1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump vs. Biden

17.8: Biden johtaa, mutta ero Trumpiin on kaventunut heinäkuun huippulukemista.

Presidentti Donald Trump on noin 8 prosenttiyksikköä haastajansa Joe Bidenin takana. Vielä heinäkuun alussa ero oli lähes 10 prosenttiyksikköä.

Koko maassa 51,3 % äänestäjistä äänestäisi nyt Bidenia, 42,9 % Trumpia.

Eroilla on taipumus tasaantua, mitä lähemmäs vaalipäivää päästään.

Trumpin kannatusta syö ennen kaikkea Yhdysvaltojen vaikea koronatilanne.

Biden on nyt johdossa tärkeissä vaa'ankieliosavaltioissa.

Tästä pääset lukemaan, mitä vaa’ankieliosavaltiolla tarkoitetaan.

Tärkeimmät vaa'ankieliosavaltiot ovat Arizona, Florida, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania ja Pohjois-Carolina.

Tarkastellaan niistä kolmen osavaltion lukuja.

Arizonassa alkukesällä koronatilanne vaikeutui, kun rajoituksia purettiin aikaisin. Tilanne on satanut republikaanipainotteisella alueella Bidenin laariin. Bidenia vauhdittavat Arizonassa erityisesti latinoäänestäjät.

Ero on kuitenkin pieni. NBC:n kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) Arizonassa Trumpia pidetään talousasioissa vahvempana kuin Bidenia.

Florida on erityisen tärkeä osavaltio suuren valitsijamiesmääränsä, 29, vuoksi. Trump voitti täällä neljä vuotta sitten.

Myös Floridassa koronatilanne on vaikea, ja se on kääntänyt vaa'ankielen Bidenin eduksi. Erityisesti Floridan epävarmat äänestäjät ovat kesällä olleet Bidenin kelkassa. Trumpin ja Bidenin ero on kuitenkin elokuun aikana kaventunut.

Michigan kuuluu pohjoisen teollisuusvyöhykkeen osavaltioihin. Trump voitti osavaltion neljä vuotta sitten vain noin 11 000 äänellä.

Silloin "ruostevyöhykkeellä" karsastettiin Hillary Clintonia. Nyt Joe Biden johtaa yli 7 prosenttiyksiköllä, mutta ero on täälläkin pienentynyt keskikesästä.

Tilanne Trumpin leirissä: Trumpille avainasemassa on talous ja koronan vaikutus siihen. Monien eri kyselyjen mukaan äänestäjien suuri joukko pitää Trumpin taloustoimia hyvinä. Talouspainotus Trumpin kampanjassa kasvanee syksyn mittaan.

Tilanne Bidenin leirissä: Joe Bidenin johto ei ole saavuttamaton mutta isohko se on. Bidenin kampanja vaikuttaakin monilla alueilla keskittyvän virheiden välttelyyn, jotta hankittu kannatus ei sulaisi.

Tekijät

Olli-Pekka Sulasma

Teksti:

Satu Helin

Grafiikat:

Hilppa Hyrkäs, Harri Vähäkangas, Renja Nurmi

Lähteet

  • Grafiikat: fivethirtyeight.org
  • Kuvat: EPA, AOP
  • Videot: Reuters

Julkaistu 17.8.

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi