1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain demokraattinen puolue

Demokraatit pyysivät FBI:ltä apua: Yhdysvaltain kongressi on informaatiovaikuttamisen ja vaalihäirinnän kohteena

Demokraattien mukaan häirinnällä vaikutetaan lainsäätäjien toimiin ja Yhdysvaltojen syksyn presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi
Arkistokuva. Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain kongressi on ulkomailta suuntautuvan informaatiovaikuttamisen kohteena, demokraattisen puolueen johto kertoi maanantaina julkaisemassaan kirjeessä.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisin FBI:n pääjohtajalle Christopher Wraylle osoitetussa kirjeessä edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi, senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer ja tiedusteluvaliokunnan demokraattiedustajat sanovat olevansa hyvin huolestuneita siitä, että kongressi on järjestäytyneen informaatiovaikuttamiseen pyrkivän kampanjan kohteena.

Demokraattien mukaan kampanja pyrkii vaikuttamaan lainsäätäjien toimiin ja syksyllä Yhdysvalloissa käytäviin presidentinvaaleihin. Kirjeessä ei kuitenkaan tehdä selväksi sitä, miten häirintä on tarkalleen ilmennyt, vaikka uhkaa kuvaillaan vakavaksi.

Kirjeessään demokraatit myös pyytävät FBI:tä järjestämään salaisen turvallisuusselonteon ennen kuin kongressi jää elokuussa tauolle. FBI on vahvistanut saaneensa kirjeen, mutta ei ole kommentoinut asiaa vielä.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden varoitti viime viikolla, että Venäjä, Kiina ja muut Yhdysvaltojen vastustajat yrittävät häiritä marraskuun presidentinvaaleja. Hän kertoi saaneensa tiedusteluraportteja asiaan liittyen, mutta ei pystynyt esittämään todisteita häirinnästä.

Lue myös:

Yhdysvallat vaatii myös Suomea voimakkaammin Kiinaa vastaan – Tutkija kertoo, että yliopistoakin on varoiteltu

Yhdysvallat vahvisti syytteitään Assangea vastaan – Rekrytoi hakkereita ja murtautui Nato-maan tietojärjestelmään

Näkyvä yhdysvaltalaisenaattori astui syrjään tiedustelukomitean johdosta – FBI tutkii epäilyjä sisäpiiritiedon käytöstä koronakriisissä

Lähteet: Reuters, Associated Press

Lue seuraavaksi