Vuosien kiistakapula hävisi katukuvasta – Ainonkatu 29:n purkaminen loppusuoralla Lappeenrannassa

Keskeisestä sijainnista huolimatta purkutyöt ovat edenneet aikataulun mukaisesti. Uuden ja suuremman kerrostalon rakentaminen alkaa aikaisintaan syyskuussa.

kerrostalot
Ainonkatu 29 kerrostalon purkutöitä Lappeenrannassa, talo melkein kokonaan poissa.
Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan satamassa Ainonkatu 29:n kerrostalo on purettu lähes maan tasalle. Vuonna 1955 valmistuneen kerrostalon purkutyöt käynnistyivät heinäkuun toisella viikolla.

Vuosikausia oikeuskiistojen kohteena ollut punatiilinen kerrostalo sijaitsee paraatipaikalla Lappeenrannan kaupunginlahden äärellä. Keskeisestä sijainnista huolimatta purkutyöt ovat työnjohtaja Kalle Luostarisen mukaan edenneet aikataulussa.

– Parisen viikkoa menee vielä ennen kuin saadaan perustukset purettua ja tontti siihen kuntoon, että se voidaan luovuttaa rakentajalle.

Purkujäte lajitellaan tarkasti, ja esimerkiksi betonin ja tiilen seos hyödynnetään teollisuusrakentamisen maanrakennusaineena.

Ainonkatu 29 kerrostalon purkutöitä Lappeenrannassa, talo melkein kokonaan poissa.
Tiilen ja betonin seos hyödynnetään tulevaisuudessa maanrakennusaineena.Mikko Savolainen / Yle

Purkaminen on kiinnostanut ohikulkijoita, ja sijainti kohtuullisen vilkkaasti liikennöidyn tien vieressä vaatii Luostarisen mukaan jonkin verran vahtimista.

– Paljon on otettu valokuvia meistä, Luostarinen virnistää.

Kimpisenkadun puolelta työmaa-aita on vahvistettu valkoisella suodatinkankaalla, mutta sen tarkoituksena ei Luostarisen mukaan ole olla näköeste, vaan vähentää rakennuspölyn leviämistä.

– Vaikka kuinka kastellaan, niin aina vähän pöllyää. Kangas on ulkopuolelta valkoinen ja sisäpuolelta harmaa, että kyllä se toimii, Luostarinen sanoo.

Aikaisintaan syyskuussa uutta rakentamaan

Purettavan talon tilalle tulee entistä suurempi kerrostalo. Uuden kerrostalon rakentaa imatralainen rakennusliike Evälahti, ja rakentamaan on Luostarisen mukaan tarkoitus päästä mahdollisimman pian purku-urakan päätyttyä.

Purkutyönjohtaja seisoo puretun rakennuksen edessä Lappeenrannassa.
Työnjohtaja Kalle Luostarisen mukaan purkutöissä menee vielä muutama viikko, vaikka rakennus näyttääkin jo pitkälti puretulta.Seppo Kivimäki/Yle

Vastaava mestari Timo Kapanen rakennusliike Evälahdelta arvioi, että työt päästään aloittamaan syyskuun alussa, ja valmistuminen mennee pitkälle ensi vuoteen.

Kaupunki myönsi Ainonkatu 29:n kerrostalolle purkuluvan ja liki tuplasi tontin rakennusoikeuden jo vuonna 2014, mutta valitukset veivät asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Lopulta korkein hallinto-oikeus totesi joulukuussa 2017, että tontille voi rakentaa suuremman kerrostalon. Uuden kerrostalon rakennuslupa tuli voimaan kesäkuussa.