Ravustuskausi alkaa – Kainuun rapukannat ovat ruton jäljiltä edelleen pieniä

Kainuulaiset ravustajat säikähtivät rapuruttoa, joten he ovat entistä tarkempia eivätkä kerro, missä jokirapua on.

Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun saakka. Kuvituskuva. Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Ravustuskausi alkaa tiistaina 21. heinäkuuta kello 12. Kainuun rapukannat ovat pieniä, sillä laajalle levinnyt rapurutto tuhosi kotimaisen jokirapukannan liki kymmenen vuotta sitten eikä se ole siitä elpynyt, kertoo rapututkija Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta.

– Kainuun rapukausi kehittyy samaa tahtia kuin muualla Suomessa. Vedet lämpenivät aikaisin ja kasvukausi on ollut pitkä, joten ravut lähtevät liikkeelle kohtuullisen aikaisin, todennäköisesti ihan kauden alussa.

Kainuun kesän rapusaalista on vaikea arvioida, sillä virallista tietoa ei ole. Jussilan mukaan paikalliset ravunpyytäjät säikähtivät rapuruttoa, joten he ovat entistä tarkempia eivätkä kerro, missä jokirapua on.

– Rapuruton leviäminen alueen parhaalle rapuvesialueelle Kuhmon Pajakkakoskeen oli karmea esimerkki. Vesialueelta on löydetty tämän jälkeen ainakin kerran jokirapu, joten se yrittää sinnitellä siellä, mutta katsotaan, milloin se palaa takaisin, Jussila sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)