1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kylpytynnyrit

Korona lisäsi kylpytynnyreiden kysyntää – kurikkalaisyritys palkkasi lisää työvoimaa, mutta kapasiteetin rajoja kolkutellaan silti

Yrittäjä Esko Latvalan mukaan paljujen kysyntä kiihtyi keväällä muutama viikko koronarajoitusten voimaantulon jälkeen.

Esko Latvalan mukaan paljujen kysyntä on nyt suurempaa kuin koskaan. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Kurikkalainen Esko Latvala päätyi kylpytynnyreiden valmistajaksi lähes vahingossa.

Palju-ura alkoi vuonna 2002 poikaporukalla rakennetusta siirrettävästä saunasta, jonka yhteyteen rakentui pari vuotta myöhemmin "uima-allas".

– Aluksi suunnitelmissa oli tehdä kylmäallas, mutta jostain tuli idea lämmitettävän veden malliin, Latvala kertoo.

Siirrettävän saunan ja paljun yhdistelmä kiinnosti ihmisiä ja vuokrauspyyntöjä alkoi sadella. Lopulta Latvalalta alettiin kysellä myös omaksi ostettavia paljuja.

– Aluksi niitä rakennettiin iltahommina, sitten kokopäiväisesti ja lopulta piti palkata lisää työntekijöitä, muistelee Latvala.

Vaikka Latvalan aikomus oli jatkaa vanhempiensa kalkkunatilaa, päätyi hän perustamaan paljuihin erikoistuneen yrityksensä E. Latvala Oy:n vuonna 2010.

Korona räjäytti kysynnän

Kylpytynnyrit nousivat suureen suosioon kymmenisen vuotta sitten. Erityisen suurta kiinnostus on ollut kuitenkin tänä keväänä, kun ihmiset ovat olleet koronan takia kotosalla ja kesämökeillään.

– Kun koronarajoitukset alkoivat, oli viikko-kaksi hiljaista. Sitten alkoi tapahtua. Kyllä suuren suosion syynä on koronavirus, Esko Latvala kertoo.

Kylpytynnyreiden ja paljujen markkinajohtaja Kiramista kerrottiin heinäkuun alussa Ylelle, että myynnin kasvu on ollut vahvaa.

Rakennustarvikeliike Starkilla nettikaupan myydyin tuote toukokuussa olivat kylpytynnyrit. Myös S-ryhmään kuuluvasta Kodin Terrasta vahvistetaan kylpytynnyrien käyvän kaupaksi vilkkasti. Kaupaksi käyvät jopa esittelytuotteet.

Myös kurikkalaisyritys on joutunut kaksinkertaistamaan työntekijämääränsä. Silti toimitusajoissa puhutaan kuukausista.

– Menekkiä olisi ollut enemmän, mutta kapasiteetti loppui tarvikkeissa, eikä sitä itsekään pysty loputtomiin venymään, Latvala sanoo.

Viime vuonna Latvalan yritys myi 400 paljua. Tänä myynnin ennakoidaan kasvavan, sillä tilausmäärät ovat olleet selvässä kasvussa.

Korona-aika sai monet panostamaan kotien ja kesämökkien pihamaihin ja ostamaan kylpytynnyrin. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Palju kaikilla herkuilla

Perinteinen kylpytynnyri on puinen ja kulmikas, jonka vesi lämpenee puukaminalla. Paljun ei tarvitse kuitenkaan olla tylsä: se on oppinut Latvalakin, joka itse omistaa pinkin, sähkölämmitteisen paljun.

Kaupaksi käyvät varustellut sähkölämmitteiset ja täysin automatisoidut paljut valoilla ja poreilla. Kurikkalaisyrityksessä kolmasosa myytävistä paljuista on sähkölämmitteisiä.

Latvalan arvioiden mukaan Suomessa on alle kymmenen päätoimista kylpytynnereiden tekijää. Vaikka kotimaisia tekijöitä on suhteellisen vähän, on markkinoilla kova kilpailu ulkomaisen tarjonnan vuoksi. Moni tilaa kylpytynnyrinsä muun muassa Virosta.

– Mikäli menekki jatkuu näin hyvänä, riittää kuitenkin valmistajille hyvin töitä.

Lue lisää:

Mitä jokainen suomalainen tarvitsee nyt kesämökille? No kylpytynnyrin tietysti, kertovat rautakauppiaat: "Myyty jopa esittelytuotteet"

Maalari Eino Seikkula on valmistanut paljuja Latvalan yrityksessä jo vuosien ajan. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle