1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omaisuusrikokset

Ryöstöjen määrä väheni, mutta lievien petosten määrä kasvoi Hämeessä

Rikosylikomisario kehottaa valppauteen ostaessa netistä tuotteita.

Ihmisten halu ostaa tavaroita netistä on houkutellut petosten tekijöitä hyödyntämään tilannetta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ryöstöjen määrä on vähentynyt hieman Hämeessä kevään ja alkukesän aikana viime vuoteen verrattuna.

Tyypillinen ryöstö on tilanne, jossa kaupasta alkoholituotteita varastava henkilö alkaa vastustaa kiinni ottanutta vartijaa käyttäen väkivaltaa.

Katuryöstöt ovat harvinaisia, ja ne liittyvät yleensä järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan, kuvailee Hämeen poliisin rikosylikomisario Martti Hirvonen.

– Kaduilla on ilta- ja yöaikaan edelleen turvallista liikkua.

Myös taskuvarkauksien määrä on ollut kesällä vähäisempi kuin yleensä, sillä koronatilanne on vähentänyt ulkomailta tulevien turistien määrää, ja samalla myös haitannut rajat ylittävien rikollisten toimintaa.

Ihmisten ollessa enemmän kotona lievien petosten määrä on kasvanut kevään ja alkukesän aikana viime vuosiin verrattuna: ihmiset ovat esimerkiksi ostaneet netistä tuotteita saamatta koskaan rahoilleen vastinetta. Rikosylikomisario Hirvonen muistuttaa, että ostajan kannattaa selvittää tietoja myyjästä ja tuotteesta ennen tuotteesta maksamista.

– Peräänkuulutan myös asianomistajien selonottovelvollisuutta, ettei lahjoita rahaa ilman mitään tietoja ostettavasta tuotteesta.