1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Poliisin suorittama ampuminen

Poliisi ampui aseistautunutta miestä Järvenpäässä kesäkuussa – ei epäillä rikoksesta

Miehen aggressiivisen käytöksen perusteella oli vaarana, että hän olisi saattanut käyttää asettaan poliisipartiota vastaan.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kiinniottotilanteessa Järvenpäässä asetta käyttänyttä poliisia ei epäillä rikoksesta. Poliisi ampui konepistoolilla yhden laukauksen aggressiivisesti käyttäytyneen miehen oikeaan reiteen, kun mies ei totellut poliisin käskyttämistä.

Poliisi sai 15. kesäkuuta ilmoituksen miehestä, joka liikkui ase kädessä Järvenpään Myllytiellä. Paikalle lähti useita partioita ja poliisi tavoitti henkilön hiukan ennen iltakymmentä.

Mies reagoi tutkinnanjohtajan tiedotteen mukaan käskytykseen uhmakkaasti, huusi poliisipartiolle pitävänsä hallussaan asetta ja vaati poliisia ampumaan hänet.

Mies kieltäytyi pitämästä kätensä näkyvillä ja poliisi ampui miestä konepistoolilla oikeaan reiteen. Tämän jälkeen hän luopui vastarinnasta. Poliisipartio otti miehen kiinni ja löysi hänen housujensa takapuolelta kaasuaseen. Paikalle saapunut ambulanssi toimitti miehen sairaalaan.

Poliisin toiminnasta on tehty esiselvitys, jonka perusteella poliisin aseenkäyttöä kiinniottotilanteessa voitiin pitää välttämättömänä. Selvityksen mukaan ampuma-aseen käyttäminen oli ainoa keino miehen pysäyttämiseksi, koska tapahtumapaikalla liikkui ihmisiä, ja miehen käytös aiheutti vaaran.

Helsingin poliisilaitos tutkii voimankäytön kohteena olleen miehen menettelyä epäiltynä virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Esitutkinta on vielä kesken.

Lue myös:

Poliisi ampui aseistautunutta miestä reiteen Järvenpäässä

Poliisin luodista haavoittuneella miehellä oli muovikuula-ase – valtakunnansyyttäjä tutkii poliisin toimintaa tilanteessa