Asiakaspaikkoja vähemmän, mutta väkeä vanhaan malliin – ruuhkaantunut vaasalaisravintola pystyttää mellakka-aidat jonottajien turvaksi

Asiakasmäärän rajoittaminen puoleen normaalista teki loppuunmyydyn tavallista tyhjemmästä yökerhosta.

ravintolat
"Aika ottaa etäisyyttä. Se on nyt ihan ok" -korona ohjeistus ravintola Revolutionissa Jyväskylässä.
Esimerkiksi asiakasmääriä rajoitetaan ravintoloissa yhä. Myös Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa ravintoloiden oville syntyi jonoja viikonloppuna. (kuvituskuva)Simo Pitkänen / Yle

Yökerhot ja ravintolat olivat viikonloppuna ensimmäistä kertaa auki, kun koronarajoituksia on purettu myös niiden osalta.

Aivan tavanomaista ei niiden toiminta kuitenkaan vielä ole, sillä esimerkiksi turvaväleihin kiinnitetään edelleen huomiota ja asiakasmäärää on turvallisuussyistä rajoitettu. Osa ravintoloista on myös sulkenut tanssilattian turvatoimena.

Asiakasmäärän rajoittaminen aiheutti viikonloppuna jonoja ravintoloiden oville eri puolilla maata, myös Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa.

Ruuhka yllätti ravintolan

Vaasalaisen yökerho Fontana Clubin edustalle syntyi silminnäkijöiden mukaan pitkä ja leveä jono, jossa turvaväleistä ei ollut enää tietoakaan.

Sisään yökerhoon otetaan vain puolet normaalista asiakasmäärästä. Kun ihmiset lähtivät kesäviikonloppuna vilkkaasti liikkeelle, asiakasmäärä yllätti ravintolan.

Oy Fondis Ab:n toimitusjohtaja Susanna Tuohiniemen mukaan kulunut viikonloppu oli verrattavissa vappuaattoon, joka on vuoden vilkkain päivä.

Tuohiniemen mukaan Fontanassa on saatu palautetta, että ovelle syntynyt jono oli liian pitkä ja osa ihmisistä koki sen turvattomaksi. Kaikki halukkaat eivät päässeet sisään.

– Ihmiset ovat tunteneet, että tämä ei ole turvallista ja sitten on lähdetty jonosta pois, Tuohiniemi sanoo.

Turva-aidat jonottajien turvaksi

Oman ristiriitansa tilanteeseen toi se, että kun jonosta sitten päästiin sisälle yökerhoon, siellä ei ollutkaan tavallista tungosta. Asiakasmäärän rajoittaminen näkyi tavallista tyhjempinä asiakastiloina, mikä saattoi lisätä asiakkaiden turhautumista.

– Olimme loppunmyyty, vaikka se ei siltä näyttänyt. Normaalitilanteeseen verrattuna oli aika tyhjän näköistä, Tuohiniemi sanoo.

Fontana Club pitää edelleen kiinni turvallisuudesta kuten asiakasmäärärajoituksesta, mutta jonottajien turvallisuutta tullaan parantamaan muun muassa turva- eli mellakka-aidoilla. Järjestyksenvalvonta, hygienia ja turvavälit huomioidaan jatkossakin kaikessa toiminnassa.

Tuohiniemi toivoo asiakkaiden tekevän mahdollisuuksien mukaan pöytävarauksia seurueittain.

– Toki yökerhon luonteeseen kuuluu, että ihmiset ovat sosiaalisia ja tutustuvat toisiinsa. Asiakkaillakin pitää olla muistissa, että emme elä normaalissa tilanteessa. Heillä on vastuu omasta tekemisestään, mutta vastuuta on myös meillä, Tuohiniemi sanoo.

Joensuulaisessa 60's Palaver -ravintolassa on esillä ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.
Ravintoloissa turvavälit ja hygieniasäädökset huomioidaan erityisen tarkasti. (Kuvituskuva) Pauliina Tolvanen / Yle

Normaalin lomakauden kesäviikonloppu

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella viikonlopun tehtävämäärä oli normaalin lomakauden kesäviikonlopun veroinen.

Yleisjohtaja, komisario Mikko Särkioja Pohjanmaan poliisin Tilannekeskuksesta kertoo, että osa viikonloppujen järjestyshäiriöistä tapahtuu aina ravintoloiden edustalla.

Kuluneen viikonlopun jonoihin tai järjestyshäiriöihin pohjalaisten ravintoloiden edustalla Särkioja ei ota kantaa, mutta toteaa, että niissä tilanteissa ravintoloilla on ensisijainen vastuu. Ravintoloihin jonottavat ihmiset luetaan ravintolan asiakkaiksi.

– Jos jono pitenee ja järjestyshäiriöitä ilmaantuu, poliisin toimenkuvaan kuuluu suojata yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Ravintolan henkilökunta järjestyksenvalvojineen on ensin vastuussa, poliisi tulee paikalle, jos se ei onnistu, Särkioja sanoo.

Särkioja muistuttaa, että poliisilla on erityisesti viikonloppuisin lukuisa määrä tehtäviä niin, että esimerkiksi ravintoloiden tai jonojen turvavälivalvontaan ei riitä resursseja. Poliisi peräänkuuluttaakin ihmisten omaa vastuuta.

– Pyytäisin ihmisiä ottamaan vastuuta näistä asoista yhteisesti, kokonaisvaltaisesti. Miettimään, mikä on järkevää ja mikä ei. Koronatilanteesta ei ole vielä päästy eroon.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus