25 metriä pitkä kalanperkaamo ui Ruotsista ravintolaksi Taivassaloon – yrittäjien vuosien haave toteutuu: "Veneellä pääsee ruokapöytään"

Matkanteko katkesi välillä huonon sään takia. Myrskyn vuoksi levättiin pari viikkoa Porissa.

ravintolat
Ravintolarakennus kulki meritse Ruotsista Taivassaloon
Ravintolarakennus kulki meritse Ruotsista Taivassaloon

TaivassaloRuotsin ja Turun saariston vesillä moni hieraisi silmiään alkukesällä. Näky ei ole jokapäiväinen, kun merellä tulee vastaan 25 metriä pitkä ja usean sadan neliön kokoinen rakennus.

Tosin tämä rakennus porhalsi eteenpäin maltillista, noin kahden solmun vauhtia.

Nyt merimatka on ohi. Yrittäjäkaksikko Jussi Liimataisen ja Joonas Immosen vuosia kestänyt haave on nytkähtänyt komeasti eteenpäin: Ruotsista hankittu kalanperkaamo lipui Suomen Taivassaloon Liimataisen hinaamana.

Talon kanssa samassa kuljetuksessa olivat mukana myös pitkät laiturirakenteet.

Ravintolaa hinataan avomerellä
Jussi Liimatainen kuvasi jännittävää matkaa itse kuvauskopterilla.Jussi Liimatainen

Liimatainen on taustaltaan merikapteeni, joten kokemusta merikuljetuksista oli. Silti mutkiakin oli matkassa.

Alkuun matka taittui mukavasti Ruotsista, mutta sitten sää muuttui.

Rakennus ankkuroitiin Poriin pariksi viikoksi. 17. heinäkuuta iltapäivällä Taivassalon Hakkenpään satamassa saatettiin huokaista helpotuksesta, kun rakennus lipui uuteen kotisatamaansa.

– Lähdimme keskiviikkoiltana Porista ja matkasimme yhtä soittoa tänne. Arvelimme saapuvamme vasta myöhään perjantaina illalla, mutta tuuli ja virtaus olivat myötäisiä, kertoo Liimatainen.

Yrittäjät Joonas Immonen ja Jussi Liimatainen
Yrittäjäkaksikko Joonas Immonen ja Jussi Liimatainen oli helpottunut, kun rakennus saapui lopulta Taivassaloon. Minna Rosvall / Yle

Idea syntyi jo kuusi vuotta sitten

Asiakkaat haluavat syödä aivan veden äärellä, mieluummin jopa sen päällä. Tämän on huomannut satama- ja ravintolayrittäjä Jussi Liimatainen.

Kumppanikseen uuteen ravintolahankkeeseen hän sai keittiömestari Joonas Immosen, joka on Michelin-kokki eli työskennellyt useissa Michelin-tähden omaavissa ravintoloissa muun muassa Nizzassa ja pääkaupunkiseudulla.

– Viime syksynä päätimme tehdä kuuden vuoden takaisesta unelmasta totta. Tuttavan kautta sain tietää, että Ruotsissa on meille sopiva rakennus. Olen ollut merillä töissä, joten hain talon itse. Yrittäjä tekee kaiken mielellään itse, kertoo Liimatainen.

Joonas Immonen hoiti sillä aikaa Sahan Saluuna -nimistä nykyistä ravintolaa Taivassalon Hakkenpäässä. Hän lähti vastaan kuljetusta, kun se oli lähivesillä.

Ravintolarakennuksen kuljetus Saaristomerellä
Loppumetreillä rakennuksen mukana kuljetetut laiturit irrotettiin ja loppukiri sujui ilman niitä.Minna Rosvall / Yle

Kokkaus uudessa ravintolassa alkaa keväällä

Keittiömestari Joonas Immonen kertoo, että mereltä saapuneeseen ravintolarakennukseen tulee uudenlainen ravintola ensi kesänä.

Mukana kuljetuksessa olleet isot laiturit asennetaan niin, että käytännössä asiakkaat syövät todella lähellä vettä.

– Teemme ison savustamon tänne ja valmistamme kalaa, äyriäisiä ja lihaa. Tavoittelemme merellistä tunnelmaa, mutta ei ihan perinteistä kuitenkaan. Kansainvälistä, kertoo Immonen.

Keittiömestari on tyytyväinen, että pääsee toteuttamaan omia visioitaan.

– Vaikka talo ei kiikukaan, laineet liplattavat ihan viereen ja veneellä pääsee ruokapöytään.

Ensi keväänä alkaa varsinainen kokkaus.

Ravintolaa kiinnitetään laituriin
Tuleva ravintola kiinnitettiin vahvasti Taivassalon Hakkeenpään laitureihin.Minna Rosvall / Yle

Koko alueelle vetovoimaa

Ravintolan kehittämisessä toivotaan yhteistyötä Taivassalon kunnan kanssa.

Jussi Liimatainen kertoo, että uuden ravintolan lupaprosessi on vielä kesken. Hänen mielestään alueen kehittäminen on kaikkien etu.

Taivassalon Hakkenpään alueella on ollut saha. Liimatainen toivoo, että kehitystyötä tehdään yhteistyössä.

– Kun saamme alueelle paljon vetovoimaisia paikkoja, saamme tänne lisää väkeä ja sitä kautta kaikille ravintoloille riittää asiakaskuntaa, Liimatainen sanoo.