1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Petteri Orpo: Neuvottelutulos oli pettymys, Suomen saanto jäi tavoitteesta

– Suomen näkökulmasta näyttää siltä, että maksetaan jonkun verran enemmän, mutta saanto jäi kuitenkin neuvottelutavoitteesta, Orpo sanoo.

Petteri Orpo ei ole vakuuttunut EU-elvytyspaketista. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää EU-huippukokouksen neuvottelutulosta pettymyksenä.

– Paketin kokonaiskoko tähtitieteellinen, enkä siitä huolimatta ole täysin vakuuttunut siitä, että se auttaa Eurooppaa toipumaan koronakriisistä, Orpo sanoo Ylelle.

Orpo on erityisen huolissaan siitä, että lainaa otettiin tärkeiden asioiden, kuten tutkimuksen, tuotekehityksen ja ilmaston, kustannuksella.

– Euroopan uudistamisen kannalta tärkeistä asioista olisi täytynyt pitää tiukemmin kiinni. Ne olisivat olleet Euroopan toipumiselle oleellisia, Orpo arvioi.

Hän ei ole tyytyväinen myöskään lopputulokseen Suomen kannalta.

– Suomen näkökulmasta näyttää siltä, että maksetaan jonkun verran enemmän, mutta saanto jäi kuitenkin neuvottelutavoitteesta. Hyvää on se, että maatalouden ja aluekehityksen rahoja pystyttiin loppuvaiheessa neuvottelemaan lisää.

Myös oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti sopimusta Suomen näkökulmasta pettymyksenä. Voit lukea Halla-ahon kommentit täältä.

"Nelikko sai jäsenmaksupalautuksensa, mutta Suomi ei"

Orpon mukaan Suomen olisi pitänyt alusta lähtien ottaa selvemmin omat keskeiset tavoitteet ja hakea laajempaa yhteistyökuviota niiden saavuttamiseksi.

– Nyt Suomi lähti loppuvaiheessa vasta nuukan nelikon mukaan. Näyttää siltä, että nelikko sai jäsenmaksupalautuksensa, mutta Suomi ei. En toisaalta voi tietää, mitä neljän päivien kovien neuvotteluiden aikana on tapahtunut, Orpo pohtii.

Hän painottaa, että kyseessä on valtava kokonaisuus, johon täytyy tutustua huolella. Sen jälkeen vasta on mahdollista muodostaa tarkka kanta asiasta.

– Lisäksi rahoitusväline on niin suuri, että se vaatii perusteellisen keskustelun Suomessa.

Lue myös:

Nettomaksaja Suomi saamassa elvytyspaketista 3,2 miljardia euroa – Marin neuvotteluista: "Suomi ei halunnut blokkiutua, yhteistyö tärkeämpää"

EU-johtajat pääsivät sopuun 1,8 tuhannen miljardin euron budjetista ja koronapaketista, pääministeri Marin tyytyväinen lopputulokseen