1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronarokotteen testit antoivat lupaavia tuloksia Britanniassa ja Kiinassa – THL:n ylilääkäri: "Toiveikkuutta herättävää"

Rokote tuotti vasta-aineita COVID-19-taudin aiheuttavalle virukselle, eikä haitallisia reaktioita syntynyt.

Tutkijalla on kädessään Covid-19-tautia vastaan kehitettävä rokote. Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

Britanniassa kehitetty koronaviruksen rokote on antanut hyviä tuloksia, kertovat tutkijat Lancet-tiedelehden (siirryt toiseen palveluun) julkaiseman artikkelin mukaan.

Rokotetta tutkittiin tuhannen henkilön koeryhmällä, josta puolet sai rokotetta.

Tutkijoiden mukaan rokote tuotti kahdenlaista vaikutusta, jotka molemmat olivat toivottuja. Tieteellisellä nimellä AZD1222 tunnettu rokote tuotti virusta torjuvia vasta-aineita ja vahvisti kehon T-soluja, jotka myös torjuvat infektiota.

– Saimme hyvän immuunivasteen lähes kaikilla [koehenkilöillä]. Tämä rokote toimii hyvin molemmilla immuunijärjestelmän osilla, sanoi Oxfordin yliopiston Jenner-instituutin johtaja Adrian Hill.

Haitallisia vastareaktioita ei havaittu.

Rokotetta ovat kehittäneet Oxfordin yliopiston tutkijat yhdessä AstraZeneca-lääkeyhtiön kanssa. Lancetin mukaan toinen lupaava rokotehanke on käynnissä Kiinan Wuhanissa.

Tohtori Hill kertoo, että uusi koehenkilöohjelma on jo käynnissä Britanniassa, Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa. Siihen osallistuu noin 10 000 koehenkilöä.

Kokeet kolmannella koeryhmällä Yhdysvalloissa ovat alkamassa piakkoin. Ryhmään pyritään saamaan 30 000 ihmistä.

Adrian Hillin mukaan on mahdollista, että tutkijat voisivat saada riittävästi tietoa rokotteen vaikutuksista jo tämän vuoden loppuun mennessä.

THL:n ylilääkäri: "Nämä ovat hyviä uutisia"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek pitää Oxfordin yliopiston tuoreita tutkimustuloksia lupaavina.

– Tämä antaa toiveikkuutta siitä, että rokote herättää vasta-ainevasteen ja pystyy muodostamaan solusitoista immuniteettia, minkä ajatellaan olevan erittäin tärkeää suojan pidempiaikaisen keston syntymisen kannalta. Nämä ovat hyviä uutisia.

– Myöskin se, että turvallisuusprofiili oli hyväksyttävä. Se on uusissa rokotteissa aina tärkeää osoittaa, että ne ovat riittävän turvallisia.

Tässä vaiheessa rokotteeseen liittyy epävarmuuksia, ja siksi jatkotutkimuksia on tehtävä.

– Emme vielä tiedä, suojaako rokote riittävästi koronavirustaudilta ja sen aiheuttamilta kuolemilta tai ehkäiseekö rokote virustartuntoja. Emme myöskään tiedä sitä, kuinka pitkäaikaisen tai voimakkaan immuniteetin rokote tulee antamaan, siksi tehotutkimus täytyy tehdä. Myöskin turvallisuuden osalta on tärkeää voida tutkia suurempaa määrää koehenkilöitä. Tämä nyt julkaistu työ ei vielä riitä rokotteen myyntiluvan myöntämiseen, vaan tarvitaan lisää tutkimustietoa.

Nohynekin mukaan Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan rokote on yksi niistä, joita Suomikin voi tulla saamaan. Neuvottelut ovat kuitenkin kesken.

Lisäys 20. heinäkuuta kello 20:20: THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin kommentit.

Lue myös:

Toiveet koronarokotteen onnistumisesta vahvistuvat, mutta rokotteen valmistuminen ei lopeta odottamista – kuka saa etusijan rokotusjonossa?