1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronarajoitusten purkaminen on helpottanut Lapin työttömyystilannetta – viime vuoteen verrattuna tilanne on kuitenkin edelleen hankala

Lapissa on edelleen suhteellisesti enemmän työttömiä kuin maassa keskimäärin.

työttömyys
Kittilän Levi kesällä
Erityisesti matkailukunnissa kuten Kittilässä työttömyys on edelleen huomattavan korkealla tasolla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Arkistokuva.Visit Levi

Koronarajoitusten purkaminen on helpottanut Lapin työttömyystilannetta. Kesäkuun lopussa Lapissa oli työttömiä reilut 1 100 ja lomautettuja yli 1 500 vähemmän kuin toukokuussa.

Ely-keskuksen mukaan väheneminen johtuu lomautusten päättymisestä rajoitustoimenpiteiden purkautuessa.

Työttömyys on kuitenkin edelleen korkealla tasolla. Työttömien osuus työvoimasta on Lapissa 17,5 %, kun koko maassa työttömyysprosentti on 15,8 %.

Vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna työttömiä on yli 4 500 eli 47 prosenttia enemmän. Kakkiaan Lapissa oli kesäkuussa 14 185 työtöntä.

Erityisesti työttömyyttä on matkailukunnissa, kuten Rovaniemellä, Kittilässä ja Inarissa.

Lapin kunnista työttömyys on pahentunut eniten Utsjoella. Sitä selittää liikkumisrajoitusten lisäksi rajakaupan pysähtyminen.

Lapissa kesäkuussa alhaisin työttömyysprosentti oli Pellossa (11,8) ja korkein Pelkosenniemellä (26,7).

Meri-Lapissa tilanne on selvästi hankalin Kemissä, jossa työttömyysprosentti on lähes 20. Meri-Lapin muissa kunnissa työttömyys vaihtelee 12 ja 15 prosentin välillä.

Myös nuorten vastavalmistuneiden sijoittuminen työelämään on hidastunut ja pitkäaikaistyöttömyys kasvaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi