1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sääksi

Paltamon kamerapesässä kaksi leidiä – sääksien rengastus sujui hyvin, vaikka äitilintu söikin pesään jätetyn lepytyskalan

Paltamon sääksipesässä on kaksi tervettä naaraspoikasta ja yksi kuoriutumaton muna.

Sääksisäätiö ilmoitti rengastuksesta tarkan ajan, sillä Paltamon pesän sääksiä seurataan ympäri maailmaa. Samalla tietoisuus lajista ja niiden suojelusta kasvaa. Kuva: Vesa Hyyryläinen / Sääksisäätiö

Paltamon kamerapesän sääksenpoikaset (siirryt toiseen palveluun) rengastettiin sunnuntaina kello 14. Paltamolainen biologi, Sääksisäätiön varapuheenjohtaja Vesa Hyyryläinen kertoo, että rengastus sujui ongelmitta. Tarkastuksessa linnuille laitetaan renkaat jalkoihin, jonka jälkeen ne ovat yksilöllisesti tunnistettavia. Lisäksi linnuista otetaan strategiset mitat ja arvioidaan sukupuoli.

Pesässä on kaksi tervettä naaraspoikasta ja yksi kuoriutumaton muna.

– Se on niin sanottu kivimuna, eli se ei ole hedelmöittynyt. Talletamme sen Luonnontieteellisen museon myöhempiä tutkimuksia varten, jossa arvioidaan, onko siinä mahdollisesti esimerkiksi ympäristömyrkkyä, Hyyryläinen kertoo.

Poikasista ensimmäinen oli kuoriutunut 34 vuorokautta aikaisemmin ja se painoi 1 450 grammaa. Toisen poikasen ikä oli 32 vuorokautta ja painoa sillä oli 1 630 grammaa.

– Tällä kertaa molemmat olivat tyttöjä, mutta se vaihtelee. Sääksipariskunta Miila ja Penna on pesinyt Paltamossa viiden vuoden ajan ja saanut 2–3 poikasta vuosittain. Toivottavasti ne pääsevät siivillensä asti.

Vanhemmat suhtautuivat rengastukseen rauhallisesti. Hyyryläisen mukaan Miila-naaras piipitti hieman, ja Penna-uroskin kävi kala kynsissään kääntymässä pesällä, mutta häipyi paikalta. Hyyryläinen jätti pesälle tapansa mukaan kaksi haukea lepytyskalaksi, jotta vanhemmat voivat ruokkia niillä poikaset.

– Tosin Miila söi näistä pienemmän kalan myöhemmin. Se oli todennäköisesti nälkäinen, koska joutuu ruokkimaan poikasia ja odottamaan Pennan tuomia kaloja. Poikasten kuvut olivat kuitenkin täynnä kalaa, eli ne oli vasta ruokittu.

Sääksille voi Hyyryläisen mukaan ehdottaa joko S- tai T-kirjaimella alkavaa nimeä. Alkukirjaimet tulevat linnun jalassa olevan renkaan kirjainkoodista. Nimet kerrotaan näillä näkymin viikon päästä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)