump kiisti ja vähätteli Yhdysvaltain koronatilannetta tv-lähetyksessä – tässä neljä tarkistettua Trumpin väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa

Trump puolusti televisiohaastattelussa Yhdysvaltain koronalinjaa.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Washington DC:ssa 15. heinäkuuta 2020.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt useita perusteettomia väittämiä Yhdysvaltain koronatilanteeseen liittyen. Trump kuvattiin 15. heinäkuuta 2020. Yuri Gripas / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Yhdysvalloissa on maailman alhaisin väestöön suhteutettu COVID-19-tautiin liittyvä kuolleisuusluku. Kyseessä on yksi Trumpin sunnuntai-iltana esittämistä väitteistä Yhdysvaltain korontilanteeseen liittyen.

Uutistoimisto AP:n Fact Check -sivusto tarkasti faktat (siirryt toiseen palveluun)Trumpin Fox Newsin televisiohaastattelussa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) lausumista väitteistä. Ohessa neljä Trumpin väitettä Yhdysvaltain koronatilanteesta, jotka eivät pidä paikkaansa.

1. Faucin kommentit koronatilanteesta

Trump: Trumpin mukaan tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci oli vakuutellut koronapandemian alussa, että tilanne menisi ohi, kertoo uutistoimisto AP.

– Tämä on pian ohi. Älkää olko huolissanne tilanteesta. Hän oli väärässä, Trump sanoi televisiokanavan haastattelussa uutistoimistojen mukaan.

Fakta: Trump liioittelee Faucin lausuntoja. Tammi-helmikuussa Fauci kommentoi koronavirustilannetta, että amerikkalaisten ei tarvitse panikoida sen hetkisessä tilanteessa. Fauci kuitenkin totesi samalla, että koronatilanne "kehittyy".

Tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci Yhdysvaltain hallinnon terveysviranomaisten kuultavana 30. kesäkuuta 2020.
Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on useaan otteeseen kritisoinut julkisuudessa Yhdysvaltain hallinnon koronatoimia. Kuva otettu 30. kesäkuuta 2020. Al Drago / EPA

– Tällä hetkellä riski on yhä matala, mutta tilanne voi muuttua. Olen todennut näin useita kertoja, Fauci totesi NBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) 29. helmikuuta.

Fauci ei ole väittänyt koskaan julkisuudessa, että koronavirustilanne vain "menisi ohi" tai katoasi.

Fauci varoitti kesäkuun loppupuolella (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että COVID-19-tautiin saattaa sairastua jopa 100 000 ihmistä päivässä. Maassa on todettu tähän mennessä yli 3,7 miljoonaa tartuntatapausta, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston keräämistä tiedoista (siirryt toiseen palveluun).

2. Testauskapasiteetti

Trump: – Jokainen pääsee koronavirustestiin, Trump totesi Foxin haastattelussa.

Fakta: Trump toistaa virheellistä väitettä, että jokainen COVID-19-testiin haluava amerikkalainen pääsisi testiin. AP:n mukaan tilanne on todellisuudessa toinen.

Ihmiset eivät useinkaan niin sanotusti täytä testaukseen vaadittavia kriteereitä, jos heillä ei ole COVID-19-tautiin viittaavia oireita. Myöskin testituloksia joudutaan usein odottamaan jopa useiden päivien ajan.

AP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan laboratorioita on kehotettu priorisoimaan testejä niille ihmisille, joilla on joko selviä COVID-19-tautiin viittaavia oireita tai jotka ovat jo sairaalahoidossa.

Myös monet paikallisviranomaiset ovat osoittaneet huolensa, että testauskapasiteetti ei ole riittävä.

– On todella turhauttavaa, kun potilas tulee ensiapuun, ja hänellä ei ole COVID-19-taudin oireita, mutta hän toivoo pääsevänsä koronatestiin, sairaanhoitaja Mike Hastings Seattlesta kertoo AP:n haastattelussa.

Hastingsin mukaan joskus testit jäävät tekemättä puuttuvien testivälineiden vuoksi.

3. Testausjärjestelmä

Trump: – Tartuntojen lukumäärä kasvaa, koska Yhdysvalloissa on maailman paras ja kattavin testausjärjestelmä, Trump totesi Fox Newsin haastattelussa.

Fakta: Yhdysvaltojen tartuntamäärät eivät ole ainoastaan siksi nousussa, että maan testausmäärät ovat kasvaneet. Tartuntojen määrä kasvaa, koska ihmiset tartuttavat toisiaan enemmän kuin mitä he tartuttaisivat, jos jokainen olisi eristyksissä.

Mies koronatestausasemalla Miamissa, Floridassa 15. heinäkuuta 2020.
Raportoitujen koronavirustartuntojen lukumäärä on kasvanut merkittävästi Floridan osavaltiossa viime viikkojen aikana. Kuva testiasemalta Miamista 15. heinäkuuta 2020. Christobal Herrera-Ulashkevich / Epa

Lisääntynyt testaaminen kulkee käsi kädessä suurempien tartuntalukujen kanssa, mutta samaan aikaan se paljastaa huolestuttavan kehityskulun: Testituloksista yhä useampi on positiivinen, ja tartuntamäärät ovat kasvussa miltei koko maassa, AP muistuttaa.

Yhdysvalloissa päivittäiset tartuntamäärät ovat olleet kasvussa viime kuukauden aikana. Viime viikolla maassa raportoitiin useampana päivänä yli 70 000 uutta tartuntatapausta, kertoo Reuters (siirryt toiseen palveluun).

4. COVID-19-tautiin liittyvät kuolemat

Trump: - Uskon, että Yhdysvalloissa on maailman alhaisin väestöön suhteutettu kuolleisuusluku, Trump sanoi televisiohaastattelussa.

Fakta: Mikään ei tue Trumpin väitettä. Jopa Fox Newsin lähetyksen juontaja Chris Wallace kommentoi lähetyksessä Trumpin väittämän olevan epätosi.

Paikkansapitävää ja tarkkaa väestöön suhteutettua kuolleisuuslukua on mahdotonta tietää. Tämä johtuu muun muassa siitä, että eri maat testaavat ja raportoivat koronavirustartunnoista eri tavoin. Osaa raportoiduista tapauksista ei voida myöskään pitää luotettavina.

Ilman tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni ihminen oikeasti sairastui ei voida päätellä heidän kuolinsyytään.

Johns Hopkins -yliopiston keräämien tietojen valossa (siirryt toiseen palveluun) voidaan vertailla raportoitujen COVID-19-tautiin liittyvien kuolemien ja raportoitujen tartuntatapausten suhdetta. Näiden lukujen perusteella Yhdysvalloissa on prosentuaalisesti kuollut enemmän ihmisiä kuin useissa muissa maissa.

Viime viikon loppupuolella toinen faktantarkistukseen erikoistunut sivusto, FactChecked.org, tarttui Trumpin väitteeseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan "99 prosenttia koronavirustapauksista olisi täysin harmittomia". Yhdysvaltain tautikeskus (engl. Centers for Disease Control and Prevention) arvioi toukokuun lopussa, että 14 prosenttia raportoiduista tartuntatapauksista vaati sairaalahoitoa, ja 2 prosenttia kaikista sairastuneista on saanut tehohoitoa.

20.7. klo 20.57 Juttua korjattu: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että sairaalahoitoa saaneista potilaista kaksi prosentti olisi saanut tehohoitoa. Sen sijaan kaikista sairastuneista kaksi prosenttia oli arvion mukaan saanut tehohoitoa toukokuun lopussa.

Lue myös:

Epidemiaa taltuttava Washington on vielä heikommassa hapessa kuin miltä Suomesta katsottuna näytti

Miten korona ja BLM-liike vaikuttavat Trumpin suosioon vaa’ankieliosavaltiossa? – Näin paikalliset asiantuntijat kuvailevat poikkeuksellista vaalivuotta

Trump kiisti USA:n synkän koronatilanteen televisiohaastattelussa – "Meillä on yksi matalimmista kuolleisuusluvuista"

Yhdysvalloissa koronatartunnat jälleen uusiin ennätyksiin, grafiikat havainnollistavat tartuntojen kasvun "aurinkovyöhykkeellä"

Lähteet: AP, Reuters

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus